Μπαίνοντας, δεν ήξερα αν έπρεπε να φοβηθώ ή να εντυπωσιαστώ. Η νέα έκθεση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με τον δυνατό τίτλο «Adhocracy» δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να φανταστεί ελεύθερα πώς μπορεί ν’ αλλάξει η καθημερινότητά του στο άμεσο μέλλον μέσω της τεχνολογίας, αλλά και μέσω νέων παραγωγικών και καλλιτεχνικών δυνάμεων, που παίρνοντας στοιχεία από το παρελθόν επιθυμούν να ανασυνθέσουν μια νέα φιλοσοφία ζωής και κατανάλωσης: μια πνευματική δημιουργία χωρίς σύνορα και κανόνες ιδιοκτησίας, μια δημιουργία από το ίδιο το καταναλωτικό κοινό, χωρίς μεταπράτες και έξω από τις κυρίαρχες τάσεις εμπορευματοποίησης.
«Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος για να καταλάβει αυτή την έκθεση είναι να ξεκινήσει ανάποδα. Το αντίθετο του Adhocracy (επί τούτου, αυθαίρετο, πιο ελεύθερο) είναι το «bureaucracy», δηλαδή η «γραφειοκρατία». Εμείς παρουσιάζουμε έργα από όλο τον κόσμο, έργα εικαστικά, σχολιασμού αλλά και απλώς διασκεδαστικά, από καλλιτέχνες, ντιζάινερ και αρχιτέκτονες που επιθυμούν ο τελικός χρήστης να είναι αυτός που θα παράξει το αντικείμενο, απεκδυόμενος την εικόνα του απλού καταναλωτή», εξήγησε ο υπεύθυνος σχεδιασμού της έκθεσης, αρχιτέκτων και πανεπιστημιακός Πάνος Δραγώνας. Και ο διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς, συμπλήρωσε: «Τους τελευταίους μήνες, ως Στέγη έχουμε μετακινηθεί από εκθέσεις υψηλής ή σύγχρονης τέχνης προς πιο εφαρμοσμένες μορφές της, θέλοντας να παρουσιάσουμε δημιουργίες που δένουν με την καθημερινή ζωή».
Η έκθεση ξεκινά παρουσιάζοντας το «μανιφέστο του ανοιχτού κώδικα», που εξηγεί τη νέα τάση των δημιουργών να μη ζητούν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (το γνωστό «copyright»), αλλά να διακινούν ελεύθερα (υπό κάποιους κανόνες φυσικά, μη εμπορικής χρήσης κ.λπ.) τις ιδέες τους στα διαδικτυακά και μιντιακά μέσα, όπως είναι η wikipedia. Μετά, περνάμε σε ευφάνταστες κατασκευές, όπως παιχνίδια συναρμολογούμενα από χαρτί, μπουκάλια μπίρας σε ειδικό σχήμα για να χρησιμοποιηθούν και ως τούβλα για κατασκευές, ένα τηλέφωνο που σηκώνοντας το ακουστικό ενεργοποιείται ένα παιδικό αυτοκινητάκι, που θέτει σε λειτουργία έναν μύλο καφέ, ένας ανεμιστήρας που επανασυναρμολογείται και γίνεται μίξερ ή βραστήρας.
Υπάρχουν στην έκθεση και έργα κριτικά ως προς το σύγχρονο καταναλωτικό μοντέλο: ένα όπλο κατασκευασμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή, τα σχέδια του οποίου είναι ελεύθερα στο Διαδίκτυο (ενδιαφέρον ήταν πως στην Αμερική οι μόνες αντιρρήσεις προήλθαν από τις βιομηχανίες όπλων, που είδαν την προοπτική μείωσης των δικών τους πωλήσεων), ένα μηχάνημα που φουσκώνει μπαλόνια με μια βελόνα να τα σπάει, ως σχόλιο αυτοαναίρεσης της σύγχρονης παραγωγής κ.ά.
Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης -πέραν του κεντρικού χώρου όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει διαδραστικά- έχει να κάνει με κοινωνικής διάστασης έργα, που οξύνουν τη διαδικασία της ελεύθερης σκέψης και του παιχνιδιού, συνυπάρχουν με την πόλη και τους κατοίκους της και αναδεικνύουν τις λεγόμενες «φτωχές τεχνολογίες αιχμής» - όπως ένας ρομποτικός βραχίονας ως πολυεργαλείο για αρχιτέκτονες, που έγινε από απόφοιτους του Μετσόβιου.
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (λεωφ. Συγγρού 107-109, 210 9005800) έως 5 Ιουλίου. Kαθημερινά 12.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη. Αναλυτικά οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης: adhocracy.athens.sgt.gr
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας