Στη συνέντευξή του στο Ρόιτερ ο πρωθυπουργός μιλώντας για την Τουρκία είπε μεταξύ άλλων: «Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που λέμε ότι έχουμε δίκιο, όταν υποστηρίζουμε ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς που αφορούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών». Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις διαφορές μας με την Τουρκία γενικώς. Δεν τις ονομάτισε, αλλά ξέρουμε ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υποστήριζαν και η σημερινή υποστηρίζει ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι δύο: υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ελπίζω η απουσία του αριθμού να οφείλεται σε συγγνωστή αβλεψία.
Ομως οι πολιτικοί ηγέτες όταν μιλούν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί μεταφέρουν μηνύματα. Δεν πρόκειται για χαλαρές συζητήσεις χωρίς πολιτικές συνέπειες. Γιατί εκτός από την ουσία υπάρχουν και οι εντυπώσεις. Με βάση τις εντυπώσεις που δημιουργούνται από τις παρεμβάσεις της μιας και της άλλης πλευράς διαμορφώνεται κλίμα στη διεθνή σκηνή.
Η Τουρκία κάνει λόγο για περισσότερες διαφορές. Ανάλογα με τη συγκυρία και τα εσωτερικά προβλήματά της προσθέτει νέες. Επισημαίνει και το καθεστώς που επικρατεί στο Αιγαίο (έξι ναυτικά μίλια στη θάλασσα, δέκα στον αέρα) και τη δέσμευσή μας ότι θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας να τα επεκτείνουμε στα 12 μίλια, που έχει προκαλέσει την απάντησή της ότι μια τέτοια κίνηση συνιστά αιτία πολέμου, και τις γκρίζες ζώνες και την κυριότητα βραχονησίδων και νησίδων και εσχάτως με μεγάλη ένταση την αποστρατιωτικοποίηση νησιών, θέματα που εμείς δεν συζητάμε και επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο, όπως διατυμπανίζουμε, μας ευνοεί σε όλες τις περιπτώσεις. Και η Τουρκία όμως επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτή ισχυρίζεται ότι το παραβιάζουμε, π.χ. στο θέμα της στρατιωτικοποίησης ορισμένων νησιών ερμηνεύοντας τη Συνθήκη της Λοζάνης κατά πώς τη βολεύει, εξαφανίζοντας από το αφήγημά της την παρουσία της στρατιάς στα παράλια της Μικράς Ασίας που είναι ευθεία απειλή για τη χώρα μας.
Ξέρουμε τι λένε οι Τούρκοι και δημοσίως και στις επαφές τους με τις ξένες κυβερνήσεις, ξέρουμε επίσης ότι ζητούν απευθείας διαπραγματεύσεις εφ’ όλης της ύλης χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων χωρών. Φαντάζομαι ότι και εμείς λέμε urbi et orbi ότι με την Τουρκία έχουμε μόνο δύο διαφορές, όλα τα άλλα είναι αστήρικτες κατηγορίες των Τούρκων και δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε καμία συζήτηση επ’ αυτών, παραπέμποντας τη διευθέτηση για τις δύο διαφορές στη Χάγη αφού προηγουμένως έχει υπογραφεί συνυποσχετικό. Ποια εικόνα σχηματίζουν οι σύμμαχοι ακούγοντας και τις δύο πλευρές;
Δεν είναι αυτή που θα θέλαμε. Αν κρίνουμε από τις μεσοβέζικες τοποθετήσεις τους, από την πολιτική των ίσων αποστάσεων, από τις προτροπές τους να κάτσουμε στο τραπέζι και να τα βρούμε, φοβάμαι πως δεν τους έχουμε πείσει ότι έχουμε δίκιο βουνό σε όλα. Αλλά και καταθέτοντας στον ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και όπου άλλου τις απαντήσεις μας στις αστήρικτες κατηγορίες των Τούρκων, συμμετέχουμε εμμέσως στον διάλογο. Είναι μεν άτυπος, γίνεται όμως. Τι ισχύει εδώ και χρόνια; Εμείς αμυνόμαστε και επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο, οι Τούρκοι διεκδικούν επικαλούμενοι κι αυτοί το Διεθνές Δίκαιο, οι σύμμαχοι μας καλούν να λύσουμε τις διαφορές μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Γρίφος. Αναζητούνται πιστοποιημένοι μεταφραστές, με την ελπίδα ότι η μετάφραση των άρθρων δεν θα υποστεί αλλοιώσεις.
Ανάγωγα
Το πετρέλαιο του Μαδούρο το θέλουν. Τη Βενεζουέλα όμως, την Κούβα και τη Νικαράγουα τις αποκλείουν οι ΗΠΑ από τη σύνοδο της Αμερικής. Γιατί; Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έλλειψη δημοκρατίας στις τρεις χώρες. Ενώ τα θεοκρατικά αραβικά καθεστώτα τα αγαπούν και τα στηρίζουν, προφανώς γιατί σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία έχει πιάσει ταβάνι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας