«Η νίκη των δυνάμεων της Αλλαγής απαιτεί τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν με τις ομιλίες τους στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη. Στη φράση υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με τη στρατηγική στόχευση του κόμματος, το άλλο με την αξιολόγηση της ιστορίας της μεταπολίτευσης.
- Για ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι είναι προοδευτικό, ο στρατηγικός στόχος δεν μπορεί να είναι η συντριβή ενός άλλου κόμματος, το οποίο δεν βρίσκεται στο δεξιό τμήμα του πολιτικού άξονα. Κανονικά, ο στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η υπονόμευση της κυρίαρχης ιδεολογίας και η αμφισβήτηση της δεσπόζουσας πολιτικής και οικονομικής πρότασης, δηλαδή του νεοφιλελευθερισμού. Ολα τα άλλα είναι μίζερες επιδιώξεις.
Αν συμβεί αυτό που εύχονται ορισμένα στελέχη –ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και κερδίσει έδαφος το Κίνημα Αλλαγής–, θα έχουμε αλλαγή των συσχετισμών στο γενικότερο επίπεδο; Σε καμία περίπτωση. Εκτός αν θεωρούν ότι είναι ζωτικής σημασίας η σύμπηξη μετώπου με τον νεοφιλελευθερισμό (ως μέτωπο δημοκρατίας το παρουσίασαν κάποιοι) για να αντιμετωπιστεί ο εχθρός. Δηλαδή, ο λαϊκισμός, έτσι γενικώς και αορίστως, όπως τον χρησιμοποιούν οι ελίτ για να αποκλείσουν και να δαιμονοποιήσουν τις απόψεις που μάχονται εναντίον του status quo.
Δυστυχώς, ανάλογες αντιλήψεις αναπτύσσονται στο εσωτερικό και άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Ούτε έχουν πάρει (και εδώ και αλλού) μυρωδιά τις αιτίες που οδήγησαν τη σοσιαλδημοκρατία σε εκλογική καθίζηση. Οπως επισημαίνει η Σαντάλ Μουφ, πρόκειται για τη μεταπολιτική συναίνεση που καθιερώθηκε μεταξύ της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς γύρω από την ιδέα πως δεν υπάρχει εναλλακτική στη νεοφιλελεύθερη τάξη.
Αυτή η «συναίνεση στο Κέντρο», ανήγαγε την πολιτική στη διαχείριση τεχνικών προβλημάτων, τα οποία πρέπει να επιλύουν οι ειδικοί.
- Σε ό,τι αφορά το ερώτημα: «ποια είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;» –στο θέμα αυτό (και όχι μόνο) υπάρχει σύγκλιση με τη Δεξιά– είναι χρήσιμες κάποιες συγκρίσεις. Η σημερινή κυβέρνηση είναι χειρότερη από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή 1977-1981; Ας ανατρέξουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα κείμενα και τις αποφάσεις εκείνης της περιόδου για να δουν τι ακριβώς έλεγε ο ιδρυτής του κόμματος για την κυβέρνηση Καραμανλή.
Η σημερινή κυβέρνηση είναι χειρότερη από την κυβέρνηση Τζαννετάκη; Σχετικοποιούν σήμερα τις συνέπειες που προκάλεσε στο κόμμα τους το «βρόμικο ’89»; (Δικός τους ο όρος.) Η σημερινή κυβέρνηση είναι χειρότερη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη 1990-1993;
Αν κάνουν μια πρόχειρη έρευνα στα αρχεία τους, ενδεχομένως να σοκαριστούν με την ένταση της πολεμικής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση του «Εφιάλτη», όπως αποκαλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου τον ιστορικό αντίπαλό του. Η σημερινή κυβέρνηση είναι χειρότερη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 1995-1996, τότε δηλαδή που ο Παπανδρέου ήταν στο νοσοκομείο και τη χώρα κυβερνούσαν ξεματιάστρες, χαρτορίχτρες, καφετζούδες;
Η σημερινή κυβέρνηση είναι χειρότερη από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή 2004-2009; Μα, αν δεν κάνω λάθος, τον Κώστα Καραμανλή θεωρούν βασικό υπεύθυνο για τη χρεοκοπία της χώρας. Αλλαξαν γνώμη;
Ανάγωγα
Κίνημα Αλλαγής: Διορισμένοι σύνεδροι, διορισμένα καθοδηγητικά όργανα, ομόφωνα οι αποφάσεις. Την επόμενη φορά που στελέχη του χώρου θα νιώσουν την ανάγκη να κάνουν συγκρίσεις ανάμεσα στη σημερινή Ελλάδα και τη Βόρεια Κορέα, στον Τσίπρα και τον Στάλιν και να μιλήσουν για θεσμικές εκτροπές, συμμορίες, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και άλλα παρόμοια, ας κοιτάξουν τι συμβαίνει στο σπίτι τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας