Φωτογραφίες κάθε πικραμένου με μαγιό, συνταγές μαγειρικής, η πίτα που έφτιαξε μια σελέμπριτι και τόσα άλλα άκρως… ενδιαφέροντα insta stories κατακλύζουν καθημερινά τις οθόνες μας. Μέσα σε αυτόν τον πολιτισμικό λιμό, εμφανίστηκε μια «φωλιά» τέχνης, ο «@kyklos_dimiourgias», που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ψηφιακό χώρο συνάντησης όσων θέλουν να μοιραστούν ιδέες, ποιήματα, πεζά, μουσική, βίντεο και ό,τι άλλο παράγει πολιτισμό.
«Έψαχνα να βρω κάτι που να προσφέρει λογοτεχνικό περιεχόμενο, μια ποιότητα στην αχανή κοιλάδα άσχετης πληροφορίας και παραπληροφόρησης», μας λέει ο Θωμάγγελος. «Οπότε μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω κάτι σαν πλατφόρμα, που θα δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, όχι μόνο ηλικιακά αλλά και στην ψυχή, να “ανεβούν” σε μια σκηνή και να παρουσιάσουν το έργο τους».
«Το ίντερνετ είναι μια εύφορη γη», τονίζει. «Ό,τι και να φυτέψεις, αν δουλέψεις πάνω σ’ αυτό, μπορεί να φυτρώσει. Ακόμη και στην ποίηση, ακόμη και στη λογοτεχνία. Στην αρχή δεν το περίμενα ότι θα μου έστελναν άτομα, παιδιά από όλη την Ελλάδα, τα έργα τους».
«Ο ψηφιακός κόσμος είναι πια ο “πραγματικός” κόσμος;» ρωτάμε το λυκειόπαιδο Θωμάγγελο. «Έχω προσέξει ότι οι νέοι, λόγω της καραντίνας, λόγω της ψηφιοποίησης της ζωής μας, φοβόμαστε να πηγαίνουμε ο ένας στον άλλον και να μιλάμε, να μοιραζόμαστε τις ιδέες μας κ.λπ. Αυτό είναι τρομακτικό, αν το σκεφτείς. Δηλαδή ντρέπονται οι νέοι να πουν ο ένας στον άλλον “Μ’ αρέσει να γράφω ποίηση, να γράφω τραγούδια, να ζωγραφίζω” κ.ά. Αλλά μέσα από τα social media, υπάρχει αυτή η μάσκα, αυτό το κάλυμμα, αυτό το “προστατεύομαι, είμαι σπίτι μου”. Αυτό όμως δεν είναι καλό», μας λέει. «Γι’ αυτό, ο στόχος μου είναι, όταν συγκεντρωθεί το απαραίτητο υλικό, να συναντηθούμε οι δημιουργοί από κοντά. Να κάνουμε ένα φεστιβάλ».
«Όταν οι τίγρεις καπνίζουν»
Τον Μάιο του 2023, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακύνθου, έγινε η παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Θωμάγγελου με τίτλο «Όταν οι τίγρεις καπνίζουν» (εκδόσεις «Περίπλους», 2022). Η πρώτη είχε τίτλο «Το δωμάτιο με τις μέλισσες» (εκδόσεις «Υδροπλάνο», 2019).
Δεν ήταν όπως οι συνηθισμένες βιβλιοπαρουσιάσεις. Κατ’ αρχάς νόμιζες πως ήταν μια εαρινή σύναξη ταλέντων, μια ποιητική Βουλή των Εφήβων. Τόσα δροσερά μουτράκια δεν τα βρίσκεις εύκολα σε παρουσιάσεις βιβλίων… Επίσης, ήταν πρωτότυπη: ο φιλόλογος Βασίλης Πρασσάς, πατέρας του Θωμάγγελου, είχε τη δημιουργική ιδέα να προτείνει σε μαθητές και μαθήτριες να κάνουν έναν «διάλογο» με τα ποιήματα της συλλογής. Διάλεξαν ο καθένας και η καθεμιά ένα ποίημα και εξέφρασαν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα του. Το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητο. Δεν ήξερες τι να πρωτοθαυμάσεις! Την ωριμότητα, την αντίληψη ή τον κόσμο που άνοιγαν μπροστά μας τα εφηβάκια με τα λόγια τους!
Αξίζει να αναφέρουμε όσες και όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση αυτή. Ομιλητές: Μαύρα Μυλωνά, Αναστασία Καλογεροπούλου, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος και η αφεντιά μου. «Συνομιλητές» των ποιημάτων: Νικόλας Βίτσος, Κωνσταντίνος Ζύκος, Παύλος Καμπίτσης, Θεοδώρα Μαυρογένη, Αντωνέλλα Σκούρτα, Νόνικα Σούρμπη, Αντωνία Αγκαλλίου, Μυρτώ Αθανασούλια, Ιφιγένεια Ακτύπη, Έλενα Γεροδημήτρη, Αθηνά Γιατρά, Χαρά Τσουκαλά-Σταμάτη. Η μαγική Ηλέκτρα Κλάδη απήγγειλε σαν έτοιμη από καιρό τα ποιήματα και ο Σωτήρης Στραβοπόδης έπαιξε άψογα στην κιθάρα δικές του συνθέσεις.

«Ωδή στη ράχη του λόφου»
Πριν από λίγες μέρες, ο Θωμάγγελος Πρασσάς πήρε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Μαθητές Λυκείου» στον Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό «Άθλον Ποιήσεως Γιάννης και Λένα Στρέφη-Κουτσοχέρα» για το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, για το ποίημά του «Ωδή στη ράχη του λόφου». Ας δούμε ένα απόσπασμα: «Ελάχιστοι απέμειναν/ Μα το δάκρυ τους έγινε καταρράκτης/ Και κατέπνιξε τη λαίλαπα της φωτιάς/ Και η ελπίδα μαυρισμένη από τον τεφροποιημένο πόνο/ Αναθάρρευε διαρκώς στα σωθικά των μανάδων και των γυναικών/ Και συνέχιζαν ακούραστες την καθημερινή τους θεομαχία/ Να σκουπίζουν κάθε πρωί ευλαβικά με τα ακροδάκτυλά τους ορφανά παπούτσια/ Να μαζεύουν κάθε σούρουπο τέφρα και χώμα και να αλείφουν τον λόφο».
ΥΓ. Ο Βρετανός συγγραφέας Philip Pullman έγραφε το 2012: «Αν δεν δώσεις σε ένα παιδί τροφή, η ζημιά γίνεται γρήγορα ορατή. Αν δεν του δώσεις αγάπη, η ζημιά μπορεί να μην είναι φανερή για μερικά χρόνια, αλλά είναι μόνιμη. Αλλά αν δεν του δώσεις τέχνη και ιστορίες και ποιήματα και μουσική, η ζημιά δεν είναι τόσο εύκολα ορατή, είναι εκεί όμως».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας