Αναμένοντας στο κελί τον πέλεκυ της Δικαιοσύνης η Εύα Καϊλή θα κληθεί μεταξύ άλλων να αποφασίσει το πού θα δικαστεί. Οπως χαρακτηριστικά έγραψε –όχι η «Εφ.Συν.» αλλά– η Ιωάννα Μάνδρου στην «Καθημερινή», «στην περίπτωση που η κατηγορουμένη ευρωβουλευτής αιτηθεί να δικαστεί εδώ, αν προκύψουν και στη χώρα μας επιβαρυντικά στοιχεία που να την ενοχοποιούν, είναι κάτι που θεωρητικά μπορεί να ισχύσει, αλλά πρακτικά, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, δεν πιθανολογείται. Και τούτο διότι οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στην ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της για διαφθορά, δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατά τον βελγικό νόμο, τιμωρούνται με τρία έως πέντε χρόνια φυλάκιση, ενώ κατά τον ελληνικό νόμο οι ποινές είναι κατά πολύ αυστηρότερες: ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 15 χρόνων και μπορεί να ξεπεράσουν τα 20, να φθάσουν ακόμη και τα ισόβια σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις».
Ανεξάρτητα με το ότι στην Ελλάδα κατά κανόνα δεν τιμωρούνται όσοι βάζουν το χέρι στο μέλι, τώρα ίσως κατανοήσουν και οι οπαδοί του ποινικού λαϊκισμού ότι η αναλογικότητα των ποινών δεν είναι ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στοιχειώδης αρχή του κράτους Δικαίου. Τώρα ίσως κατανοήσει και η νεοφιλελεύθερης στράτευσης κ. Καϊλή πόσο λάθος είχε όταν το 2019 ως ευρωβουλευτής, πεισμένη από την τότε μεθοδευμένη προπαγάνδα για τον φοβερό νόμο Παρασκευόπουλου, που έβγαζε όλη μέρα κακοποιούς από τις φυλακές, δημοσιοποιούσε την «αγωνία» της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να παρέμβει.
«Βγάζει εγκληματίες που μετακινούνται εύκολα στην Ευρώπη και σε ορισμένες περιπτώσεις με ανησυχητικά αποτελέσματα, όπως η ευρύτερα γνωστή περίπτωση του Αφγανού υπηκόου που βρέθηκε τώρα ένοχος για τη δολοφονία της νέας κοπέλας στη Γερμανία, αφού είχε αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Οι Ελληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με αποφάσεις πρωτοφανείς για τα δικαστικά δεδομένα και εκείνοι που οφείλουν και θα έπρεπε να τους προστατεύουν ανοίγουν την πόρτα της Ευρώπης σε εγκληματίες». Αυτά έγραφε η καθαιρεμένη πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τώρα βρίσκεται στις φυλακές του Βελγίου κατηγορούμενη για εγκληματική οργάνωση, βρόμικο χρήμα κ.λπ. Τώρα την εγκαταλείπουν έντρομοι όσοι τη στήριξαν με τόση θέρμη όταν εμπράκτως έκανε φανερή τη στροφή της στην ορθάνοιχτη δεξιά και ακροδεξιά αγκαλιά.
Κι αν έλεγε τότε η κ. Καϊλή όπως και τόσοι άλλοι τερατώδη ψέματα, κι αν σκόπιμα ξεχνούσε ότι η αποσυμφόρηση ήταν έκτακτος και αναγκαίος νόμος διότι οι φυλακές ήταν ασφυκτικά γεμάτες και η Ελλάδα έτοιμη να δεχτεί νέες καταδίκες για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, κι αν με μεγάλη χαρά καλωσόρισε τις νομοθετικές ακρότητες των «αρίστων» που οδηγούν σε μεσαιωνικού τύπου αλλαγές στον Ποινικό και τον Σωφρονιστικό Κώδικα, τώρα που είναι η ίδια κατηγορούμενη πού θα επιλέξει άραγε να δικαστεί; Τώρα που αρχίζουν να βλέπουν όλοι το «φως» τους για το ποινικό σύστημα Μητσοτάκη (πλην φυσικά των «κολλητών» για τους οποίους εφαρμόζεται ειδική νομοθετική μέριμνα αποφυγής της Δικαιοσύνης), είναι σχεδόν προφητική η παλιά διαμαρτυρία της κ. Καϊλή για τους «εγκληματίες που μετακινούνται εύκολα στην Ευρώπη».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας