Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κύριο θέμα της συνάντησης Μακρόν - Μέρκελ την ερχόμενη Πέμπτη θα είναι η προσπάθεια γεφύρωσης της μεγάλης απόκλισης –αν όχι αντιπαράθεσης– Γαλλίας και Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν.
Η ασκούσα την προεδρία της Ε.Ε. Γερμανία δεν περιορίζεται σε μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον Ερντογάν αλλά προωθεί, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής ειδικής σχέσης Ε.Ε. - Τουρκίας.
Το Βερολίνο δεν θέλει να εκχωρήσει στο Παρίσι την πρωτοκαθεδρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας στην Ε.Ε. Προτιμά μια εξισορρόπηση της Γαλλίας ως μεγάλης δύναμης με ειδική σχέση των «27» με το Λονδίνο και την Αγκυρα.
Η υπερδραστηριοποίηση της γερμανικής προεδρίας απέναντι στην Τουρκία δεν παρενοχλεί μόνο τη Γαλλία αλλά και τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, που διαχειρίζονται μια δύσκολη και απρόβλεπτη συγκρουσιακή συνύπαρξη στις σχέσεις τους με τον Ερντογάν στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι της πρόσκλησης Μακρόν προς τη Μέρκελ προηγήθηκε συνομιλία του Γάλλου προέδρου με τον Τραμπ, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κίνδυνος διπλωματικού ατυχήματος για την Ε.Ε. είναι φανερός: να παράσχει με την ανοχή της ευρωπαϊκή νομιμοποίηση στην εμπλοκή της Τουρκίας στο Ιντλίμπ και στη Σύρτη.
Η Γερμανία δεν αξιοποιεί μόνο το συγκυριακό πλεονέκτημα της προεδρίας της Ε.Ε., αλλά και τον παραδοσιακό γεωπολιτικό ανταγωνισμό στη Μεσόγειο της Ιταλίας και της Ισπανίας με τις περιφερειακές ηγεμονικές φιλοδοξίες της Γαλλίας.
Τηρουμένων των αναλογιών, η στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν παραπέμπει στην πολιτική πυγμής των Κολ και Γκένσερ το δεύτερο εξάμηνο του 1991, όταν πίεζαν ασφυκτικά τους 11 εταίρους τους στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα για εδώ και τώρα αναγνώριση της απόσχισης της Σλοβενίας και της Κροατίας από τη Γιουγκοσλαβία.
Η όποια συμβιβαστική φόρμουλα που θα διατυπώσουν ο πρόεδρος και η καγκελάριος την Πέμπτη στη συνάντησή τους στον Πύργο της Μπρεγκανσόν δεν θα επηρεάσει επί της ουσίας τις σταθερές που συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα της συγκρουσιακής συνεργασίας Γαλλίας και Γερμανίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας