Η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να συμφωνούν στο αίτημα για πρόωρες εκλογές και στην περιγραφή της οικονομικής κατάστασης (χρησιμοποιούν περίπου την ίδια ρητορική), ωστόσο αυτό που κάποιοι θεωρούσαν αυτονόητο, δηλαδή τη συνεργασία τους στο κυβερνητικό επίπεδο μετά τις εκλογές, σήμερα δεν φαίνεται πιθανό. Η διαχείριση που έκαναν οι ηγετικές ομάδες τους στα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας έφερε στο φως τις σημαντικές διαφωνίες τους.
◼ Στο Μακεδονικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη γραμμή του 1992 (κανένα παράγωγο της λέξης Μακεδονία στο όνομα), την οποία προπαγανδίζει η εθνικιστική φράξια του κόμματος, και στη γραμμή του 2008 (σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις) την οποία υποστηρίζουν στελέχη που έχουν ως σημείο αναφοράς τον Κώστα Καραμανλή. Στην προσπάθεια του να συνθέσει τις δύο απόψεις ο αρχηγός της Ν.Δ. επινόησε την ανάλατη θέση: «Οχι λύση τώρα, γιατί η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή».
Εκκωφαντικά αποτυχημένη κίνηση. Αναμενόμενο. Δεν είναι δυνατόν να «συνεταιριστούν» εκείνοι που λένε ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» με όσους κάνουν λόγο για «σύνθετη ονομασία».
Το Κίνημα Αλλαγής, παρά τα φάλτσα ορισμένων παραγόντων του, παρέμεινε σταθερό στη στρατηγική που διαμορφώθηκε το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία και εμπλουτίστηκε το 2008 στο Βουκουρέστι. Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει τη Ν.Δ. για εθνικολαϊκισμό -με τον συγκεκριμένο όρο το Κίνημα Αλλαγής πυροβολούσε μέχρι τώρα αποκλειστικά την κυβέρνηση. Δεν πρέπει πάντως να υποτιμήσουμε τη συμβολή του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΙΔΗΣΟ.
Οι συνιστώσες του Κινήματος Αλλαγής επηρέασαν τον μεγάλο εταίρο (ΠΑΣΟΚ) στο Μακεδονικό. Χωρίς την πίεσή τους στο επίμαχο ζήτημα μπορεί να μην αντιστεκόταν στον πειρασμό να ψαρέψει στα θολά νερά των συλλαλητηρίων.
◼ Απόκλιση εμφανίστηκε και στο σκάνδαλο της Novartis. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πελαγοδρομεί. Οταν έσκασε το θέμα, είπε ότι πρόκειται για σκευωρία του μεγάρου Μαξίμου και απέφευγε να μιλήσει για σκάνδαλο. Στη συνέχεια τα στοιχεία ήταν τόσο συντριπτικά που υποχρεώθηκε να παραδεχτεί ότι πρόκειται για σκάνδαλο, χωρίς πάντως να εγκαταλείψει τη θεωρία περί σκευωρίας.
Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή μίλησε για σκάνδαλο και σκευωρία, αλλά εστίασε την κριτική του στο διάστημα 2004-2009, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, πριν από το 2004 (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ) και μετά το 2009 (κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ) όλα ήταν καλώς καμωμένα. Αν και η προσπάθεια αθώωσης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και των συμμαχικών κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πειστική, η διαφοροποίηση από την υπερασπιστική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφανής.
Και στο ζήτημα αυτό η παρέμβαση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ ήταν καθοριστική. Από την αρχή μίλησαν για μεγάλο σκάνδαλο και για την ανάγκη να διερευνηθεί σε όλες τις πτυχές του.
Το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ ήταν εκτός εξουσίας την αμαρτωλή εποχή και δεν είχαν κανένα λόγο να υπερασπιστούν πρόσωπα που με τις επιλογές ή με τις παραλείψεις τους προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν. Ακόμη και στο ΠΑΣΟΚ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας