Το έργο «Εκσυγχρονισμός και Ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής - Επικοινωνίας», που έχει αντικείμενο την ψηφιακή αναβάθμιση του σημαντικότερου Μουσείου της χώρας, παρουσιάστηκε χθες στην αίθουσα του Βωμού, σε μια μικρή τελετή με συμβολική σημασία, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη δράση που παρουσιάζεται μετά τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (μαζί με τα άλλα τέσσερα: Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Ηρακλείου και Βυζαντινό Θεσσαλονίκης) που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων πριν από έναν χρόνο. Το έργο, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, έχει προϋπολογισμό σχεδόν 1,5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 2022 –πριν μετατραπεί, δηλαδή, το νομικό καθεστώς σε ΝΠΔΔ– και ολοκληρώθηκε σε 14 μήνες αντί για 24 όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Ισως γι’ αυτό σε πολλά σημεία ακόμα δεν είναι έτοιμο. Οπως ανακοινώθηκε, πάντως, μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποδοθεί και το υπόλοιπο.
Η μουσειακή πολιτική συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογίες γι’ αυτό και σπάνια να βρει κανείς μουσείο που δεν παρέχει τη δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης στους επισκέπτες του και ακουστικής περιήγησης. Με μεγάλη καθυστέρηση προσαρμόζεται και το Εθνικό Αρχαιολογικό, το πρώτο και σημαντικότερο μουσείο της χώρας. Οι ακουστικές ξεναγήσεις σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ισπανικά και Ιταλικά) είναι θεματικές και αφορούν περισσότερα από 900 επιλεγμένα εκθέματα τα οποία κατανέμονται σε 40 κύκλους. Οπως ειπώθηκε, ωστόσο, οι 9 θεματικές θα είναι προσβάσιμες και θα εναλλάσσονται ανά τρίμηνο, για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν. «Για να μιλήσουμε με σύγχρονους όρους, πρόκειται για 40 podcasts, ραδιοφωνικές εκπομπές που αφηγούνται ιστορίες για τον έρωτα και την απιστία, τον πόλεμο και την ειρήνη, τον αθλητισμό και τις γιορτές, τη γυναίκα και τον καλλωπισμό, την ιατρική και τις εναλλακτικές θεραπείες, τους πρώτους… υπολογιστές και τάμπλετ, τη δημοκρατία και τις μορφές πολιτευμάτων, τα ταξίδια και τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση, δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία. Ιστορίες παλιές αλλά και τόσο σύγχρονες», είπε η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού, Αννα-Βασιλική Καραπαναγιώτη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κατά την είσοδό τους την ιστορία του Μουσείου από τη θεμελίωσή του μέχρι τη σύγχρονη εποχή, θα υπάρχουν ξεναγήσεις στη νοηματική και ειδικές ετικέτες σε μορφή Μπράιγ για πολίτες με προβλήματα όρασης. Παράλληλα υλοποιήθηκε η καταγραφή, η προστασία και η ψηφιοποίηση του φωτογραφικού αρχείου του ΕΑΜ που απεικονίζει όλη την ιστορία της Αθήνας, από το τέλος του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα.
Η υπουργός Πολιτισμού επαίνεσε το έργο και υπερασπίστηκε τη μετατροπή των 5 μουσείων σε ΝΠΔΔ λέγοντας ότι το ΕΑΜ στον προϋπολογισμό του για το 2024 «ξεκινά ήδη με μια βάση δράσεων 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ποσό που δεν είχε ποτέ άλλοτε στη διάθεσή του». Διευκρίνισε ότι οι μισθοί του προσωπικού και άλλες λειτουργικές ανάγκες θα καλύπτονται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Προς το παρόν, πάντως, έχει πολλά ζητήματα να επιλύσει η διοίκηση του Μουσείου, όπως η επάρκεια του φυλακτικού προσωπικού για να μένουν ανοιχτές και εν λειτουργία οι 65 αίθουσές του. Χθες λειτουργούσαν όλες (αφενός το ΕΑΜ άνοιξε μετά τις 13.30 το μεσημέρι, αφετέρου το επισκέφτηκε η υπ. Πολιτισμού), όμως τις προηγούμενες ημέρες οι μισές σχεδόν ήταν κλειστές. Δεν το αρνήθηκε η κ. Καραπαναγιώτη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» είπε ότι το Μουσείο για το 2023 ήταν «σε μεταβατικό διαχειριστικό στάδιο. Δεν επέλεξε πόσο προσωπικό θα πάρει για το χειμερινό ωράριο. Αυτό “επιβλήθηκε” από την απελθούσα γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Μάλιστα χαρακτήρισε «μικρό θέμα» να ασχολείται κανείς με τις κλειστές αίθουσες. «Σε κανένα μουσείο στον κόσμο δεν γίνεται μονομερής γκρίνια και υπονόμευση για τις 5 ή 10 κλειστές αίθουσες». Πάντως η Γενική Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, δεν ασχολήθηκε με τη διάθεση του προσωπικού των 5 μουσείων καθώς δεν νομιμοποιείται από τη διαδικασία μετά την αλλαγή του νομικού καθεστώτος σε ΝΠΔΔ.
Σχετικά πάντως με την επέκταση του ΕΑΜ, αν θα κλείσει ή πώς θα λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον, η κυρία Μενδώνη απάντησε στην «Εφ.Συν.» ότι «η χορηγική σύμβαση για την εκχώρηση των μελετών θα κατατεθεί στη Βουλή το πρώτο δίμηνο του 2024 και από εκεί θα εξαρτηθεί η πορεία του έργου και η λειτουργία του μουσείου».
Κλειστή η Ακρόπολη λόγω απεργίας των αρχαιοφυλάκων
Κλειστός έμεινε χθες ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, καθώς η απεργία των εργαζομένων είχε απόλυτη επιτυχία. Σύσσωμη ήταν η συμμετοχή των αρχαιοφυλάκων που αντιστέκονται στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των ταμείων και των εσόδων του μεγαλύτερου αρχαιολογικού χώρου που προωθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.
Με ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟ, χθες, ανέφερε ότι «σύμφωνα με τον διαγωνισμό, στον ανάδοχο θα ανατεθούν μόνο υπηρεσίες που σχετίζονται με την έκδοση και χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεδομένου ότι, αφενός, ο ΟΔΑΠ δεν απασχολεί προσωπικό (μόνιμο ή εποχικό) για την κάλυψη του συγκεκριμένου καθηκοντολογίου, αφετέρου, τα θεσμοθετημένα καθήκοντα του προσωπικού φύλαξης-πληροφόρησης του υπουργείου Πολιτισμού σε καμία περίπτωση δεν θίγονται από τον διαγωνισμό. Είναι απορίας άξιον η επιμονή του φυλακτικού προσωπικού να επιθυμεί να επιφορτίζεται και με τα καθήκοντα των ταμιών».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας