Το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, έργο προτεραιότητας του υπουργείου Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια, χρήσιμο εργαλείο για επιστήμονες, πολίτες, δημόσιους φορείς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015, οπότε και θα έχουμε την πρώτη ενιαία και συστηματική ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση της ακίνητης περιουσίας, των περιοχών προστασίας πολιτιστικού ενδιαφέροντος καθώς και στοιχεία σχετικά με τα ακίνητα μνημεία, που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού. Με την ολοκλήρωσή του θα έχουν αποτυπωθεί με συστηματικό και επιστημονικό τρόπο δεδομένα για περισσότερα από 7.500 δημόσια ακίνητα και περισσότερους από 25.000 κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της επικράτειας. Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του, η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες και τους φορείς του Δημοσίου μέσω της διαδικτυακής πύλης. Γεγονός που βάζει τις βάσεις για την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Με προϋπολογισμό κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο έχει ενταχθεί σε περιφερειακά προγράμματα και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση». Σε ημερίδα της περασμένης Παρασκευής, στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσιάστηκαν τα δύο βασικά εργαλεία του: το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και η διαδικτυακή πύλη «Γαία», τα οποία θα εξυπηρετούν με καθοριστικό τρόπο τους ενδιαφερομένους και θα παρέχουν πλήθος πληροφοριών.
■ Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα θα το διαχειρίζονται αποκλειστικά τα στελέχη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού. Θα εισαγάγουν στοιχεία στη βάση δεδομένων του εμπλουτίζοντας και επικαιροποιώντας το πληροφοριακό υλικό για το σύνολο των αρχαιολογικών προστατευόμενων μνημείων.
■ Η διαδικτυακή πύλη «Γαία» θα λειτουργήσει στα τέλη του 2015 με πληροφορίες για την Αττική και τη Βοιωτία και θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Επιλέγοντας τη γεωγραφική περιοχή ενδιάφεροντός τους οι πολίτες θα μπορούν με εύκολο τρόπο να αντλήσουν στοιχεία για το καθεστώς προστασίας μνημείων και αρχαιολογικών χώρων (περιοχές προστασίας, ιστορικοί τόποι, Ζώνες Προστασίας Α' και Β', Περιφερειακές Ζώνες Προστασίας Μνημείων και Χώρων κ.ά.) αλλά και τι συμβαίνει στην περίπτωση που η περιουσία τους βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικούς τόπους ή σε κατάσταση απαλλοτρίωσης.
Ξεκίνησε το 2009
«Η δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Κτηματολογίου έχει αποτελέσει εδώ και χρόνια μία από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου, με στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας και συστηματικής ψηφιακής καταγραφής τόσο των δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται το υπουργείο όσο κυρίως των μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων, αποσκοπώντας από τη μια στην προστασία τους και από την άλλη στην ενθάρρυνση του υγιούς επιχειρείν», ανέφερε ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης στον χαιρετισμό που απέστειλε.
Το έργο διαμορφώθηκε την περίοδο 2009-2011 με πρωτοβουλία της τέως Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας υπό τον τότε προϊστάμενο, αείμνηστο Αντώνη Γιουρούση, και εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» στις αρχές του 2011, θύμισε στο ακροατήριο η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελένη Κόρκα. «Το έργο συνιστά θεμελιώδη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του πολυσχιδούς έργου προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της ανάγκης παρακολούθησης των διαδικασιών απαλλοτρίωσης, αλλά και της καταγραφής και της τεκμηρίωσης του συνόλου της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ή διαχειρίζεται το υπουργείο», είπε. Και υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου, μαζί με την προώθηση του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων», ανοίγει μια νέα σελίδα «για την ψηφιακή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη».
Την παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και της διαδικτυακής πύλης πραγματοποίησε στην ημερίδα ο Μιχάλης Ζερβός, εκπρόσωπος της ένωσης εταιρειών με την επωνυμία «IKNOWHOW- VELTI- TELENAVIS».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας