Την Κυριακή, όπως όλοι στην Ευρώπη ξέρουμε, είναι πιθανό να χάσει το δημοψήφισμα ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Μετά την ήττα οι περισσότερες πολιτικές και οικονομικές «δεξαμενές σκέψης» και τα media του ευρωπαϊκού και του βορειοαμερικανικού συστήματος, προβλέπουν ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις στην Ιταλία και σε όλη την ευρωζώνη. Πού βασίζονται όλες αυτές οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την τύχη της Ιταλίας και πού καταλήγουν;
Πρώτα πρώτα, η ιταλική οικονομία ήδη από το 2011 έχει τεθεί υπό άτυπη επιτήρηση από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους διαπλεκόμενους θεσμούς του, διότι οι δείκτες του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί.
Και, σύμφωνα με τη θεωρία, ελλειμματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σημαίνει ότι η οικονομία της Ιταλίας ζει πέραν της καμπύλης των παραγωγικών δυνατοτήτων της, χρησιμοποιώντας εξωτερικό χρέος για τη χρηματοδότηση του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών της και τη λειτουργία της οικονομίας της (επενδύσεις κ.λπ.).
Αυτό συνεπάγεται τη διαρκή διόγκωση των ελλειμμάτων και του χρέους της, τη γενίκευση της ανασφάλειας των πολιτών και τη δυσφορία των επενδυτών, επομένως τη φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων και προφανώς τη δυσκολία δανεισμού της Ιταλίας από τις «ελεύθερες αγορές». Με λίγα λόγια, τα περίφημα spreads ανεβαίνουν καθώς οι τράπεζες και η χώρα αδειάζουν από κεφάλαια. Οπως ακριβώς έγινε και με την ελληνική οικονομία.
Στις 27.11.2016, το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «WirtschaftsWoche» (WiWo) αποκαλύπτει, ώστε ακολούθως να αναπαραχθεί και σε χιλιάδες άλλα ΜΜΕ, ότι «οι Ιταλοί αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και αγοράζουν χρυσό στην Ελβετία.
»Και ο λόγος είναι η ανασφάλεια που υπάρχει για την έκβαση του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής και οι συνέπειες τις οποίες μπορεί να έχει ως προς την παραμονή ή μη της Ιταλίας στην ευρωζώνη».
Από προχθές οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι αξιολόγησης, όπως το Bloomberg, εξηγούν μέσω των χιλιάδων Μέσων Ενημέρωσης του φιλελεύθερου χώρου, στα εκατομμύρια των πολιτών που τα καταναλώνουν, ότι εάν η ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι δεν βοηθήσει την Ιταλία με την περαιτέρω στήριξη των ομολόγων της, δηλαδή με την «προνομιακή» αγορά τους, τότε θα έρθει ο βελζεβούλης των μνημονίων και στη Ρώμη, όπως στην Αθήνα, διότι από το 2011, η ιταλική οικονομία παράγει χρέη και επιπροσθέτως έχουν φύγει πάνω από 355 δισ. ευρώ καταθέσεις του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.
Την ίδια στιγμή που γράφονταν αυτές οι αναλύσεις και τα ρεπορτάζ σε όλο τον... ανεπτυγμένο κόσμο, «οι αγορές» μέσα σε ένα 24ωρο οδήγησαν σε άτακτη υποχώρηση την απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων κατά πολλές μονάδες βάσης και μιλούν ανοιχτά –όπως άλλωστε και η Ε.Ε., εδώ και καιρό– για το πρόγραμμα λιτότητας και οπωσδήποτε για την ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών ακόμα και με bail in (με «κούρεμα» καταθέσεων).
Και μετά... μοιραία, ανατροφοδοτείται ο κύκλος της μαζικής φυγής καταθέσεων, της οικονομικής ύφεσης, της αποεπένδυσης, της εξάπλωσης της ανεργίας, της φτώχειας κ.ο.κ.
Σας θυμίζει κάτι;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας