«Οταν γνώρισα την Ελλάδα και τις τόσες ομορφιές της, σχεδόν σε κάθε βήμα έβλεπα και έναν πίνακα μπροστά μου. Οπου κι αν γύριζα να δω, αντίκριζα εικόνες έτοιμες να φωτογραφηθούν», έλεγε για το ελληνικό τοπίο η διάσημη φωτογράφος Nelly's. Με 150 αυθεντικές αργυροτυπίες της (από τις 300 που διαθέτει η συλλογή της Τίνας και του Μιχάλη Κρασάκη, μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές), πολλές εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, συνεχίζει το πρόγραμμά της η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων που τα τελευταία χρόνια διοργανώνει εκθέσεις οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον των ντόπιων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που κατακλύζουν το νησί. Ασπρόμαυρες εικόνες, από μια Ελλάδα που έχει χαθεί ανεπιστρεπτί και ανήκουν στα μοναδικά κειμήλια της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής φάσης της φωτογραφίας, παρουσιάζονται στην έκθεση «Nelly’s - Συλλογή Κρασάκη» που θα εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου.
Ακρόπολη, Δελφοί, Ολυμπία, Σαντορίνη, Μυστράς απεικονίζονται στις φωτογραφίες της Ελλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη η οποία είχε γεννηθεί στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας και εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους.

Προσφυγοπούλα, ήρθε με την οικογένειά της στην Αθήνα το 1924 και έφτιαξε το πρώτο εργαστήριό της επί της οδού Ερμού όπου φωτογράφιζε κυρίως πορτρέτα αλλά και θεματικές ενότητες. «Δεν πρόκειται απλώς για καλαίσθητα έργα τέχνης. Είναι αξιόλογα ιστορικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν σημαντικές στιγμές, συναισθήματα και ιστορίες από το παρελθόν. Αποτελούν, από τη μία πλευρά, έκφραση του οράματος και της δημιουργικότητας της φωτογράφου και, από την άλλη πλευρά, είναι έργα που παρέχουν πληροφορίες για το κοινωνικό, ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο στο οποίο δημιουργήθηκαν», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, εικαστικός, Στέλλα Κουκουλάκη.
Τα έργα είναι κυρίως αργυροτυπίες και βρομιοελαιοτυπίες, τυπωμένες, υπογεγραμμένες και σφραγισμένες από τη φωτογράφο την εποχή «της δημιουργίας τους, γεγονός που μαρτυρά ακόμα περισσότερο την ιστορική αυθεντικότητά τους σε αντίθεση με σύγχρονες ανατυπώσεις από τα αρνητικά της καλλιτέχνιδος», εξηγεί η επιμελήτρια.
«Είχαν την τύχη να ανακαλύψω ένα μεγάλο τμήμα των αυθεντικών τυπωμάτων της Nelly’s για την ενότητα “Δελφικές Εορτές”. Από αυτά εκτίθενται τώρα για πρώτη φορά 22 αργυροτυπίες σε μεγάλα μεγέθη και σε άριστη κατάσταση», επισημαίνει ο Μιχάλης Κρασάκης και προσθέτει: «Παρά την ετερόκλητη θεματολογία, όλες οι δημιουργίες της έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την ίδια τεχνοτροπική γραφή. Οι φωτογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν σε τόσες πολλές δεκαετίες, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, είναι όλες βγαλμένες από το ίδιο χέρι. Δεν θα μπορούσε να τις είχε τραβήξει κάποιος άλλος. Είναι όλες “Nelly’s”».
Για την προσωπικότητα και το έργο της, ο επιμελητής του MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, εξηγεί: «Υπήρξε μορφή μυθιστορηματική, δυναμική, επίμονη, που γνώρισε κύματα αναγνώρισης και αφάνειας και εργάστηκε σε ένα βαθμό η ίδια συνειδητά και για τα δυο. Η έκθεση της συλλογής Μιχάλη Κρασάκη αποκαλύπτει μια φωτογράφο με άρτια τεχνική, με παιδεία στη μουσική και τη ζωγραφική, σε μια εποχή που οι περισσότεροι εγχώριοι φωτογράφοι ήταν αυτοδίδακτοι τεχνίτες. Η Nelly’s υπήρξε διαυγής όσο και αινιγματική, τολμηρή όσο και συντηρητική. Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει να προσέφερε στην ελληνική φωτογραφία περισσότερα από ό,τι πιστεύουν οι ανοιχτοί επικριτές της και λιγότερα ίσως από ό,τι πιστεύουν οι άκριτοι θαυμαστές της».
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος εικονογραφημένος κατάλογος με κείμενα των Στέλλας Κουκουλάκη, Ηρακλή Παπαϊωάννου και Μιχάλη Κρασάκη, ο οποίος υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώνονται ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας