Ολοκληρώθηκε το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, «μια πετυχημένη διοργάνωση που μέσα σε αντίξοες συνθήκες είδε θεατές να σχηματίζουν ουρές για τις αίθουσες», όπως επισήμανε ο διευθυντής του, Δημήτρης Εϊπίδης.
Την παρουσίαση της βραδιάς ανέλαβε η Μάγια Τσόκλη, με το πετυχημένο εύρημα να παραλληλίζει την καθεμιά από τις θεματικές κατηγορίες των ταινιών του Φεστιβάλ με τον εορτασμό μιας παγκόσμιας ημέρας, σχηματίζοντας δεσμούς ανάμεσα στην ποίηση και την αντιρατσιστική δράση, στην Πρωτοχρονιά της Λατινικής Αμερικής και την εαρινή ισημερία του βορείου ημισφαιρίου.
Οσο για τα βραβεία, δόθηκαν χωρίς απόκλιση από τις ταινίες που συζητήθηκαν περισσότερο στη διάρκεια του δεκαημέρου του Φεστιβάλ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και ελληνικά και διεθνή «φαβορί», όπως το «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή ή η «Ολυμπία» του Σταύρου Ψυλλάκη και, φυσικά, το υποψήφιο φέτος για Οσκαρ «Βιρούνγκα», γυρισμένο στα βουνά του Κονγκό.
Αναλυτικά τα Βραβεία του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:
Βραβεία Κοινού Fischer
Για ταινίες άνω των 45':
◢ Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Παράδοξη πατρίδα» σε σκηνοθεσία του Νίκου Ασλανίδη.
◢ Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ») στην ταινία «Βιρούνγκα» σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Αϊνζιντελ (Μεγ. Βρετανία).
Για ταινίες κάτω των 45':
◢ Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Ολυμπία» σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ψυλλάκη.
◢ Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Φλόγα» σε σκηνοθεσία των Dress Code - Νταν Κόβερτ και Αντρέ Αντρέεφ (ΗΠΑ-Βουλγαρία).
Βραβεία FIPRESCI, Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου
◢ Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Αρκαδία χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή.
◢ Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Κάθε πρόσωπο έχει όνομα» σε σκηνοθεσία του Μάγκνους Γκέρτεν (Σουηδία).
Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας (για την ενότητα Ανθρώπινα Δικαιώματα)
◢ Στο ντοκιμαντέρ «Ασήμι στο νερό, Αυτοπορτρέτο της Συρίας» σε σκηνοθεσία Οσάμα Μοχάμεντ και Ουιάμ Σιμάβ Μπεντιρξάν (Γαλλία-Συρία).
Βραβείο WWF (για την ενότητα Περιβάλλον)
Στο ντοκιμαντέρ «Βιρούνγκα» σε σκηνοθεσία του Ορλάντο φον Αϊνζιντελ (Μεγ. Βρετανία).
Βραβείο Docs in Progress
Το βραβείο Docs in Progress 2015 της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι χορηγία της εταιρείας post-production 2|35 και μεταφράζεται σε 15.000 ευρώ σε υπηρεσίες.
Το βραβείο απονεμήθηκε ομόφωνα στην ταινία «Ο πιο μακρύς δρόμος», εταιρεία παραγωγής Stefi & Lynx, σκηνοθεσία Μαριάννα Οικονόμου, παραγωγή Δάφνη Πανοπούλου, συμπαραγωγή Taavi Vartia (Taavia Productions), με την υποστήριξη της ΝΕΡΙΤ (Ελλάδα/Φινλανδία).
Το σκεπτικό της επιτροπής: «Οι δοκιμασίες των κεντρικών χαρακτήρων, δυο νεαρών αντρών, μας συγκινούν και αποκαλύπτουν το ταλέντο της σκηνοθέτιδος, η οποία άγγιξε τις καρδιές μας. Το υλικό που είδαμε αποτυπώνει με εντιμότητα το ανθρώπινο πρόσωπο μιας σύγχρονης τραγωδίας πολέμου, μετανάστευσης και κρίσης της ευρωπαϊκής κοινωνίας».
Βραβείο EDN
Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Κάσπαρ Σόνεν, new media coordinator του IDFA και επιμελητή του DocLab του IDFA (Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας