Σπουδαίες διεθνείς παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου τόσο στην Πειραιώς 260 όσο και στο Ηρώδειο.
• Απόψε και αύριο (12-13/6) ο γνωστός χορογράφος Σερζ Εμέ Κουλιμπαλί από την Μπουρκίνα Φάσο, μεταφέροντας την πλούσια παράδοση της αφρικανικής κουλτούρας με τη νέα του δημιουργία «C la vie» σπέρνει την αμφισβήτηση στις επιλογές μας ως ανθρώπινα όντα και ως πολίτες, μας ωθεί να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να δώσουμε νόημα στις ζωές μας και μας παραδίδει μια παράσταση για την ανθρώπινη συνύπαρξη και την επιθυμία της εξέγερσης καλώντας μας να πάρουμε μέρος στο γκρέμισμα του παλιού κόσμου.
Έχοντας το βίωμα της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας από την πατρίδα του, αντιλαμβάνεται τον χορό ως πολιτική και κοινωνική πράξη φτιάχνοντας χορογραφίες που γεννιούνται από την αμφισβήτηση και οδηγούν στην ελπίδα. Ελπίδα που δεν είναι άλλη από τη συνύπαρξη: στο νέο του έργο, μια τελετουργική γιορτή με εννιά περφόρμερ- επτά χορεύτριες/τές, μία τραγουδίστρια και ένα μουσικό, αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι συμβίωσης που γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στους πολιτισμούς, παρουσιάζοντας τη χαρά της συνύπαρξης, μέσα από τη χαρά και τη δύναμη του χορού ως μοναδικό αντίδοτο στην παράνοια της εποχής μας και έναν κόσμο που στροβιλίζεται προς την αυτοκαταστροφή. Μέσα από την την αποκρουστική πολλές φορές όψη της κοινωνίας μας, ψάχνουν τη μετάβαση προς το καινούριο χωρίς να έχουν έτοιμες απαντήσεις, παρά μόνο μια δέσμευση: να ζήσουν και να δημιουργήσουν μαζί.
INFO
Χορός: C la vie, Serge Aimé Coulibaly – Faso Danse Théâtre, Πειραιώς 260 (Χώρος Η)
12-13 Ιουνίου στις 21:00
• Μια ιστορία για τα δάκρυα που κρύβονται πίσω από την ομορφιά και τον πόνο, μια ιστορία για τη θεσμική και ενδοοικογενειακή βία αφηγείται στην παράσταση «Lacrima» η σπουδαία Γαλλίδα σκηνοθέτις Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν. lacrima στα Λατινικά σημαίνει δάκρυ.
Με φόντο την κοπιώδη διαδικασία της δημιουργίας, φέρνει στη σκηνή μία μοντελίστ στο Παρίσι, την πλέκτρια δαντέλας στη Νορμανδία, τον κεντητή στο Μουμπάι που έχουν να φτιάξουν το νυφικό μιας πριγκίπισσας της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας το οποίο έχει παραγγείλει σε έναν οίκο υψηλής ραπτικής και πρέπει να κρατηθεί μυστικό. Χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για το τελικό προϊόν για το οποίο εργάζονται για οκτώ μήνες, οι δημιουργοί του πολυτελούς φορέματος από διαφορετικές τοποθεσίες, ξετυλίγουν προσωπικές ιστορίες και όνειρα, ενώ οι ζωές τους ενώνονται σε μια κοινή μοίρα: είναι υποχρεωμένοι να κρατήσουν το ίδιο μυστικό.
Η Καρολίν Γκιγελά Ενγκιγέν ξεχωρίζει για την αγαπημένη της πρακτική να χρησιμοποιεί έναν θίασο όπου ενώνονται ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες, με στόχο να δείξει ότι το θέατρο που πρεσβεύει, δεν απευθύνεται μόνο σε ένα συγκεκριμένο κοινό.
«Είναι ένας άλλος τρόπος να είμαι σίγουρη ότι η παράστασή μου τους αφορά όλους. Επιθυμώ να δώσω υπόσταση σε ένα θέατρο λαϊκό. Όταν φτιάχνω το καστ φαντάζομαι έναν χώρο όπου ο καθένας μπορεί να εκφραστεί» λέει η ίδια.
INFO: Θέατρο, Lacrima της Caroline Guiela Nguyen, Πειραιώς 260 (Χώρος Δ), 13-14 Ιουνίου στις 20:00.
• Μία συνάντηση κορυφής στο Ηρώδειο: τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα συναντιούνται για μια βραδιά στη σκηνή του ρωμαϊκού ωδείου για να ερμηνεύσουν έργα Μπραμς και Μπετόβεν, φέρνοντας στην Αθήνα μια από τις πλέον επιτυχημένες συνεργασίες παγκοσμίως για το μουσικόφιλο κοινό που εκτός από τις ζωντανές εμφανίσεις έχει στο ενεργητικό της και την ηχογράφηση τριών δίσκων.
Σε αυτό που χαρακτηρίζεται το διεθνής ακτινοβολίας μουσικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού συμπράττουν:
- Ο Emanuel Ax γεννημένος στο Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας από γονείς Πολωνούς που μετανάστευσαν στον Καναδά όταν ήταν παιδί, έχει διακριθεί διεθνώς (Α' Βραβείο στον Διαγωνισμό Άρθουρ Ρουμπινστάιν στο Τελ Αβίβ το 1974, βραβείο Michaels για νεαρούς καλλιτέχνες την επόμενη χρονιά, βραβείο Avery Fisher το 1979) που έχει ακολουθήσει σολιστική καριέρα χωρίς να εγκαταλείψει τη μουσική δωματίου και έχει ηχογραφήσει όλες τις σονάτες για τσέλο και πιάνο των Μπετόβεν και Μπραμς με τον τσελίστα Γιο-Γιο Μα, ηχογραφήσεις που τιμήθηκαν με βραβείο Γκράμι. Επίσης, έχει τιμηθεί με Γκράμι για τους δίσκους που περιλαμβάνουν τον πλήρη κύκλο με τις Σονάτες για πιάνο του Γιόζεφ Χάιντν. Πήρε μέρος στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ του BBC για το Ολοκαύτωμα που προβλήθηκε κατά την 60ή επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.
- Ο Λεωνίδας Καβάκος, γεννημένος σε μουσική οικογένεια στην Αθήνα, όπου διατηρεί τον δικό του κύκλο masterclass, προσελκύοντας βιολονίστες και σύνολα μουσικής δωματίου από όλο τον κόσμο, είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Μουσικής από το 2022. Παίζει με ένα «Willemotte» Stradivarius του 1734. Χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης ως καλλιτέχνης σπάνιας ποιότητας καθώς ξεχωρίζει για την τεχνική, τη δεξιοτεχνία και την πληρότητα των ερμηνειών του. Συνεργάζεται τακτικά με τις μεγαλύτερες ορχήστρες και τους σπουδαιότερους αρχιμουσικούς, δίνοντας ρεσιτάλ στις πιο γνωστές αίθουσες και διοργανώσεις ενώ τα τελευταία χρόνια διακρίνεται ως αρχιμουσικός· μεταξύ άλλων έχει διευθύνει τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, τη Συμφωνική της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, τη Συμφωνική του Ντάλας, τη Συμφωνική της Βιέννης, τη Φιλαρμονική της Γαλλικής Ραδιοφωνίας και τη Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου.
- Έχει αποκλειστικό́ συμβόλαιο ηχογραφήσεων με τη Sony Classical. Έχει ανακηρυχθεί Echo Klassik Instrumentalist of the Year (2013) και Gramophone Artist of the Year (2014). Ο Yo-Yo Ma γεννήθηκε το 1955 από Κινέζους γονείς στο Παρίσι, όπου άρχισε να μαθαίνει τσέλο με τον πατέρα του σε ηλικία 4 ετών και στα 7 του μετακόμισαν οικογενειακώς στη Νέα Υόρκη. Εκτός από τσέλο ακολούθησε ανθρωπιστικές σπουδές. Έχει ηχογραφήσει πάνω από 120 δίσκους, έχει βραβευτεί με 19 Γκράμι και έχει παίξει για εννέα Αμερικανούς προέδρους, με πλέον πρόσφατη την εμφάνισή του στην ορκωμοσία του τωρινού. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, το Προεδρικό Παράσημο της Ελευθερίας και το Βραβείο Birgit Nilsson. Είναι Αγγελιοφόρος της Ειρήνης του ΟΗΕ από το 2006, και έχει αναγνωριστεί από το περιοδικό Time ως ένας από τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου για το 2020 ενώ πιστεύει ότι «ο πολιτισμός έχει τη δύναμη να δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης και κατανόησης».
INFO Emanuel Ax – Λεωνίδας Καβάκος – Yo-Yo Ma
Γιοχάνες Μπραμς (1833–1897)
Τρίο με πιάνο αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 87
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770–1827)
Τρίο με πιάνο σε σι ύφεση μείζονα, έργο 97, «Του Αρχιδούκα»
Ηρώδειο, 15 Ιουνίου στις 21:00
---------------
Για όλες τις εκδηλώσεις
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com
Εκδοτήρια: πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00, Θέατρο Παλλάς.
Τηλεφωνική αγορά: Δε-Πα 10:00-18:00 +30 2118008181
ΑΜΕΑ: +30 2104834913| Δε-Πα 10:00-17:00 Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας