Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πως αν αποβούν άκαρπες οι τρεις ψηφοφορίες στη Βουλή, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές τους πρώτους μήνες του 2015, εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Πρώτες, σχεδόν αυτόματα, αντέδρασαν οι αγορές. Στο Χρηματιστήριο σημειώθηκε μεγάλη πτώση των τιμών, που σε δύο μέρες έφτασε το 20%, και το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε απαγορευτικά για δανεισμό επίπεδα (του 10ετούς κοντά στο 9% και του 3ετούς ακόμη πιο ψηλά).
Παράλληλα, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έκαναν απαράδεκτες δηλώσεις-παρεμβάσεις στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Η πιο ωμή ήταν του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε: «Οι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά τι θα σημάνει για τη χώρα τους και για την ευρωζώνη ένα λανθασμένο εκλογικό αποτέλεσμα». Και υπογράμμισε: «Προτιμούμε οικεία πρόσωπα στην εξουσία και όχι ακραίες δυνάμεις». Εύλογη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις «υποδείξεις του κ. Γιούνκερ προς το ελληνικό εκλογικό σώμα και για τον χαρακτηρισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «ακραίας δύναμης».
Η μάλλον απροσδόκητη σε σφοδρότητα αντίδραση στην απόφαση να οδηγηθεί η Ελλάδα πρόωρα στις κάλπες γεννάει το ερώτημα: Είναι τόσο εύθραυστο το πολιτικό μας σύστημα και σε τέτοιο βαθμό ετοιμόρροπη η ελληνική οικονομία μετά τις τόσες ακραίες θυσίες των Ελλήνων ή μήπως οι δανειστές μας και προπαντός οι εταίροι μας στην ευρωζώνη θέλουν κυριολεκτικά «να τσακίσουν» τους Ελληνες και «να τους δώσουν ένα μάθημα»;
Οι δανειστές και οι αγορές κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή κερδοσκοπούν, θέλουν να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερα από την πνιγμένη στα χρέη Ελλάδα. Εμείς τι κάνουμε; Δηλαδή τι κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, να αποκρούσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις και τις απαράδεκτες τρομοκρατικές παρεμβάσεις κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να κατευθύνουν την ψήφο των Ελλήνων στις επικείμενες εκλογές; Οχι μόνο δεν κάνουμε τίποτε, αλλά τρωγόμαστε μεταξύ μας και δίνουμε όπλα στους ξένους επικριτές μας και ευκαιρίες στους κερδοσκόπους.
Πότε, επιτέλους, θα καταλάβουν τα ελληνικά κόμματα ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν ως εχθρό το ένα το άλλο και να επιτίθενται με ακραίους, απαράδεκτους χαρακτηρισμούς οι μεν στους δε, την ώρα που οι δραματικές συνθήκες στη χώρα υπαγορεύουν συνεννόηση, όπως συνέστησαν πρόσφατα και οι πρώην πρωθυπουργοί Κων. Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου;
Οι πραγματικοί «αντίπαλοι» είναι οι άπληστες αγορές και οι δανειστές, απέναντι στους οποίους πρέπει να αντιπαρατεθεί ένα κοινό μέτωπο με επιχειρήματα και σταθερή πολιτική εξόδου από την κρίση. Δυστυχώς τα κόμματα με την όλη στάση τους κάθε φορά εμφανίζονται να είναι κατώτερα των περιστάσεων και δεν έχουν διδαχθεί από την ιστορία ότι ο διχασμός οδηγεί σε εθνικές συμφορές και τραγωδίες.
Θα μπορούσαν λοιπόν τα κόμματα να συνεννοηθούν και, σύμφωνα με μια πρόταση βουλευτών, να εκλέξουν τώρα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ορίσουν τις εκλογές για το τέλος του 2015, προκειμένου να αποφευχθούν αναταράξεις και ανωμαλίες. Μια προεκλογική περίοδος τώρα, την κρίσιμη ώρα απεμπλοκής από το Μνημόνιο, θα προκαλέσει ζημιά προπαντός στην οικονομία.
Είναι γνωστό ότι κατά την προεκλογική περίοδο και έναν μήνα μετά έως ότου στελεχωθεί και ενημερωθεί η νέα κυβέρνηση, παραλύει τελείως ο κρατικός μηχανισμός. Δεν δουλεύει τίποτε. Πέραν αυτού και με τις εκλογικές δαπάνες επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: Κατά την άποψή μου, κανένας βουλευτής δεν θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διότι σκέφτεται τις προεκλογικές δαπάνες και δεν είναι βέβαιος αν θα επανεκλεγεί, ιδιαίτερα με τις σημερινές συνθήκες. Λογικό είναι, λοιπόν, να θέλει την εξάντληση της τετραετίας.
Τι μπορεί όμως να προσφέρει η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όταν όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν προβάδισμα μερικών μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προβλέπουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού; Αυτοδυναμία δεν δίνουν σε κανένα κόμμα.
Αρα το μήνυμα της κάλπης θα είναι όμοιο με εκείνο της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης: Σχηματίστε κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων. Περιμένει, λοιπόν, το εκλογικό σώμα ξεκαθάρισμα θέσεων με ρεαλιστικές κυβερνητικές προτάσεις και προπαντός δείγμα προσέγγισης και συνεννόησης μεταξύ συγγενών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με καθαρό πρόγραμμα. Μόνον έτσι θα κοπούν τα παιχνίδια των αγορών και θα σταματήσουν οι απαράδεκτες παρεμβάσεις παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αλήθεια και οι καθαροί λογαριασμοί αποστομώνουν τους κακόβουλους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας