Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να υποστηρίξεις ότι η μόνη λύση για να βγει με ασφάλεια η Ελλάδα από την κρίση είναι η οικονομική ανάπτυξη με μεγάλες επενδύσεις, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για να δημιουργηθεί περίσσευμα στον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο χρέος και να απαλλαγούμε, επιτέλους, από τις ασφυκτικές πιέσεις των ανάλγητων δανειστών μας, οι οποίοι μας οδήγησαν στη λιτότητα και την καταστροφή, στην επιδείνωση της κρίσης αντί να τη θεραπεύσουν.
Στις ανούσιες τηλεοπτικές συζητήσεις με τους διάφορους κομματικούς φωστήρες, με τους πανεπιστημιακούς και τους άλλους δήθεν ειδήμονες συζητιούνται τα πάντα με απίστευτη ελαφρότητα, αλλά δεν ακούγονται σχεδόν ποτέ απλές πρακτικές προτάσεις, αυτές που θα σκεφτόταν κάθε απλός νοικοκύρης για να σώσει το μαγαζί του. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει παγιδευτεί στις προεκλογικές κομματικές υποσχέσεις και στις διαφορετικές γραμμές και απόψεις που εκφράζουν οι διάφορες «συνιστώσες», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εμφανίσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, αλλά να ακούγονται τα πλέον απίθανα πράγματα, μέχρι και για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, για προσφυγή στις κάλπες, για εκλογές ή δημοψήφισμα, την ώρα που ανεβαίνει στα ύψη το θερμόμετρο της αγωνίας των πολιτών για το αύριο, οι οποίοι αποφεύγουν ακόμη και να ακούν τις ειδήσεις, που τους μελαγχολούν και τους οδηγούν σε ψυχοπλάκωμα και κατάθλιψη.
Να προσγειωθούμε, λοιπόν, μήπως και ακολουθήσουν οι κυβερνώντες, αλλά και οι της αντιπολίτευσης, όλο το πολιτικό προσωπικό, που με τη συμπεριφορά του αποδείχτηκε κατώτερο των περιστάσεων, ανίκανο ακόμη και για τα στοιχειώδη και πρακτικά ή και για μια ευπρεπή και ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή. Οταν μιλάμε για ανάπτυξη σε μια χώρα καταχρεωμένη αποκλείονται τελείως οι κρατικές επενδύσεις. Επομένως θα πρέπει να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις με δελεαστικές προτάσεις για σοβαρά κέρδη. Δελεαστικές προτάσεις χωρίς ένα σοβαρό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ακόμη χωρίς σταθερούς κανόνες της σχέσης με το κράτος (φορολογία κ.λπ.) δεν μπορεί να γίνουν. Κάθε επενδυτής θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο της επένδυσής του, όπως είδαμε από τις κινεζικές αντιδράσεις σε κυβερνητικές δηλώσεις για το λιμάνι του Πειραιά.
Εχει το ελληνικό κράτος αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 350 δισ. ευρώ. Με αυτήν την περιουσία και την περιουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι επίσης μεγάλη, θα μπορούσε η χώρα να κάνει ένα αναπτυξιακό άλμα, πάντα με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ξένων ή και ελληνικών. Είναι τελείως ακατανόητη η άρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, όταν έχει αποδειχτεί ότι το κράτος είναι κακός και σπάταλος επιχειρηματίας και όλα τα σοσιαλιστικά μοντέλα έχουν αποτύχει, ενώ με τη στροφή στην αποκρατικοποίηση και την απελευθέρωση της οικονομίας η Κίνα πέτυχε ένα αναπτυξιακό θαύμα και αναδείχτηκε σοβαρή ανταγωνίστρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.
Πέρα από την ακίνητη περιουσία, που μπορεί να αξιοποιηθεί και για τον τουρισμό, έχει η Ελλάδα και άλλες δυνατότητες ανάπτυξης με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, για την οποία θα απαιτηθεί χρόνος. Αμεσα, ωστόσο, μπορεί να παραγάγει για εσωτερική κατανάλωση και για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από τον άφθονο ήλιο και τους ανέμους. Τι εμποδίζει με δημοτικές επιχειρήσεις λαϊκής βάσης να γεμίσει όλη η χώρα στις άγονες εκτάσεις της με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες; Οσοι δήμοι το τόλμησαν, εξασφάλισαν και έσοδα και φτηνότερη ενέργεια για τους δημότες τους.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 1929 και έπληξε και την Ελλάδα η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου (1928-1932) πήρε αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία καλό θα ήταν να τα μελετήσουμε σήμερα. Μεταξύ άλλων: Ιδρυσε την Επιτροπή Κρατικών Προμηθειών με στόχο να αποτελέσει «φραγμόν κατά πάσης καταχρήσεως εις τα προμηθείας του Δημοσίου και των ευαγών ιδρυμάτων». Αναδιοργάνωσε τη Διοίκηση Δημοσίων Κτημάτων για την αξιοποίηση της περιουσίας του κράτους με τη διάθεση εκτάσεων με ευνοϊκούς όρους σε νέες βιομηχανίες, αλλά και τη δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων βοσκής σε κοινότητες για να ενισχυθούν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία. Δημιούργησε τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων και αξιοποίησε μια περιουσία που ήταν «μέχρι τούδε νεκρή και εκινδύνευε να χαθή». Με δραστικά μέτρα αντιμετώπισε το δημόσιο χρέος και πέτυχε στην τετραετία 1928-1932 να το μειώσει κατά 11% και με τη δημοσιονομική της πολιτική κατόρθωσε να αυξήσει φυσιολογικά τις δαπάνες χωρίς νέες φορολογίες, αλλά και με μειώσεις φόρων, και να παρουσιάσει προϋπολογισμούς με περίσσευμα.
Δεν θα έπρεπε σήμερα η κυβέρνηση, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας; Τι την εμποδίζει;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας