Η Ανάφη είναι ένας τόπος απομακρυσμένος. Το καράβι από τον Πειραιά κάνει 10 ώρες να φτάσει, προσεγγίζει το νησί στις 3.40 το ξημέρωμα. Εχει εγγεγραμμένους περίπου 300 μόνιμους κατοίκους, αλλά οι άνθρωποι που κατοικούν το νησί όλο τον χρόνο, λόγω της εποχικής μετανάστευσης, είναι γύρω στους 100-150. Εχει επίσης ένα υπέροχο σχολείο, το οποίο διατηρείται με μεγάλη φροντίδα, υποστήριξη και προσπάθεια να έχει μαθητές σε όλες τις βαθμίδες για να μην κλείσει. Αυτή την περίοδο έχει 17 μαθητές από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.
Η όμορφη Ανάφη δεν είναι αποκομμένη από τη σύγχρονη τέχνη κι αυτό χάρη στο Phenomenon, ένα πρόγραμμα με διεθνή χαρακτήρα που οργανώνεται κάθε δύο χρόνια, με εμπνευστές τον Ιορδάνη Κερενίδη, κβαντικό επιστήμονα και διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Ερευνών CNRS (Παρίσι) στον τομέα των κβαντικών υπολογιστών και τον Piergiorgio Pepe, νομικό επιστήμονα στον τομέα της Δεοντολογίας και επισκέπτη καθηγητή στο Sciences Po.
Το πρόγραμμα
Το Phenomenon Αnafi φέτος φτάνει αισίως στην πέμπτη διοργάνωσή του και περιλαμβάνει πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας που θα συνοδεύεται από μία σειρά δημόσιων εκδηλώσεων -δωρεάν και ανοιχτών στο κοινό-, όπως ομιλίες, περφόρμανς, βιντεοπροβολές και άλλες δράσεις στο διάστημα 24-30 Ιουνίου. Επιπλέον, στις 29 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί μία εικαστική έκθεση σε διάφορα σημεία του νησιού, η οποία θα διαρκέσει έως 7 Ιουλίου.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη σύλληψη και διοργάνωση της πρώτης έκδοσης του προγράμματος, το Phenomenon 5 θα επιχειρήσει μία ανασκόπηση μέσα από τη διερεύνηση της έννοιας της «επi-στροφής», όχι ως μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά ως μια επιτελεστική πράξη που (ανα)διαμορφώνει την πραγματικότητα. Με αφετηρία τις ιστορίες της Ανάφης -από την αρχαιότητα και τους αργοναύτες, την περίοδο του Μεσοπολέμου και τους εξόριστους στους σύγχρονους καιρούς και την εποχική μετανάστευση-, το πρόγραμμα επιδιώκει εναλλακτικούς τρόπους θέασης, θέτει ερωτήματα για το πώς οι συλλογικές και προσωπικές ιστορίες συνιστούν κοινωνικές κατασκευές και αναζητά, μέσω της τέχνης, στρατηγικές για τη δημιουργία μιας συλλογικής εμπειρίας που θα βασίζεται στη συνεργασία και τη συνύπαρξη.
Συμμετέχουν οι: Majd Abdel Hamid (Παλαιστίνη), Pauline Boudry/Renate Lorenz (Ελβετία), Pierre Leguillon (Γαλλία), Zoe Leonard (ΗΠΑ), CAConrad (ΗΠΑ), Valentina Magaletti (Ιταλία), Ιρις Τουλιάτου (Ελλάδα), Μαρία Τουμάζου (Κύπρος), Τrevor Yeung (Χονγκ Κονγκ).
Αξονας του προγράμματος είναι ο ίδιος ο τόπος, η ιστορία και η πολιτιστική κληρονομιά της Ανάφης και εμπνέεται από το σημαντικό ερευνητικό και συγγραφικό έργο της Margaret Kenna, της Ουαλής ανθρωπολόγου, καθηγήτριας (συνταξιούχος πλέον) στο Πανεπιστήμιο Swansea , η οποία πήγε στην Ανάφη στις αρχές της δεκαετίας του ’60 για το διδακτορικό της και δούλεψε στο νησί, του οποίου είναι πλέον επίτιμος δημότης, για περισσότερο από 30 χρόνια. Η έρευνά της περιλαμβάνει πολλές πτυχές της νησιωτικής ζωής, προσφέροντας ένα ζωντανό πορτρέτο των αλλαγών σε μια μικρή νησιωτική κοινωνία στην αυγή της παγκοσμιοποίησης, ένα είδος μικρο-γεωγραφικού πορτρέτου των ραγδαίων αλλαγών, που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα –και τον κόσμο- μεταξύ 1960 και 1990. Ιδιαίτερα ερεύνησε την κοινωνική οργάνωση των εξορίστων στο νησί, βοηθώντας στη διάσωση πολλών ευρημάτων από την περίοδο της παραμονής τους εκεί.
● Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Phenomenon Anafi και τη Συλλογή Kerenidis Pepe με την υποστήριξη του κύκλου φίλων του Phenomenon «Αργώ», του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της ένωσης για τη στήριξη της γαλλικής καλλιτεχνικής σκηνής «Trampoline» (Παρίσι) και της Blue Star Ferries
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας