«Κόμμα-αντάρτη» θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά να κάνει και κριτική, να μεταφέρει την άποψη της κοινωνίας, να λειτουργεί υπεύθυνα και πειθαρχημένα, αλλά να τραβάει την κυβέρνηση από το μανίκι όταν διαπιστώνει παλινωδίες, υπαναχωρήσεις και αχρείαστους συμβιβασμούς. Το σχήμα μοιάζει ιδανικό. Ετσι, πράγματι, πρέπει να γίνεται με τα κόμματα που αναλαμβάνουν κυβερνητικές ευθύνες. Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο. Μέχρι τώρα τι είχαμε; Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ κρατικοποιήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ, τα περισσότερα στελέχη τους εγκαταστάθηκαν στη δημόσια διοίκηση, σε οργανισμούς και στους προθαλάμους των υπουργικών γραφείων (είχαν - δεν είχαν τα προσόντα), γρήγορα αλλοτριώθηκαν, ασχολήθηκαν με το στήσιμο πελατειακών δικτύων, πολλά βούτηξαν τα χέρια τους μέχρι τους αγκώνες στο μέλι και οι ηγεσίες, όταν δεν τα ενθάρρυναν, τα ανέχτηκαν για να μην προκληθούν εσωκομματικές αναταράξεις.
Τα καθοδηγητικά όργανα σπανίως συνεδρίαζαν και, όταν το έκαναν από υποχρέωση στα καταστατικά, είχαμε αδιάφορες ή πανηγυρικού χαρακτήρα συνάξεις, ενίοτε χωρίς την παρουσία των αρχηγών, όπου οι υπουργοί αυτοαποθεώνονταν και όσοι τολμούσαν να ασκήσουν κριτική και να προειδοποιήσουν για τους επερχόμενους κινδύνους της ηθικής χρεοκοπίας, της ιδεολογικής μετάλλαξης και της πολιτικής αναδίπλωσης αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί, εσκεμμένα αιρετικοί, μερικές φορές και ως επαγγελματίες φραξιονιστές. Οι ηγεσίες επινόησαν διάφορους ευφημισμούς για να δικαιολογήσουν την πλήρη απόσχιση των κυβερνήσεων από τα κόμματα. Χαρακτηριστικότερος όλων «η κυβέρνηση είναι για το εφικτό και το κόμμα για το επιθυμητό» που εκτόξευσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα παραληρούντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη φάση της διακυβέρνησης, τότε που μπορούσε ακόμη να πείθει τα μέλη και τους οπαδούς του ότι το να μιλάς ριζοσπαστικά και να κυβερνάς συστημικά δεν συνιστά σοβαρό πρόβλημα. Είναι θετικό το γεγονός ότι μέσα σε τριάντα μέρες είχαμε δύο συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, μία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, εκλογή νέου γραμματέα και νέας Πολιτικής Γραμματείας.
Μένει να δούμε αν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί πράγματι ένα «κόμμα-αντάρτη» και περιμένουμε να δούμε αν το κόμμα με τη νέα σύνθεση στο ηγετικό επίπεδο μπορεί και θέλει να παίξει αυτόν τον ρόλο. Εξ αρχαιοτάτων χρόνων ισχύει το «αρχή άνδρα δείκνυσι».
Ανάγωγα
Αντιγράφω από το άρθρο του Niko Αgo στη χθεσινή «Αυγή»: «Σπάνια θα δεις εδώ στη Σουηδία υπουργό σε κανάλι. Αντιθέτως, στην Ελλάδα σπάνια θα δεις κανάλι χωρίς υπουργό. Τρομερή φθορά. Κάντε κάτι πριν σας “καταπιούν” και σας κάνουν “Βούλτεψη”». Σωστός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας