Το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με το κείμενο «Τι ΕΡΤ θέλουμε» των εργαζομένων στην ertopen. Δίνει τη μερίδα του λέοντος στον υπουργό και στους διορισμένους συμβούλους του και την ίδια ώρα καθιστά τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και το περιεχόμενο που της έδωσαν παρένθεση, υφαρπάζοντας έναν τίτλο που αν παρέμεινε ζωντανός οφείλεται στον αγώνα τους. Αυτός ο αγώνας που άνοιξαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, μαζί με τους αλληλέγγυους, δημιούργησε ένα ρήγμα στην πληροφόρηση πέρα από την αγορά και το κράτος. Εκαναν την αυτοδιαχείριση ορατή και λοιπά.
Τα ως άνω είναι εκτίμηση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης· τα προσυπογράφω, επιμένοντας ότι λέγοντας δημόσια τηλεόραση εννοούμε ότι αυτή ανήκει στον δήμο, στην κοινωνία, στους ίδιους τους εργαζόμενους και δεν έχει καμιά σχέση με το κράτος. Η κυβέρνηση όμως άλλα έχει στο μυαλό της: τον έλεγχο της νέας ΕΡΤ και τη συνέχιση της παθογένειας που τη χαρακτήριζε εξ αρχής. Πάει δηλαδή για μια από τα ίδια με αριστερό, παρακαλώ, τώρα πρόσημο.
Εχουν ενδιαφέρον οι προτάσεις της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Ιδού εν συντομία: α) Κατάργηση του συγκεντρωτισμού του εθνικού δικτύου. Αυτόνομα αποκεντρωμένα δίκτυα κατά περιφέρεια. β) Αυτονομία των δικτύων από τον έλεγχο του κράτους και του κεφαλαίου. γ) Κατάργηση των ιδιωτικών διαφημίσεων και αποδέσμευση της πληροφορίας και του πολιτισμού από τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. δ) Χρηματοδότηση των δικτύων με την άμεση απόδοση του τέλους από τον λογαριασμό της ΔΕΗ όπου γίνεται ραδιοτηλεοπτική χρήση. ε) Ταμείο αλληλεγγύης των δικτύων. στ) Κατάργηση του ΕΣΡ και θέσμιση νέων κοινωνικών αγώνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας για όλους - Τοπικοί θεσμοί αυτοελέγχου και λογοδοσίας - Θέσμιση ανοιχτών συνελεύσεων στήριξης και αλληλεγγύης. ζ) Μοναδικό όργανο διοίκησης οι κατά περιφέρειες γενικές συνελεύσεις αποτελούμενες από εργαζόμενους και κληρωτούς πολίτες με ισχύ ενός χρόνου. η) Δημιουργία διαρκούς ελεγκτικής επιτροπής από κληρωτούς πολίτες κι εργαζόμενους. θ) Κατάθεση προϋπολογισμού, απολογισμού και προγράμματος άπαξ ετησίως για δημόσια διαβούλευση, η οποία θα μεταδίδεται απευθείας. ι) Νέο ισότιμο και δίκαιο εργασιακό καθεστώς. ια) Η κοινωνία να έχει άμεση πρόσβαση στην είδηση, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την Παιδεία (αυτή εξάλλου τα παράγει) ως αποτελούντα κοινά αγαθά. ιβ) Ψηφιοποίηση του αρχείου με ανοιχτά πρότυπα. ιγ) Ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία και ειδικότερα στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Ολοι έχουν δικαίωμα στην εκμετάλλευση του αρχείου. ιδ) Αμεση αναθεώρηση του καθεστώτος στις συχνότητες οι οποίες έχουν εκχωρηθεί δωρεάν και λεηλατηθεί από ιδιώτες, για ίδιον όφελος ενώ είναι δημόσια περιουσία. Οι συχνότητες περνούν στην κυριότητα (απόλυτη) των περιφερειακών δικτύων.
Προσυπογράφω τα περισσότερα από τα ως άνω, δεν είμαι βέβαιος εντούτοις ότι η νέα κυβέρνηση θα αποφύγει την πεπατημένη, τη γραφειοκρατία δηλαδή και την καθετοποίηση στις σχέσεις εργασίας και διοίκησης, γιατί -σου λέει- τι σόι υπουργός θα είναι αν δεν διοικεί ο ίδιος (και οι παρατρεχάμενοι) την ΕΡΤ; Εμ, αυτό είναι το στοίχημα και η ριζοσπαστική εναλλακτική πρόταση. Να μη μείνουν μεγαλόστομα λόγια τα περί συνεργασίας κυβέρνησης - κοινωνίας. Η αυτοδιαχείριση μπορεί να πετύχει ή, έστω, να γίνουν τα πρώτα βήματα... Αν έχουν ώτα οι κυβερνώντες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας