Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
diamantopoulou
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
Εκτός γραμμής

Αριστερά, Δεξιά ή «μοναξιά»;

«Δεν υπάρχει 6ήμερη εργασία. Αν υπήρχε, το Σάββατο, οπουδήποτε και να κοιτούσατε, θα δούλευε ο κόσμος», είπε προκλητικά η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, μετά το διεθνές ρεζίλεμα της χώρας. Ετσι είναι. Πρώτα σε χαντακώνουν και μετά αρχίζει το δούλεμα.

Και ενώ περιμένουμε την 65χρονη Αννα Διαμαντοπούλου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για το κόμμα που εγκατέλειψε εδώ και 12 χρόνια και που έλεγε ότι έκλεισε ο κύκλος του, έχει ενδιαφέρον αν θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τον πολιτικό προσανατολισμό που πρέπει να έχει το ΠΑΣΟΚ. Π.χ. η κ. Διαμαντοπούλου δεν κρύβει ότι της άρεσε το (δήθεν) μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ούτε έχει διαψεύσει τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης υπουργοποίησής της από τον σημερινό πρωθυπουργό, ούτε έχει απαντήσει αν θα αποδεχόταν. Δεν κρύβει επίσης ότι της αρέσει και η αντιμεταναστευτική ρητορική κάποιων σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων (π.χ. στη Δανία). Αρα, κοντολογίς, για τη «συντρόφισσα» η Δεξιά, σε ιδέες και πράξεις, δεν είναι και πολύ κακό πράγμα. Τίμιο, με γωνίες, ταυτότητα και ξεκάθαρο προσανατολισμό. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα στο πώς με αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσει ψηφοφόρους εξ αριστερών, διότι το 10% των «κεντρώων» που ψήφισαν Μητσοτάκη δεν αρκεί για να ανακάμψει το κόμμα.

Ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης υπερασπίζεται με πάθος την πολιτική αυτονομία του κόμματός του και ήδη αφήνει αιχμές αν όλοι οι συνυποψήφιοί του έχουν το ίδιο άγχος. Τι λέει ο νυν πρόεδρος; Να κάνουμε αμφίπλευρη διεύρυνση αριστερά και δεξιά, να μιλάμε με όλους στον ευρύτερο χώρο, αλλά όποιος θέλει συνεργασία να έρθει στο ΠΑΣΟΚ. Σε ελεύθερη απόδοση, «ΠΑΣΟΚ και σ’ όποιον αρέσει». Αυτό που δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα είναι το πώς με τη μέθοδο αυτή θα ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός χώρος και πώς θα γίνουν (ΑΝ γίνουν) οι όποιες συνεργασίες, άρα πώς θα ηττηθεί η Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. Γιατί το «παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα» είναι μεν ξεκάθαρο αλλά δεν φαίνεται να αφήνει και πολλά περιθώρια συμπράξεων. Το είδαμε και με τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο όταν έλεγε για το Σχέδιο Ανάν στην Κύπρο το 2004, «παρέλαβα κράτος, δεν θα παραδώσω κοινότητα». Ακόμη (υποτίθεται ότι) ψάχνουμε τη λύση.

Και πάμε στον τρίτο δρόμο που εκφράζει για την ώρα πιο ξεκάθαρα ο Χάρης Δούκας, χωρίς να είναι μακριά από αυτή την οδό ο Παύλος Γερουλάνος («πρώτα ΠΑΣΟΚ και μετά ενιαίος πόλος») και ο Μιχάλης Κατρίνης («καμία συνεργασία με τη Ν.Δ.»). Δηλαδή στο (κεντρο)αριστερό πρόσημο, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με τη Ν.Δ. και βάζοντας στόχο την κατάκτηση της εξουσίας με μια συμμαχία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, συσπειρώνοντας και πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και μετριοπαθείς κεντρώους που μπορεί να επέλεξαν Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια. Συνταγή α λα Δήμος Αθηναίων με άλλα λόγια, με το πρόβλημα όμως ότι οι εθνικές εκλογές δεν έχουν β’ γύρο και διεξάγονται με ενισχυμένη αναλογική και μπόνους μόνο στο πρώτο κόμμα. Επομένως, το ζήτημα είναι με ποιους όρους θα γίνει (ΑΝ γίνει) η όποια συμμαχία. Δύσκολες πολιτικές εξισώσεις, ακόμη και για έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου όπως ο σύντροφος δήμαρχος.

Διότι μπορεί ο Δούκας να υπόσχεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει δεκανίκι της Ν.Δ., αλλά λίγοι εντός ΠΑΣΟΚ τολμούν να πουν με ειλικρίνεια ότι η κατηφόρα του κόμματος ξεκίνησε μεν με τα μνημόνια, επιδεινώθηκε με τον παραλίγο πρωθυπουργό Τσοχατζόπουλο να οδηγείται ταπεινωτικά στη φυλακή για μίζες, αλλά ακολούθησε η καταστροφική συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. (2012-14) που το οδήγησε σχεδόν στην εξαέρωση. Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ένταξη του ΠΑΣΟΚ στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, που ουσιαστικά βοήθησε τον Μητσοτάκη να γίνει άνετα πρωθυπουργός με προφίλ «φιλοευρωπαίου μεταρρυθμιστή». Ο ίδιος Μητσοτάκης που ξεκίνησε ως αντιμνημονιακός τον Μάιο του 2010 καταψηφίζοντας το πρώτο μνημόνιο, σε αντίθεση με την αδελφή του, και ο ίδιος Μητσοτάκης που κατέληξε το 2022 να φαίνεται ως ο πολιτικός προϊστάμενος μιας παρακρατικής παράγκας υποκλοπών μέσω ΕΥΠ και Predator. Πάντως, πέρα από τους υποψήφιους προέδρους, τις τελικές απαντήσεις για τον προσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ θα τις δώσει ο ίδιος ο κόσμος που θα προσέλθει στις κάλπες. Και αυτό θα έχει ενδιαφέρον γενικότερα για το πολιτικό σύστημα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αριστερά, Δεξιά ή «μοναξιά»;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας