Οκτώ δημόσιες ομιλίες που αφορούν τον χορό, τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική τις εικαστικές τέχνες. Δύο εργαστήρια, ένα για την αρχιτεκτονική και ένα για το θέατρο. Τρία masterclasses, μια συναυλία για σπουδαστές του El Sistema Greece στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σχιστό.
Περιμένοντας το πρώτο Rolex Arts Festival που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 26 - 28 Μαΐου (στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 20 χρόνια του προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative), η εταιρεία ετοιμάζει μια σειρά από προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από αύριο έως τις 25 Μαΐου και οι οποίες θα αναδείξουν το μήνυμα της ανταλλαγής που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος.
«Το προφεστιβαλικό πρόγραμμα αποτελεί μια χειρονομία σεβασμού, αναγνώρισης και συναδελφικότητας προς την ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα, που διακρίνεται για τη ζωντάνια και την ποικιλομορφία της. Τέσσερις ημέρες αλληλεπίδρασης με ομιλίες και εργαστήρια, masterclasses και παραστάσεις, που στοχεύουν να αναδείξουν το μήνυμα της ανταλλαγής που βρίσκεται στον πυρήνα του προγράμματος mentoring, αλλά και να προσκαλέσουν ολόκληρη την πόλη να συμμετάσχει στο εορταστικό πνεύμα του Rolex Arts Festival», δήλωσε η Rebecca Irvin, επικεφαλής του προγράμματος mentoring.
Τέσσερις ημέρες αλληλεπίδρασης με ομιλίες και εργαστήρια, masterclasses και παραστάσεις, που στοχεύουν να εμπλέξουν ενεργά τους εγχώριους καλλιτέχνες, τους επαγγελματίες των τεχνών, τους/τις φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και το φιλότεχνο κοινό. Σε αυτήν τη συντονισμένη προσπάθεια αλληλεπίδρασης με την αθηναϊκή καλλιτεχνική κοινότητα συμμετέχουν καλλιτεχνικοί μέντορες και υπότροφοι της Rolex (πρώην προστατευόμενοι), μεταξύ των οποίων η Anne Lacaton, ο Robert Lepage, η Phyllida Lloyd, ο Walter Murch, ο Miroslav Penkov, ο Alexei Ratmansky και ο Colm Tóibín.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 16 εκδηλώσεις. Ας ξεκινήσουμε από τις ομιλίες (όλες στα αγγλικά και στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία. Οπου δεν αναγράφεται τιμή εισιτηρίου είναι με δωρεάν είσοδο):
● «Επανεφευρίσκοντας τον Petipa σήμερα» (23 Μαΐου, 4.30 - 6.30 μ.μ., στην Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ). Συζητούν ο χορογράφος Alexei Ratmansky (μέντορας της Rolex) και ο Γιώργος Ματσκάρης (διευθυντής Σπουδών της Ανωτάτης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).
● «Μυθοπλασία και τοποθεσία σε ένα παγκόσμιο συγκείμενο» (24/5, 7 μ.μ., Εθνική Βιβλιοθήκη, ΚΠΙΣΝ). Ο βουλγαρικής καταγωγής συγγραφέας Miroslav Penkov συζητά για τις προκλήσεις που παρουσιάζει η δια-συνοριακή και δια-γλωσσική συγγραφή, μαζί με τον μεταφραστή του στα ελληνικά, Ακη Παπαντώνη. Συντονίζει ο εκδότης Κώστας Σπαθαράκης.
● «Η τριλογία του Σαίξπηρ κατά Donmar» (24/5, 8 μ.μ., Πειραιώς 260). Η Βρετανή θεατρική και κινηματογραφική σκηνοθέτρια Φιλίντα Λόιντ παρουσιάζει κινηματογραφικό αρχειακό υλικό από τρεις παραστάσεις του θεάτρου Donmar Warehouse («Ιούλιος Καίσαρας», «Ερρίκος ο Ε΄», «Η Τρικυμία»), που διαδραματίζονται σε σύγχρονη γυναικεία φυλακή. Προλογίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Αθηνών/Επιδαύρου.
● «Η τέχνη του μοντάζ» (24/5, 7 μ.μ., Κινηματογράφος Αστορ). Ο Αμερικανός μοντέρ του κινηματογράφου Walter Murch και ο Ελληνας ομότεχνός του Γιώργος Μαυροψαρίδης θα ρίξουν φως σε αποσπάσματα ταινιών τους, ο ένας για τον άλλον. Συντονίζει ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
● «Ο οίκος των ονομάτων» (25/5, 7 μ.μ., Εθνική Βιβλιοθήκη, ΚΠΙΣΝ). Ο Ιρλανδός συγγραφέας Κολμ Τόιμπιν και ο Ελληνας ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Διονύσης Καψάλης συζητούν για την αρχαιοελληνική λογοτεχνική παράδοση.
● «Το έργο του Robert Lepage» (25/5, 7 μ.μ., Εθνικό Θέατρο). Ο πολυσχιδής Καναδός δημιουργός Ρομπέρ Λεπάζ συζητά για τα σαράντα χρόνια δραστηριότητάς του στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα. Συντονίζει η Κάτια Αρφαρά.
● «Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε διαφιλονικούμενες περιοχές: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης» (25/5, 7 μ.μ., ΕΜΣΤ. Είσοδος: €8). Ο Νοτιοαφρικανός εικαστικός Ουίλιαμ Κέντριτζ και o Sammy Baloji από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συμμετέχουν σε μια συζήτηση που συντονίζει η Κατερίνα Γρέγου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ.
● «Playstreets: Μεταμορφώνοντας αναξιοποίητες τοποθεσίες σε χώρους για παιδιά» (25/5, 7 μ.μ., Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς). Οι αρχιτεκτόνισσες Anne Lacaton και Gloria Cabral παρουσιάζουν και θα συζητούν για έργα τους. Συντονίζει ο Ελληνας αρχιτέκτονας Ηλίας Παπαγεωργίου, ιδρυτής του PILA.
Δύο επίσης είναι τα εργαστήρια που πραγματοποιούνται:
Από Δευτέρα 22 Μαΐου έως Πέμπτη 25 Μαΐου, δεκατέσσερις φοιτητές από επτά ελληνικές σχολές αρχιτεκτονικής συμμετέχουν σε ένα τετραήμερο εργαστήριο που συντονίζουν οι αρχιτέκτονες Gloria Cabral και Ηλίας Παπαγεωργίου κι εστιάζει στην έρευνα για τον σχεδιασμό παιδικών χαρών στο κέντρο της Αθήνας.
Ενώ μεταξύ 23 και 25 Μαΐου, στο έργο «Οι ιστορίες των ανθρώπων», επιλεγμένοι κάτοικοι της Αθήνας, μη επαγγελματίες του θεάτρου, συνεργάζονται με τον Πολωνό σκηνοθέτη Michal Borczuch και παρουσιάζουν ιστορίες σε τέσσερις διαφορετικές γειτονιές της Αθήνας (Πειραιώς 260).
Σε ό,τι αφορά τα masterclasses -ανοιχτά μόνο στους συμμετέχοντες-, περιμένουμε τον Alexei Ratmansky, τον Αμερικανό μουσικό David Aaron Carpenter, τον Ισπανό μαέστρο Josep Caballé-Domenech.
Τέλος, για τη συναυλία των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων περιμένουμε την Τρίτη 23 Μαΐου στη Δομή Φιλοξενίας του Σχιστού την Καναδή μεσόφωνο Susan Platts σε μια ερμηνεία αποκλειστικά για τους μαθητές του El Sistema Greece.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας