Μάθαμε ξανά τι γράφουν η «Bild» ή Βιλδ, οι «Financial Times», η γερμανική «FAZ». Και οι τρεις μεγάλες εφημερίδες επικαλέστηκαν Ελληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους (χωρίς βεβαίως να λένε ονόματα) για να περιγράψουν ένα ζοφερό κλίμα. Μάθαμε, επίσης, τη γνώμη των συμβούλων του Σόιμπλε και διάφορων άλλων παρατηρητών για την ποιότητα της λίστας που κατέθεσε (αν κατέθεσε γιατί υπάρχουν και αντίθετες απόψεις) η ελληνική κυβέρνηση, όπως μάθαμε και για τα σενάρια περί Grexit που επαναφέρουν δυναμικά στο προσκήνιο οι φίλοι και εταίροι μας.
Δεν μάθαμε, όμως, ορισμένα άλλα πράγματα, προφανώς γιατί χαλάνε τη σούπα. Για παράδειγμα, η «Washington Post» (κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι διάκειται φιλικά στη ριζοσπαστική Αριστερά) δημοσίευσε άρθρο, σύμφωνα με το οποίο τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας απώλεσαν όλη την άνοδο του εισοδήματος που είχαν πετύχει τα προηγούμενα χρόνια, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1980! Αντιθέτως, οι πλούσιοι είναι σήμερα σε καλύτερη μοίρα απ’ ό,τι το 2008-09! Κατά τ’ άλλα, κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν είναι ταξικά μεροληπτικές, αλλά δίκαιες και επιβεβλημένες.
Αυτήν την κατάσταση δεν την αμφισβητεί ούτε η Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε σε συνέντευξή της ότι το βάρος της κρίσης κλήθηκαν να το σηκώσουν οι πιο φτωχοί και η μεσαία τάξη. Αυτό το τμήμα της συνέντευξής όμως πέρασε στα ψιλά, γιατί εκρίθη ως πιο σημαντική η δήλωσή της ότι αμφιβάλλει για την ειλικρίνεια του Γιάνη Βαρουφάκη. Τις ίδιες μέρες, Γάλλοι οικονομολόγοι που συνεργάζονται με την Attac ασχολήθηκαν με τα μεθοδικά ψέματα που διαχέουν παντού τα συστημικά μίντια και οι καγκελαρίες της Ευρώπης (το πρώτο μέρος της έρευνας δημοσιεύθηκε στην «Εποχή», 11-4-2015).
Ενα από τα χοντρά ψέματα των δανειστών είναι ότι η Ελλάδα έχει υπερβολικές δαπάνες κεντρικής διοίκησης σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Πάνω στον μύθο αυτό έπεσε και ο Α.Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ. Οι Γάλλοι οικονομολόγοι παραπέμπουν στον ΟΟΣΑ (οργανισμός υπεράνω υποψίας για ροπή προς τον κρατισμό). Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα το 2011 αντιπροσώπευαν το 8% των απασχολουμένων, ενώ στη Γερμανία το ποσοστό αυτό ήταν 11% και στη Γαλλία 23% (μαζί με την κοινωνική ασφάλιση).
Οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 42% του ΑΕΠ, έναντι 45% για τη Γερμανία και 52% για τη Γαλλία. Τα είδατε αυτά να προβάλλονται; Οχι βεβαίως, γιατί ο στόχος των δανειστών και των εγχώριων φίλων τους είναι να εμπεδωθεί η αντίληψη ότι στην Ελλάδα το κράτος είναι μεγάλο, σπάταλο και αναποτελεσματικό και ότι απαιτούνται γενναίες μεταρρυθμίσεις (προς τη γνωστή κατεύθυνση). Ετσι, και η δουλειά τους θα γίνει (περικοπές δημόσιων δαπανών, συνέχιση της λιτότητας) και θα σταλεί το μήνυμα στους επίδοξους μιμητές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος.
Ανάγωγα
Μάλλον σε άλλη χώρα ζούσαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αλλιώς δεν εξηγείται η σύγκριση που κάνουν ανάμεσα στο δικό τους ειδυλλιακό χτες και στο ζοφερό σήμερα των άλλων. Μας λένε ότι «εμφανίζονται και πάλι κουκουλοφόροι (σ.σ. δεν υπήρχαν την εποχή που ήταν στην κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), καταλήψεις (σ.σ. πρόκειται για νέα μορφή πάλης που ξεπήδησε τους τελευταίους δύο μήνες), «λαθρομετανάστες» παντού (σ.σ. είχαν λύσει το πρόβλημα με το κάτεργο της Αμυγδαλέζας και τις επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς)». Τρία χοντρά ψέματα σε λίγες αράδες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας