Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στη νέα Βουλή, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία για να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. | EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ευθύνη περνάει στο εκλογικό σώμα

Μετά το σημερινό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κόμματα και βουλευτές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις, καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο και έρχεται η μεγάλη ώρα της κρίσης από το εκλογικό σώμα. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει και το εκλογικό σώμα να αναλάβει τις δικές του ευθύνες, να κρίνει σωστά, να βαθμολογήσει και να ψηφίσει άξιους, ικανούς και συνεπείς, τιμωρώντας παράλληλα όσους δεν θέλησαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των κρίσιμων καταστάσεων που περνάει η χώρα, όπως και εκείνους που έσπευσαν να αλλάξουν κομματική στέγη για να διασωθούν, δηλαδή να εξασφαλίσουν την εκλογή τους.

Είναι αποδεκτό απ' όλους το γνωστό δόγμα ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, διότι υπάρχει η διέξοδος των εκλογών». Χρειάζονται, όμως, ορισμένες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει σωστά η διέξοδος, οι οποίες δεν υπάρχουν πάντοτε. Χρειάζεται ένα τίμιο εκλογικό σύστημα, χρειάζονται κόμματα αρχών με καθαρό πρόγραμμα και χρειάζεται, προπαντός, ένα καλά ενημερωμένο και με πολιτική παιδεία εκλογικό σώμα. Αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν σήμερα: α) Το ισχύον εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής -διάβαζε «δυσαναλογικής»-, που δίνει κατά τρόπο απαράδεκτο και ανέντιμο 50 βουλευτικές έδρες «δώρο» στο πρώτο κόμμα, είναι καλπονοθευτικό διότι παρέχει στη μειοψηφία σε ψήφους πλειοψηφία σε έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, ενώ η πλειοψηφία σε ψήφους, αλλά μειοψηφία σε βουλευτικές έδρες, οδηγείται στην αντιπολίτευση. β) Δεν έχουμε κόμματα αρχών με δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία, με καθαρό πρόγραμμα και συμμετοχή της λαϊκής τους βάσης στη διαμόρφωση των αποφάσεών τους. γ) Το εκλογικό σώμα, δυστυχώς, δεν έχει πολιτική παιδεία, ούτε ταξική συνείδηση, αλλά τοποθετείται απέναντι στα κόμματα με γνώμονα τα προσωπικά συμφέροντα, αφού βασιλεύει στον δημόσιο βίο η συναλλαγή!

Κύρια ευθύνη της νέας Βουλής θα είναι να ανοίξει τις διαδικασίες για μια ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να εξυγιανθεί το πολιτικό σύστημα και να λειτουργήσει χωρίς νοθεύσεις η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, που είναι όραμα όλων των μεταπολεμικών γενεών, όπως το εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Απελευθέρωσης Γεώργιος Παπανδρέου με τον ιστορικό του λόγο στην πλατεία Συντάγματος στις 18 Οκτωβρίου 1944. Διακήρυξε τότε: «Εις τα καθεστώτα του φασισμού το κράτος υποτάσσεται εις το κόμμα. Εις τα Ελεύθερα Λαοκρατικά Πολιτεύματα το κόμμα, η οργάνωσις υποτάσσονται εις το κράτος. Εις τα Ελεύθερα Πολιτεύματα η πλειοψηφία κυβερνά, η μειοψηφία ελέγχει, αλλά το κράτος, αι δημόσιαι λειτουργίαι δεν ανήκουν ούτε εις την πλειοψηφίαν ούτε εις την μειοψηφίαν. Ανήκουν εις την ιδέαν της πατρίδος και υπηρετούν το σύνολον του λαού. Εις το κράτος δικαίου κύριος είναι ο Νόμος. Το Ελληνικόν Κράτος εις το παρελθόν δεν υπενομεύθη μόνον από τον φασισμό. Υπενομεύθη και από την συναλλαγήν. Υπήρξαν εις το παρελθόν περίοδοι ακμής και περίοδοι πτώσεως του Ελληνικού Κράτους. Η κυβέρνησις της Εθνικής Ενώσεως έχει απόφασιν να επαναφέρη τας λαμπροτέρας ημέρας του. Η τάξις, η προσωπική ασφάλεια και η πολιτική ελευθερία του λαού θα κατοχυρωθούν. Το σύνθημα θα είναι: Ελευθερία και Νόμος. Διότι τα αιώνια αμετακίνητα συστατικά της αληθούς Πολιτείας είναι η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη».

Το όραμα για μια Δημοκρατία με ελευθερία και δικαιοσύνη θα μείνει ανεκπλήρωτο. Θα πνιγεί στο αίμα του εμφύλιου πολέμου. Και όταν στη δεκαετία του 1960 φανούν κάποιες ελπίδες μετά τους ανένδοτους αγώνες των δημοκρατικών δυνάμεων, θα σαρωθεί από τα τανκς της απριλιανής δικτατορίας. Εως σήμερα, 70 χρόνια μετά τη διακήρυξη του Γεωργίου Παπανδρέου, παραμένει ζητούμενο για την Ελλάδα η λειτουργία μιας καθαρής Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Η επόμενη Βουλή θα τολμήσει μια ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι αναγκαία; Για να τολμήσει, όμως, χρειάζεται ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και προπαντός να επικρατήσει πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας των κομμάτων.

Στη νέα Βουλή, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, κανένα κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία για να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση. Επομένως θα χρειαστεί συνεργασία κομμάτων. Αυτό ήταν στις προηγούμενες εκλογές και θα είναι στις επόμενες το μήνυμα από τις κάλπες. Η εποχή των παντοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει. Το εκλογικό σώμα θέλει συνεργασίες κομμάτων, προφανώς γιατί φοβάται να παραδώσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα μόνο κόμμα, και μάλιστα χωρίς να έχει, δημοσιοποιηθεί πλήρες και καθαρό πρόγραμμα. Θα κερδίσει, λοιπόν, τη συμπάθεια της κοινής γνώμης και γιατί όχι, και την ψήφο της το κόμμα εκείνο που προεκλογικά θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα περιγράψει με σαφήνεια τους όρους συνεργασίας με άλλα κόμματα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η ευθύνη περνάει στο εκλογικό σώμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας