Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τασούλας | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Το σινεμά μας άξιζε καλύτερο υπουργό

Σαν νούμερο επιθεώρησης μοιάζει. Αλλά πού διάθεση για γέλια. Το ελληνικό σινεμά άξιζε καλύτερη τύχη. Καλύτερο υπουργό Πολιτισμού.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Την περασμένη Παρασκευή ο Κώστας Τασούλας έβαλε την τζίφρα του κάτω από τον διορισμό του Χάρη Παπαδόπουλου (αρχισυνδικαλιστή και μόνιμου προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών), ενός προσώπου που έχει συγκρουστεί κατά καιρούς με ό,τι πιο δημιουργικό και ζωντανό διαθέτει το σινεμά μας, στη θέση του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αλλά δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του.

Εχασε την ευκαιρία ο κ. Τασούλας να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που δεν μελέτησε, δεν υπολόγισε το συμφέρον του χώρου, ούτε άκουσε τις προτάσεις σκηνοθετών, παραγωγών και Ακαδημίας, αλλά ολοκλήρωσε την επέλαση του παρελθόντος στο ΕΚΚ από την κερκόπορτα που είχε ανοίξει ο προκάτοχός του, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Διότι ξαφνικά ενεφανίσθη ένας από μηχανής συνδικαλιστής: το μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΚ, Γιάννης Γλέζος.

Πρόεδρος κάποτε (μπορεί και ακόμα, δεν βρίσκω άκρη) της Ενωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών, ενός σωματείου, δηλαδή, ακραιφνώς κινηματογραφικού.

Κατέθεσε ένσταση στην προκήρυξη της θέσης του γενικού διευθυντή και στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, θεωρώντας ότι οι υποψήφιοι (και φυσικά ο Χάρης Παπαδόπουλος) δεν είχαν τα τυπικά προσόντα.

Και ο υπουργός Πολιτισμού πήρε πίσω την υπογραφή του. Πάγωσε τη διαδικασία.

Ενας ιδιότυπος πόλεμος μεταξύ συνδικαλιστών μαίνεται, λοιπόν, στο Κέντρο Κινηματογράφου.

Μια κατάσταση που θεωρούσαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας. Γιατί είναι κάτι ξένο, άσχετο και εχθρικό με το ελληνικό σινεμά, που παλεύει, παράγει και διακρίνεται.

Και ο Κώστας Τασούλας δεν έχει τη δύναμη να δώσει λύση, να διαλέξει τον καλύτερο. Αυτόν που του προτείνει με επιμονή ο χώρος: τον Γρηγόρη Καραντινάκη, νυν γενικό διευθυντή του ΕΚΚ.

Εξάντλησε την πυγμή του, φαίνεται, ο υπουργός στην αποκαθήλωση της Αννας Καφέτση.

Αλλά στο ΕΜΣΤ προέκρινε τουλάχιστον μια διάδοχη κατάσταση αξιοπρεπή, με κύρος.

Πού τέτοιες πολυτέλειες για το ελληνικό σινεμά. Καμιά φορά απορώ με την υπομονή των σκηνοθετών.

Αλλά, ξέχασα, αυτοί και μόνοι τους τον βρίσκουν τον δρόμο τους.

Αλλοι δεν μπορούν να υπάρξουν έξω από οφίτσια και εξουσίες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το σινεμά μας άξιζε καλύτερο υπουργό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας