Χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δημοσιοποίησε στο twitter βίντεο που, όπως ισχυριζόταν, έδειχνε το τουρκικό Λιμενικό να προωθεί με τη βία βάρκα προσφύγων στην Ελλάδα και κατηγορούσε την Τουρκία για παραβίαση της ευρωτουρκικής κοινής δήλωσης. To βίντεο υποτίθεται ότι περιήλθε στα χέρια του κ. Μηταράκη από πρόσφυγα της βάρκας που τον διέσωσαν στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές.
Γρήγορα αποδείχτηκε ότι το βίντεο ήταν από τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν και είχε δημοσιευτεί στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ενώ στην Ελλάδα έπαιξε τον Απρίλιο του 2020 στην ιστοσελίδα της Καλύμνου Kalymnos-news και στη συνέχεια στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Από εκεί το ανέσυρε λοιπόν ο υπουργός, κατασκευάζοντας την ιστορία του πρόσφυγα της βάρκας τον οποίο τάχα διέσωσε το ελληνικό Λιμενικό. Το ελληνικό Λιμενικό δεν διέσωσε κανέναν πρόσφυγα της βάρκας, απλούστατα διότι η βάρκα δεν βρέθηκε ποτέ στα ελληνικά ύδατα. Κι αυτό διότι, κι εδώ πρόκειται για το χονδροειδέστερο ψέμα ή για χονδροειδέστατη γκάφα του υπουργού, το τουρκικό Λιμενικό στο βίντεο δεν προωθούσε με τη βία τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως τους εμπόδιζε να περάσουν στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας με ιδιαίτερα βίαιο και απαράδεκτο τρόπο την ευρωτουρκική κοινή δήλωση. Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτά που ισχυριζόταν ο κ. Μηταράκης.
Ο υπουργός ρωτήθηκε για το βίντεο σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ από τους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο. Αντί όμως να αποκαταστήσει την αλήθεια, προχώρησε στη γνώριμη μέθοδο της στοχοποίησης δημοσιογράφων που αποκάλυψαν την αλήθεια για το βίντεο, όπως και της Αριστεράς, υποδεικνύοντάς τους ως εσωτερικούς εχθρούς.
«To βίντεο που δημοσιεύσαμε χθες εμείς δεν είπαμε ότι είναι σημερινό, είναι πρόσφατο. Αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε ότι είναι πραγματικό. Αλλά αντί να έχω αντίδραση, όπως περιμέναμε, από την τουρκική πλευρά, η αντίδραση ήταν από Έλληνες δημοσιογράφους κυρίως, της Αριστεράς, που καταφέρονται εναντίον της δικής τους χώρας για ένα βίντεο το οποίο, όταν ήτανε, δεν το δημοσιεύσανε, και ένα βίντεο που δεν αμφισβητούν ότι είναι ειλικρινές και πραγματικό. Και όπως είπατε πολύ σωστά, κύριε Οικονόμου, είναι δύο μέτωπα αυτή τη στιγμή. Εμείς έχουμε το μέτωπο απέναντι και δυστυχώς πολλές φορές έχουμε το μέτωπο με την ευρωπαϊκή Αριστερά, όχι μόνο την ελληνική, και την ευρωπαϊκή Αριστερά, που θέλει να ξαναζήσουμε την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του 2015 […]», είπε ο υπουργός.
Αντί να τον ρωτήσουν οι δημοσιογράφοι για τα ψέματα που είπε, τον σιγόνταραν στη στοχοποίηση των συναδέλφων τους.
Ψέματα, γκάφες, λάσπη, στοχοποίηση δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων και ανερυθρίαστος εναγκαλισμός με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο – όλη η παθογένεια της κατάρρευσης του κράτους δικαίου και της ελευθεροτυπίας σε λίγα λεπτά ραδιοφωνικής συνέντευξης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας