Ενας αιώνας ζωής, 18 κτίρια, 25.000 εκθέματα, μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας με τμήμα από το υστερορωμαϊκό τείχος, τα κατάλοιπα του παλαιοχριστιανικού ναού του Αγίου Θωμά, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου επί της οδού Αρεως όπου έψαλε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και συγκέντρωνε λόγιους της εποχής που έσπευδαν να τον συναντήσουν, τμήματα του αρχοντικού της πλούσιας οικογένειας του Χωματιανού-Λογοθέτη του 17ου αιώνα, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, στην αυλή του ο Ελγιν συσκεύασε τα Γλυπτά για να τα φυγαδεύσει στο Λονδίνο, σπίτια του 19ου και του 20ού αιώνα, η πλατεία Κλάδου, όλα αυτά συνθέτουν το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), το οποίο πρόκειται να ανοίξει μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας με έτος ίδρυσης το 1918 και πλέον αναπτύσσεται στο οικοδομικό τετράγωνο, που περικλείεται από τις οδούς Αρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου, στην καρδιά της παλιάς πόλης και της σύγχρονης Αθήνας. Μέσα από σύγχρονες μουσειακές προσεγγίσεις προβάλλει τον υλικό και άυλο νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Εκεί θα στεγαστεί η μόνιμη έκθεση και παράλληλα οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μια πανέμορφη γειτονιά της Αθήνας που έχει αναγεννηθεί. Και μόνον η βόλτα θα είναι εμπειρία, καθώς η ιστορία της πόλης αναδεικνύεται μέσα από ένα μωσαϊκό παλαιών κτιρίων που ευτυχώς διασώθηκαν από την κατεδάφιση και έχουν αποκατασταθεί πλήρως.
Το υπουργείο Πολιτισμού, από τις αρχές του 1999, ανέλαβε την πρωτοβουλία, να διασώσει και να αναδείξει το μικρό εναπομείναν τμήμα της συνοικίας Βρυσάκι, που επί δεκαετίες είχε εγκαταλειφθεί και είχε παρακμάσει. Το έργο της αρχιτεκτονικής αποκατάστασης, ολοκληρώθηκε και όπως δεσμεύτηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας.
«Εδώ φιλοξενείται, πλέον, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της πατρίδας μας. Το αναγεννημένο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που με μία νέα, σύγχρονη και πρωτότυπη επιστημονική και αισθητική προσέγγιση παντρεύει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το φυσικό και αστικό περιβάλλον και τις σύγχρονες τεχνολογίες και αναζωογονεί μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, μετατρέποντάς τη σε πολυχώρο ανάδειξης και προβολής της νεότερης υλικής και άυλης πολιτιστικής ιστορίας και κληρονομιάς της Ελλάδας» είπε η υπουργός μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε συνοδευόμενη από υπηρεσιακό κλιμάκιο του ΥΠΠΟ, τη διευθύντρια του ΜΝΕΠ Ελενα Μελίδη και τις αρμόδιες τμηματάρχες και επιμελήτριες των συλλογών του.
Ευχόμαστε να ανοίξει άμεσα η συνολική λειτουργία του και να μην έχει την τύχη του εμβληματικού κτιρίου του «Ακροπόλ Παλάς» που βρίσκεται στην οδό Πατησίων και παρακμάζει. Αν και έτοιμο από καιρό δεν λειτουργεί, παραδίδεται εκ νέου στη φθορά του χρόνου, καθώς παραμένει κλειστό μετά την πολύχρονη και πολυδάπανη ανακαίνισή του. Και κυρίως στερεί από τους σύγχρονους καλλιτέχνες ένα κέντρο πολιτισμού που τόσο έχει ανάγκη ο χώρος τους.
Με αντικείμενα που χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τη δεκαετία του 1970, η νέα μόνιμη έκθεση του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού εστιάζει το ενδιαφέρον της στον άνθρωπο. Τα εκθέματα παρουσιάζονται με σύγχρονη μουσειακή προσέγγιση, διαδραστικές ψηφιακές εφαρμογές, πολυμέσα και ποικίλο εποπτικό υλικό.
«Τα αντικείμενα της λαϊκής τέχνης γίνονται η αφορμή και το μέσον για να αναδειχθούν ο τρόπος ζωής, οι αντιλήψεις και τα αισθητικά πρότυπα, η τεχνογνωσία και η τέχνη των ανθρώπων του πρόσφατου παρελθόντος, αυτά που καθόρισαν την ταυτότητα του παρόντος και προοικονομούν, ως ένα βαθμό, το μέλλον» αναφέρει το ΥΠΠΟ. Εκτός της μόνιμης έκθεσης, το ΜΝΕΠ διαθέτει χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, καφετέρια και πωλητήριο. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ η αποκατάσταση των 18 κτιρίων ολοκληρώθηκε το 2021, με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικό προϋπολογισμό 6.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του ΥΠΠΟ.
Η έκθεση των μόνιμων συλλογών εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής-ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 8.166.000 ευρώ, ενώ οι ψηφιακές εφαρμογές στο ΕΠΑΝΕΚ-ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 2.183.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης στα δύο τελευταία έργα ήταν το ΜΝΕΠ. Η αποκατάσταση της «Ταβέρνας Πλάτων», που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εστίασης, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο συνολικός προϋπολογισμός, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των απαλλοτριώσεων και των μελετών, καθώς και των εθνικών πόρων που διετέθησαν σε εύρος 20ετίας, ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας