Εχουν κυριολεκτικά σπάσει τα νεύρα των Ελλήνων από τον καταιγισμό των ειδήσεων, των αναλύσεων και των αντιφατικών δηλώσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.
Οπως όλοι αναγνωρίζουν, η παράταση των διαπραγματεύσεων έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην οικονομία της χώρας, προκαλώντας έως και πανικό στους πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν στις τράπεζες να σηκώσουν τις οικονομίες τους για να τις σώσουν, διότι δεν τους πείθουν οι διαβεβαιώσεις ότι οι καταθέσεις είναι ασφαλείς.
Με αυτό το ζοφερό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, όλοι σήμερα εύχονται ειλικρινά να επιτευχθεί μια λογική και έντιμη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία να περάσει και να βελτιωθεί από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης και να εγκριθεί από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης, που συνέρχεται σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες.
Οι αισιόδοξοι πιστεύουν ότι η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σήμερα σε μια μόνιμη ή προσωρινή συμφωνία και η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και στο ευρώ. Οι απαισιόδοξοι, μαζί και όσοι θέλουν επιστροφή στη δραχμή, προβλέπουν ρήξη.
Είχε υποχρέωση η σημερινή κυβέρνηση, για να διαλυθεί η σύγχυση και να σταματήσει η αγωνία των άμοιρων Ελλήνων, να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης και να ξεκαθαρίσει υπεύθυνα τι θα συμβεί και τι θα αντιμετωπίσουμε αν επιτευχθεί συμφωνία ή αν οδηγηθούμε σε ρήξη, την οποία απεύχεται η πλειονότητα των Ελλήνων, που θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
Είναι κρίμα, μετά τις τόσες θυσίες των πολιτών της χώρας -και μάλιστα των αδύναμων- με την άγρια λιτότητα, να τους ζητηθεί να σηκώσουν και άλλα βάρη, χωρίς να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ της κρίσης. Θυσίες, ωστόσο, θα ζητηθούν και αν επιτευχθεί συμφωνία.
Κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι αύριο θα εξαφανιστεί το τεράστιο χρέος, η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, θα εξαφανιστεί η ανεργία, οι μισθοί και οι συντάξεις θα αποκατασταθούν στα προ της κρίσης επίπεδα, οι νέοι που έφυγαν για να δουλέψουν στο εξωτερικό θα επιστρέψουν σε μια ευημερούσα Ελλάδα.
Υιοθετώντας το σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε» και κινητοποιώντας τον ανά την υφήλιο Ελληνισμό θα μπορούσε να γίνει ένα θαύμα, δηλαδή να βγει η χώρα από τη μιζέρια και να κάνει ένα αποφασιστικό άλμα προς την ανάπτυξη. Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα.
Εχει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες έχουν επισημανθεί από πολλές μελέτες, που έγιναν μεταπολεμικά από σοβαρούς δικούς μας και ξένους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και επιβεβαιώθηκαν στην πράξη από πρωτοποριακές πρωτοβουλίες συνεταιρισμών -όπως του συνεταιρισμού μαστιχοπαραγωγών Χίου- αλλά και ιδιωτών επιχειρηματιών. Οποιος επιχειρεί, όμως, πρέπει να έχει γερά νεύρα, διότι κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των δυνατοτήτων προσκρούει στην κρατική αδιαφορία και εμποδίζεται από την απίστευτη γραφειοκρατία.
Πρώτο ζητούμενο, επομένως, είναι η αναδιοργάνωση και η εξυγίανση του κράτους. Το δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι η θεσμοθέτηση σταθερών κανόνων και η παροχή κινήτρων σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο θερμοκήπιο, στο οποίο ευδοκιμούν και οι βιολογικές καλλιέργειες, όπως και κάθε είδους αγροτικά προϊόντα. Και όμως, εισάγουμε ακόμη και λεμόνια και πατάτες και αχλάδια και πολλά άλλα οπωροκηπευτικά, ενώ θα έπρεπε να καλύπτεται η ζήτηση από την εγχώρια παραγωγή και να γίνονται και εξαγωγές. Αυτό είναι κυρίως έργο των αγροτικών συνεταιρισμών, που στο παρελθόν πέτυχαν πολλά, αλλά με τον κομματισμό οδηγήθηκαν στον μαρασμό και τη διάλυση. Αντεξαν μόνο λίγοι, οι οποίοι ευημερούν.
Επίσης πρέπει να μοιραστεί κρατική γη σε ανέργους και να δοθούν κίνητρα για την καλλιέργεια ακόμη και αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, για τα οποία υπάρχει ζήτηση, όπως και για κτηνοτροφικές μονάδες ή θερμοκήπια. Επίσης ιδανικές είναι οι συνθήκες της χώρας και για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας.
Τεράστιες είναι οι δυνατότητες για την παραπέρα ανάπτυξη του τουρισμού, που σωστά χαρακτηρίζεται βαριά βιομηχανία της χώρας. Χρειάζονται κίνητρα και προγράμματα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών για να προσελκυσθούν απαιτητικοί και υψηλού εισοδήματος τουρίστες, χρειάζονται ακόμη φορολογικές ελαφρύνσεις και όχι επιβαρύνσεις, όταν ο ανταγωνιστής μας, που είναι η Τουρκία, προσφέρει καλύτερες τιμές έως και διευκολύνσεις ακόμη και για τον ελλιμενισμό σκαφών, εξασφαλίζοντας και ελληνική πελατεία.
Οφείλει η κυβέρνηση να τολμήσει την παραχώρηση παραλιακών περιοχών για την ανάπτυξη τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι έγκλημα να παραμένει επί 15 χρόνια ανεκμετάλλευτη η προνομιούχος έκταση του άλλοτε αεροδρομίου του Ελληνικού, η οποία θα γίνει σκουπιδότοπος, αντί να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Εγκλημα είναι να μην αξιοποιούνται στον μέγιστο δυνατό βαθμό ο άφθονος ήλιος και οι άνεμοι, για να γίνει η Ελλάδα παραγωγός και εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.
Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της σημερινής κρίσιμης διαπραγμάτευσης, τον βαρύ «λογαριασμό» θα κληθούν να τον πληρώσουν οι συνήθεις φορολογούμενοι. Η κυβέρνηση μπορεί να τους ανακουφίσει με τη διάθεση μέρους της ακίνητης περιουσίας του κράτους, η αξία της οποίας ξεπερνάει τα 350 δισ. ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας