Απομένουν μερικές μέρες ώς την ώρα της κάλπης για να ξεκαθαρίσουν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων τις θέσεις τους, προκειμένου να προσελκύσουν τους αναποφάσιστους, των οποίων το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, όπως έδειξαν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Υπάρχουν, όμως, σε επίσης υψηλό ποσοστό και οι δυσαρεστημένοι, αυτοί που απογοητεύτηκαν και από το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και θα ψηφίσουν με βαριά καρδιά.
Αυτή η στάση και συμπεριφορά του εκλογικού σώματος θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τα κόμματα, τα οποία οφείλουν να ανασυνταχθούν, να επεξεργαστούν και να διαμορφώσουν αξιόπιστα κυβερνητικά προγράμματα και να δημιουργήσουν συνθήκες για να αναδειχθούν νέα και ικανά στελέχη.
Πρέπει επιτέλους ο τόπος να αποκτήσει κόμματα αρχών και για να σταματήσει η πολυδιάσπαση, αλλά προπαντός για να εκσυγχρονιστεί το πολιτικό σύστημα, να εξαφανιστεί η συναλλαγή και η διαπλοκή, που όλοι την ξορκίζουν, αλλά δεν την πολεμούν.
Με κόμματα αρχών μπορεί να αποκτήσει πολιτική παιδεία ο ελληνικός λαός, για να πάρει τη θέση που του αξίζει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και να μην είναι ο φτωχός και υπερχρεωμένος συγγενής, που χρειάζεται κηδεμόνες και μνημόνια.
Τι όμως πρέπει να γίνει εδώ και τώρα για να ξεκαθαρίσει το θολό προεκλογικό τοπίο. Αυτές τις μέρες τα κόμματα, μεγάλα και μικρά, οφείλουν να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν για να κυβερνηθεί η χώρα και να μην οδηγηθεί και πάλι σε νέες εκλογές με παρατεταμένη πολιτική αστάθεια. Είναι φανερό, όχι μόνο από τις δημοσκοπήσεις, ότι το εκλογικό σώμα δεν θα δώσει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, ούτε θα ενισχύσει τους δύο ανταγωνιστές, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., οπότε αναγκαστικά θα σχηματιστεί κυβέρνηση από τρία ή και περισσότερα κόμματα.
Η περίπτωση να συνεργαστούν ο ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. θα πρέπει να αποκλειστεί. Οι διαφορές στις θέσεις των δύο κομμάτων είναι βέβαιο ότι θα φανούν και σήμερα το βράδυ στο ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη, όπως και θα φανεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. έχουν επεξεργαστεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση και προπαντός τι θα κάνουν με την εφαρμογή του Μνημονίου, το οποίο αφήνει περιθώρια για αλλαγές και βελτιώσεις.
Γι' αυτό το σοβαρό θέμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρωταγωνιστής από την ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο Μνημόνιο, δήλωσε, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» το περασμένο Σάββατο, ότι μπορούμε να βελτιώσουμε κάποια σημεία της συμφωνίας. Και ανέφερε 5 σημεία:
- α) τις εργασιακές σχέσεις,
- β) τα «κόκκινα» δάνεια,
- γ) τις ιδιωτικοποιήσεις με εναλλακτική πρόταση,
- δ) την ενεργειακή μας στρατηγική και
- ε) τη ρύθμιση του χρέους.
Οποια κόμματα σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές δεν πρέπει να αγνοήσουν τις επισημάνσεις του κ. Τσακαλώτου, αλλά να δώσουν τη μάχη, μαζί και η αντιπολίτευση, για τη βελτίωση ουσιαστικών σημείων της συμφωνίας με στόχο να ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός. Είναι ώρα για εθνική ομοψυχία και όχι για άσκοπες αντιπαραθέσεις. Οι εργασιακές σχέσεις και τα «κόκκινα» δάνεια είναι θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση και πρέπει να ανακουφιστούν με ανθρώπινα μέτρα.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι επίσης ένα ζήτημα που χρειάζεται προσεκτικούς και υπεύθυνους χειρισμούς από την κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να πάμε σε ξεπούλημα κρατικής περιουσίας, αλλά ούτε και είναι λογικό να μένει ανεκμετάλλευτος ο πλούτος της χώρας και να μη γίνουν επενδύσεις για την αξιοποίησή του.
Το υπερχρεωμένο κράτος, όμως, δεν έχει καμία δυνατότητα να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για να μειωθεί η ανεργία. Επομένως θα πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά με σύνεση και προσοχή για να προστατευτεί η περιουσία του ελληνικού λαού.
Η ενεργειακή στρατηγική είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η Ελλάδα με την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί σύντομα να εξασφαλίσει αυτάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια και να κάνει εξαγωγές. Είναι παράλογο να εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ενεργειακή μας στρατηγική πρέπει να αποσκοπεί στην αξιοποίηση του ήλιου και των ανέμων και παράλληλα να σχεδιαστεί η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που έχει η χώρα. Τέλος, εφόσον υπάρχουν περιθώρια για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις για να πάρει ανάσα η χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας