Η 28χρονη Κυριακή Γρίβα, θύμα εδώ και καιρό κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας, πήρε το θάρρος το βράδυ της Δευτέρας να καταγγείλει στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων τα όσα είχε υποστεί και κυρίως να ζητήσει προστασία για την ίδια της τη ζωή.
Κι εκεί κάπου ξεκινάνε τα καφκικά μοιραία και παράλογα γεγονότα που οδήγησαν στη φρικτή δολοφονία της. Πρώτον, στο υποστελεχωμένο και «μόνο για ταυτότητες», όπως δήλωσε κάτοικος της περιοχής στην «Εφ.Συν.», Αστυνομικό Τμήμα η αξιωματικός υπηρεσίας ήταν 22 ετών, έχοντας προφανώς μόλις αποφοιτήσει από τη σχολή της ΕΛ.ΑΣ.
Δεν αμφισβητώ ότι προσπάθησε να ακολουθήσει τα προβλεπόμενα από τα περίφημα πρωτόκολλα, όμως σίγουρα δεν έκανε την κατάλληλη εκτίμηση κινδύνου μετά την καταγγελία και τη μη υποβολή μήνυσης στον 39χρονο.
Δεύτερον, μάταια η Κυριακή ζήτησε περιπολικό για να τη μεταφέρει στο σπίτι της, το οποίο, όπως αποδείχτηκε, υπήρχε. Η 22χρονη αξιωματικός υπηρεσίας δεν ήταν μόνη της στο Τμήμα μαζί με τον σκοπό-θεατή στο φυλάκιο, αλλά εντός βρισκόταν ακόμα μία αξιωματικός, σαφώς πιο έμπειρη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχει διατελέσει παλιότερα και διοικήτρια του ίδιου Τμήματος και έχει οριστεί επόπτρια των Αστυνομικών Τμημάτων της ευρύτερης περιοχής. Διαθέτει περιπολικό και οδηγό, όμως αποφασίζει (;) ότι το περιστατικό δεν είναι τόσο σημαντικό και ίσως σημειωθεί κάποιο «πιο σοβαρό» στη συνέχεια της βραδιάς…
Ετσι, προτείνεται στην 28χρονη κοπέλα να καλέσει η ίδια το «100» φεύγοντας από το Τμήμα, ώστε να έρθει περιπολικό να τη μεταφέρει στο σπίτι της. Και πάμε στο τρίτο, με τον τηλεφωνητή της Αμεσης Δράσης να της λέει το αμίμητο «το περιπολικό δεν είναι ταξί», αφήνοντάς την στο έλεος του δολοφόνου της. Το σκηνικό γίνεται γκροτέσκο καθώς παρακολουθούμε έναν διάλογο του παραλόγου όπου ο υπάλληλος έχει μοναδική έγνοια να συμπληρώσει το βιβλίο συμβάντων σωστά, κάνοντας απανωτές ερωτήσεις γραφειοκρατικής τρέλας τα δευτερόλεπτα που η κοπέλα βλέπει τον θάνατό της!
Από τα δεδομένα που έχουμε φαίνεται ότι χτυπήθηκε πισώπλατα ενώ μιλούσε στο τηλέφωνο, σε μια άπελπι προσπάθεια να γυρίσει προφανώς προς το Τμήμα, έξω απ’ το οποίο κατά τέταρτη διαβολική σύμπτωση (πάρα πολλές μαζεύτηκαν) βρισκόταν ένας σκοπός που ήταν παροπλισμένος με πιθανό το ενδεχόμενο της απόταξης λόγω εμπλοκής του σε διάφορες ποινικές υποθέσεις στο παρελθόν. Ακόμα κι αν δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις, αποτελεί άλλο ένα ενδεικτικό σημάδι τού «όλα λάθος» από την κορυφή ώς τα νύχια στην ΕΛ.ΑΣ. Γιατί δεν μπορεί η πρώτη να μην είχε εμπειρία, η δεύτερη να μην εκτίμησε ακριβώς τον κίνδυνο, ο τρίτος να απάντησε «υπηρεσιακά» και η Αστυνομία να παραμένει γενικώς σε ρόλο «θεατή», απαντώντας μετά με ΕΔΕ και διάφορες προσπάθειες να αποποιηθεί κάθε ευθύνη, οχυρωμένη πίσω από καρατομήσεις (όπως στη Ν. Φιλαδέλφεια τον περασμένο Αύγουστο) και διάφορα «πρωτόκολλα».
Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι και με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να μιλήσουμε για τις ριζικές αλλαγές που χρειάζονται στην Αστυνομία, πρωτίστως σε ήθος και ύφος και έπειτα σε πολλά άλλα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας