Τελικά βρέθηκε ο υπάλληλος που ίσως υπηρετήσει στο προεδρικό μέγαρο. Αλλά τι απαξίωση για τον πρώτο πολίτη της χώρας, για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εδώ και χρόνια διακοσμητικό στοιχείο, χωρίς πολιτική παρέμβαση, καταργημένος από τους ίδιους τους νόμους του κράτους, χωρίς καμιά δικαιοδοσία, χωρίς αίγλη.
Οπως όλα δείχνουν και αν τίποτε δεν αλλάξει στο εγγύς μέλλον, ουδείς θα αποδέχεται το τιμητικό αυτό αξίωμα· όπου φύγει φύγει. Μόνο κάποιοι πεπαλαιωμένοι πολιτικοί ή άλλοι κορυφαίοι της πνευματικής-οικονομικής ζωής που θέλουν να πεθάνουν με αξιώματα θα αποδέχονται να είναι υποψήφιοι για τη θέση του πρώτου πολίτη της χώρας, του προσώπου που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποτελεί τον ρυθμιστή του πολιτεύματος και τον διεθνή εκπρόσωπο του κράτους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι άνευ αρμοδιοτήτων, εκδίδει μόνο τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Πώς κατάντησε έτσι ο ύψιστος θεσμός; Είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος ή μήπως η αφαίρεση αρμοδιοτήτων του συνετέλεσε στο να απαξιωθεί το πολιτικό σύστημα; Ή ίσως είναι αδιάφορο αυτό στους πολιτικούς αναλυτές, σ’ αυτούς που καταπιάνονται με τη συγκυρία και τα μικροσυμφέροντα της κάθε πολιτικής εποχής.
Εντυπωσιάζει ότι ο Σταύρος Δήμας αποδέχτηκε να είναι υποψήφιος τη στιγμή που ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή του όλο και φθείρεται, όλο και σβήνει ή τουλάχιστον φαίνονται μόνο τα δύο πρώτα ψηφία του (17...). Προφανώς θεωρεί μεγάλη τιμή ότι του έγινε η πρόταση, η οποία προϋποθέτει για τον υποψήφιο να είναι ήπιος, μεταρρυθμιστής, υπερκομματικός, πατριώτης, πανέλληνας, ευρωπαϊστής, χαμηλών τόνων και όλα τα καλά του κόσμου. Αλλά εάν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι στην πολιτική, δεν θα είχαμε χρείαν βασάνου επιλογής. Προφανώς υπάρχουν εξαιρέσεις. Μετά και τη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου επέδειξε εξαιρετική εργατικότητα και εντυπωσιακή οικολογική ευαισθησία, ο Σταύρος Δήμας είναι ο πιο ανώδυνος για τη συγκυβέρνηση, ο πιο κατάλληλος, εννοείται. Και αυτός όμως, όπως και ο νυν Πρόεδρος, είχαν επί σειρά ετών συμμετάσχει ως υπουργοί στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαλλάσσει τους δύο άντρες από την ευθύνη τους για την κατάντια της χώρας (τον έναν, προς το παρόν). Σημασία έχει ότι το αξίωμα του πρώτου πολίτη της χώρας έχει χάσει την κάποτε αγλαΐα του, τη θεσμική του (παρεμβατικά) υπόσταση· ούτε καν τις ισορροπίες δεν μπορεί να επιβάλει σ’ ένα πολιτικό σύστημα που το νέμονται εχθρικά μεταξύ τους κόμματα (τουλάχιστον ως προς το φαίνεσθαι). Σε μπελάδες μπήκε ο συντοπίτης υποψήφιος (αρχαίες Κλεωνές Κορινθίας)· τουλάχιστον, αποδεχόμενος να είναι υποψήφιος, αφήνει το νερό να μπει στ’ αυλάκι και να δρομολογηθούν νέες πολιτικές εξελίξεις με νέες προοπτικές για τους χειμαζόμενους και τους απελπισμένους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας