Σε Ισραήλ και Παλαιστίνη βρέθηκε τις τελευταίες τρεις ημέρες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και είχε σειρά συναντήσεων με τους ομολόγους της, αντίστοιχα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η κ. Μενδώνη είχε χθες επίσημη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, με κεντρικό θέμα τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς των Αγίων Τόπων.
Κατά τη συνάντηση η υπουργός επιβεβαίωσε μεταξύ άλλων τη βούληση της Ελλάδας να συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολύτιμης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Ο Πατριάρχης από την πλευρά του εξέφρασε την εκτίμηση και τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας. Ο ίδιος συνόδευσε και ξενάγησε την κ. Μενώνη που συνοδευόταν από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα Δημήτρη Αγγελουσόπουλο στην ιστορική Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού και την ενημέρωσε για τα σχέδια ίδρυσης του Κέντρου Ανώτερων Θεολογικών Σπουδών και Ερευνών, έργο υψηλής προτεραιότητας για το Πατριαρχείο που προσβλέπει μέσω αυτού και σε ένα νέο πλαίσιο ακαδημαϊκής δραστηριότητας και συνεργασιών.
Η υπουργός επισκέφθηκε και το Αρχείο του Πατριαρχείου και συζήτησε με τα αρμόδια στελέχη του για τις υφιστάμενες δυνατότητες συνεργασίας, με έμφαση σε σωστικές παρεμβάσεις που πρέπει άμεσα να γίνουν στο αρχειακό υλικό, αλλά και στην οργάνωση και ψηφιοποίησή του. Αργότερα η ίδια επισκέφτηκε τον Πανάγιο Τάφο και την παλαιότατη Μονή του Προδρόμου και ολοκλήρωσε την επίσκεψή της με την ξενάγησή της, μαζί με την πρέσβειρα της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ Μάγια Σολωμού, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem και με τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του φορέα, Dani Dayan, προκειμένου να συζητήσουν τη διεύρυνση της συνεργασίας του Μουσείου με τα Εβραϊκά Μουσεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και με το υπό ανέγερση Μουσείο Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη: «το Yad Vashem», διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «έχει αναλάβει να μεταφέρει στο, υπό ανέγερση Μουσείο, τεχνογνωσία σχετικά με τον σχεδιασμό και την λειτουργία του χώρου ώστε να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα».
Το ίδιο θέμα (στη συνεργασία του Yad Vashem με τα ελληνικά μουσεία) είχε συζητήσει διεξοδικά η κ. Μενδώνη κατά τη συνάντηση που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού του Ισραήλ, Miki Zohar, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν κυρίως στην αναβάθμιση της πολιτιστικής συνεργασίας όπως «αποτυπώνεται και στη σχεδιαζόμενη ανανέωση του Εκτελεστικού Προγράμματος Συνεργασίας των δύο χωρών 2024-2027, το οποίο καλύπτει τους τομείς του Πολιτισμού, της Παιδείας και της Επιστήμης» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ. Συμφώνησαν, δε, στην ανάγκη ενίσχυσης του συντονισμού για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας με την υπογραφή συναφούς Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. «Η Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τον ομόλογό της τη συμμετοχή Ισραηλιτών εμπειρογνωμόνων στη διεθνή συνάντηση κατά της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, που διοργανώνει το φθινόπωρο στην Αθήνα, το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)», σύμφωνα με το ΥΠΠΟ.
Η κ. Μενδώνη ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του ισραηλινού υπουργείου Πολιτισμού στο ελληνικό αίτημα προς την Πολωνία για την επιστροφή 76 εβραϊκών κειμηλίων που λεηλατήθηκαν από τη Θεσσαλονίκη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και βρίσκονται επί του παρόντος στο Εβραϊκό Ιστορικό Ινστιτούτο Βαρσοβίας.
Ακολούθησε επίσκεψη στη Ραμάλα. Δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι, θρησκευτικά μνημεία, αποθήκες με κινητούς πολιτιστικούς θησαυρούς του παλαιστινιακού λαού, μουσεία έχουν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, γεγονός που δεν αναφέρει ωστόσο το επίσημο δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟ. Στη Ραμάλα, η Ελληνίδα υπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Πολιτισμού της Παλαιστινιακής Αρχής Ιμάντ Χαμντάν και με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Χάνι Αλ-Χαγέκ. «Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανακούφιση του παλαιστινιακού λαού, με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και για τη μεταφορά και υποδοχή παιδιών από την Γάζα, με προβλήματα υγείας, για νοσηλεία στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε εμφατικά τη σημασία του πνευματικού και συμφιλιωτικού ρόλου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων», αναφέρει η ανακοίνωση.
Με τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Χάνι Αλ-Χαγέκ, η Λίνα Μενδώνη συζήτησε την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς στα παλαιστινιακά εδάφη, «με έμφαση στα βυζαντινά και χριστιανικά μνημεία». Ο Χάνι Αλ-Χαγέκ επέδωσε στην Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού κατάλογο με μνημεία που έχουν τέτοιας έκτασης καταστροφές από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, ώστε ειδικοί να κάνουν λόγο για πολιτιστική γενοκτονία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, η χώρα μας φαίνεται πρόθυμη «να συνεισφέρει στην αναστήλωση και συντήρηση των εν λόγω μνημείων», ενώ η υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ομολόγου της να αναλάβει το υπουργείο Πολιτισμού την εκπαίδευση Παλαιστίνιων συντηρητών.
Ο Παλαιστίνιος υπουργός συνόδευσε την υπουργό Πολιτισμού στην αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Στεφάνου, στη Ραμάλα, η οποία ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας