Το ωραιότερο και μεγαλύτερο μουσείο μας, το Εθνικό Αρχαιολογικό, επίκεντρο ελληνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος με χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, γιορτάζει. Το 2016 συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη θεμελίωση του κτιρίου του (1866), διατηρητέο μνημείο πλέον, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Λούντβιχ Λάνγκε και Παναγή Κάλκου στο οικόπεδο επί της οδού Πατησίων που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα.
Προάγγελος των επετειακών εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν την καινούργια χρονιά, είναι η έκθεση «Ενα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών, 17ος-19ος αιώνας». Εγκαινιάζεται το απόγευμα από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, παρουσία της αν. υπουργού Πολιτισμού Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα (είσοδος μόνο με πρόσκληση). Κι όπως φανερώνει ο τίτλος, βασίζεται και παρουσιάζει τεκμήρια που μας κληροδότησαν οι περιηγητές του παρελθόντος, δηλαδή εκδόσεις, κείμενα, έργα ζωγραφικής.
Κυρίως Αγγλοι, Γάλλοι, Βαυαροί εμπνευσμένοι από το κίνημα του κλασικισμού ταξιδεύουν στην Αθήνα του 17ου-19ου αιώνα, σε μια χώρα που βρίσκεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Βασισμένοι στα αρχαία κείμενα καταγράφουν το ιστορικό παρελθόν αλλά και τις εμπειρίες τους, όπου συγκρούεται ο ενθουσιασμός και η απογοήτευση. Παράλληλα απεικονίζουν, ζωγραφικά κυρίως και μεταγενέστερα χαρακτικά, τόπους, πόλεις, μνημεία, στιγμές από την καθημερινή ζωή και τους ανθρώπους, ενώ οι περιηγητικές εκδόσεις που κυκλοφορούν και περικλείουν τα ταξίδια τους, αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια ως πολύτιμες πηγές πληροφόρησης για το παρελθόν.
Στην έκθεση (διάρκεια έως 8/11/2016) παρουσιάζονται συνολικά 76 εκθέματα. Ανάμεσά τους, 22 εικονογραφημένες περιηγητικές εκδόσεις και 14 πρωτότυπα έργα τέχνης, ελαιογραφίες, υδατογραφίες και χαρακτικά από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.
Παράλληλα 35 μαρμάρινα γλυπτά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, συνδιαλέγονται με τα έργα των περιηγητών. Εκτός από το οπτικό υλικό, ο επισκέπτης λαμβάνει μουσικά ακούσματα από τις πατρίδες των περιηγητών και ελληνική μουσική, όπως αυτή που κατέγραψε στην Αθήνα του 1874-5 ο Γάλλος συνθέτης και θεωρητικός L.A. Bourgault-Ducoudray.
Η έκθεση παρουσιάζει επίσης ψηφιακές εφαρμογές που επιτρέπουν στον επισκέπτη να προσανατολιστεί καλύτερα στο μνημειακό τοπίο της πόλης και μέσα από τις εικόνες των εκδόσεων να ρίξει ματιές στην καθημερινή ζωή, καθώς ζωντανεύει με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
«Το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο άνθησε ο ευρωπαϊκός περιηγητισμός συναρτάται άμεσα με την εντατικοποίηση της μελέτης της κλασικής αρχαιότητας και τη συστηματοποίηση της αρχαιολογικής έρευνας.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η συγκρότηση των πρώτων ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών και των αρχαιολογικών μουσείων της Ευρώπης, αλλά και η σκοτεινή πλευρά του περιηγητισμού, η αρχαιομανία και η αρχαιοσυλία, φαινόμενα που ευαισθητοποίησαν τη νεοσύστατη ελληνική πολιτεία και οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής για την προστασία των αρχαιοτήτων και τη δημιουργία των αρχαιολογικών μουσείων» σημειώνουν οι διοργανωτές.
Το μακρύ χρονικό της ίδρυσης, της φυσιογνωμίας, της πορείας και των δραστηριοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που έχει συνδεθεί στενά με τη σύγχρονη ζωή και την ιστορία του τόπου, θα ξεδιπλωθεί με μια σειρά δράσεων το 2016 με αφορμή τον εορτασμό.
Η πρώτη παρουσιάζεται ήδη σε ξεχωριστή αίθουσα στη συνέχεια της έκθεσης των «Περιηγητών» και περιλαμβάνει εκθεσιακή εγκατάσταση που φιλοδοξεί να μεταφέρει τους επισκέπτες στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του μουσείου. Παρουσιάζει το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο οφείλει την ίδρυσή του και ολοκληρώνεται με μια αναβίωση της πρώτης του εποχής.
Info:
Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 8/11/2016 και πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, ενώ έργα έχουν δανείσει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας