Χθες το πρωί, στην πλατεία Κοτζιά οι συνταξιούχοι που συγκεντρώθηκαν από όλη την Αττική διαμαρτύρονταν με ντουντούκες για τις περικοπές στις συντάξεις και την Υγεία. Ισως έτσι, μέσα στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος τού Κάσελ και οι συντελεστές της documenta 14, που έχει τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα», έπαιρναν αν όχι το πρώτο, σίγουρα ένα ρεαλιστικό «μάθημα» από την αθηναϊκή πραγματικότητα.
Για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της (από το 1955) η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης τέχνης απλώνεται εκτός της μικρής γερμανικής πόλης των 200.000 κατοίκων, καθώς το καλοκαίρι του 2017 θα διοργανωθεί παράλληλα και ισότιμα -όπως τονίστηκε- και στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, τα εγκαίνια στην ελληνική πρωτεύουσα θα γίνουν τον Απρίλιο και στο Κάσελ τον Ιούνιο, όμως η προετοιμασία ξεκίνησε εντατικά, εκατέρωθεν.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της 14ης documenta, ο πολωνικής καταγωγής Ανταμ Σίμτζικ, συχνά πυκνά έρχεται στην Αθήνα με την ομάδα του, συναντά καλλιτέχνες και επιμελητές, ερευνά χώρους και συζητά για την υπάρχουσα κατάσταση σε ένα τοπίο όπου «καλλιεργούνται αντιθέσεις, φόβοι αλλά και ελπίδες».
Πρόκειται για μια σημαντική πολιτιστική συνεργασία, πρόκληση και στοίχημα ταυτόχρονα, για πολλούς λόγους: Ευκαιρία να δείξουμε ότι παρά την οικονομική κρίση η καλλιτεχνική παραγωγή είναι πλούσια και συντονισμένη στη διεθνή πρωτοπορία.
Ενα μεγάλο βήμα να εδραιωθεί η θέση μας στον παγκόσμιο εικαστικό χάρτη.
«Κινητοποιεί την πόλη, τον δήμο και τους κατοίκους, την Κοινωνία των Πολιτών και βεβαίως τους πολιτιστικούς φορείς», όπως είπε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
«Συμβάλλει να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας. Nα κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, να έρθουμε πιο κοντά και να χτίσουμε γέφυρες», συμπλήρωσε ο δήμαρχος του Κάσελ, Μπέρτραμ Χίλγκεν.
Ο ίδιος έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για την Αθήνα, που θα αυγατίσει με χορηγίες, παρότι στην πόλη του επικρατεί σκεπτικισμός γι’ αυτό το διπλό εγχείρημα.
«Μα τι κάνουν αυτοί οι τρελοί καλλιτέχνες;» ήταν η πρώτη αντίδραση, ενώ τώρα οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από τα οφέλη που θα αποκομίσει η Αθήνα έναντι του Κάσελ.
Από του χρόνου, πάντως, αρχίζει κύκλος συζητήσεων στο πανεπιστήμιο της γερμανικής πόλης αφιερωμένος στην Ελλάδα, στην ιστορία της αλλά και στα τρέχοντα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Το Κάσελ, επίσης, καθώς βάζει υποψηφιότητα για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2025, θα ζητήσει τα φώτα της Αθήνας, η οποία καθιέρωσε τον θεσμό.
Από την πλευρά του ο Γ. Καμίνης δεσμεύτηκε ότι «η δημοτική αρχή θα πράξει το καλύτερο, αξιοποιώντας μέσα, δομές, κτίρια, βιβλιοθήκες, αρχεία, φορείς, την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας, την Τεχνόπολη».
Προσκάλεσε χθες σε άτυπη συνάντηση τους πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της Αθήνας με σκοπό τη διαμόρφωση ενός προγράμματος, και ανταποκρίθηκαν πολλοί.
Ανάμεσά τους ο πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνος Χαραλάμπους, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, η Δέσποινα Γερουλάνου από το Μπενάκη, ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης από την Μπιενάλε της Αθήνας, ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Χρήστος Καρράς, ο πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Νίκος Τσούχλος, οι γκαλερίστες Αγγελική Αντωνοπούλου και Γεράσιμος Καππάτος κ.ά.
«Η documenta 14 δεν θα φτάσει στην Αθήνα με διαστημόπλοιο», είπε ο Ανταμ Σίμτζικ, τονίζοντας πως η έκθεση θα βασίζεται στο μοίρασμα που εμπλουτίζει και τις δύο πλευρές. Καταγράφοντας τις μεταμορφώσεις και στις δύο πόλεις, θέτοντας ερωτήματα και αναζητώντας απαντήσεις, «θα δημιουργηθούν δύο διαφορετικές εικόνες, μία διττή πραγματικότητα».
«Δεν έχουμε ακριβή σχέδια, αλλά ένα όραμα που προσπαθούμε να κάνουμε πραγματικότητα και να το βιώσουμε μέσα από την πράξη», συνέχισε. «Δεν πρόκειται για θέαμα. Με ομορφιά, κατά κάποιον τρόπο εκπροσωπείται η κρίση, όχι με την απεικόνιση του τρόμου, με πορνογραφία ή τη χλεύη των φτωχών».
Και κατέληξε: «Η Αθήνα από γεωγραφική αλλά και ιστορική θέση διαδραμάτισε και διαδραματίζει ρόλο σημαντικό στη Δημοκρατία και στην παγκοσμιοποίηση της τέχνης. Το Κάσελ μπορεί να μάθει από την Αθήνα και η Αθήνα με τη σειρά της να μάθει από το Κάσελ».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας