Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.8° 13.4°
1 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.7° 14.8°
1 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
10°C
9.9° 9.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
81%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
2 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
100%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.9°
2 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
82%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
54%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 14.5°
1 BF
81%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
0 BF
81%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
86%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
0 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| Maurizio Brambatti/ANSA via AP

Απασχόληση και ανάπτυξη οι προτεραιότητες για Ρώμη και Αθήνα

O Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι φθάνει σήμερα (Πέμπτη) στην Κέρκυρα, για την πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου  συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας, με στόχους απόλυτα σαφείς.

Πρώτα απ΄όλα, την ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών, σε όλα τα επίπεδα. Οι άμεσες προτεραιότητες, για τη Ρώμη, είναι η συμφωνία που επετεύχθη για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ήδη υφιστάμενη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα αλλά και το ιταλικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ, και γενικότερα η βούληση να τύχει αξιοποίησης η κοινή forma mentis, ο τρόπος σκέψης  των δυο χωρών κα λαών, για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων.

Συναντώντας χθες, Τετάρτη, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του μια συνεργασία που θα έχει μέλλον και ουσία. «Φυσικά το κεφάλαιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι σημαντικό, αλλά η συνεργασία και κοινή μας δράση δεν μπορεί να περιορισθεί στην μόνο μία ή στην άλλη συμφωνία», είναι η θέση του Τζεντιλόνι.

Δεν είναι τυχαίο το ότι συνοδεύεται από τέσσερις υπουργούς κύριας σημασίας: των Εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι, Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι και Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελρίο. Θα συνομιλήσουν με τους Έλληνες ομολόγους τους και αναμένεται να συμβάλλουν ουσιαστικά στην διαμόρφωση της μελλοντικής, κοινής ατζέντας, η οποία θα προσπαθήσει να συνδυάσει ανάπτυξη, εργασία, ενέργεια και αξιοποίηση της απεριόριστης πολιτιστικής κληρονομιάς των δυο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τα άμεσα θέματα επικαιρότητας και τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεσογειακή Ευρώπη, ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι «για το μεταναστευτικό μπορεί και πρέπει να συνεχισθεί η παράλληλη στρατηγική  με γνώμονα την  αλληλεγγύη και την ασφάλεια» και δεν ξεχνά ότι «η χώρα μας και η δική του, σήκωσαν ένα τεράστιο βάρος,  χωρίς να υπάρξει, κάποιες φορές,  η αναγκαία στήριξη όλων των μελών της ενωμένης Ευρώπης».

Η κυβέρνηση της Ρώμης, όμως, θεωρεί ότι τόσο η Ιταλία, όσο και εμείς, στο κρίσιμο αυτό θέμα, πετύχαμε μια σημαντική νίκη, ηθική και ουσιαστική. Πως καταφέραμε, δηλαδή, να αποδείξουμε ότι  προέχει η ανθρωπιά,και μπορέσαμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά  ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε χαώδεις εξελίξεις. Κάτι που αναγνώρισαν πρόσφατα, άλλωστε, χωρίς καμία αμφιβολία, τόσο ο πάπας Φραγκίσκος, όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, ένα θέμα στο οποίο αναμένεται να γίνει οπωσδήποτε αναφορά, κατά την σημερινή συνάντηση της Κέρκυρας, είναι η νέα οικονομική πορεία των δυο «δίδυμων χωρών» (όπως θα μπορούσε να τις αποκαλέσει κανείς) όσο και όλης της Ευρώπης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ξέρει ότι η σημερινή ευκαιρία μπορεί να μην παρουσιαστεί. Ξέρει ότι για την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, η σημερινή φάση είναι καθοριστική. Και, κατά συνέπεια, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει περισσότερες επενδύσεις και να μην επιμείνει σε υπερβολικά αυστηρές οικονομικές συνταγές.

Η Ιταλία αναμένεται να καταφέρει να αυξήσει, φέτος, το Αεπ της κατά 1,3%, και ο  πρωθυπουργός της τονίζει ότι μπόρεσαν να ξαναδημιουγηθούν εννιακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Χθες, όμως, επέλεξε να αναφερθεί  με έμφαση «στα άκρως ενθαρρυντικά και θετικά μηνύματα που φθάνουν από την Ελλάδα και την οικονομία της». Γνωρίζοντας, μάλιστα, όπως είπε, τις τρομερές συνέπειες που βίωσε η χώρα μας, σε κοινωνικό επίπεδο, από την οικονομική κρίση.

Είναι σαφές ότι στη σημερινή Ευρώπη δεν μπορεί να βρεθούν οριστικές λύσεις μόνον  με μια συνάντηση, σύνοδο ή πρωτοβουλία. Αλλά είναι καθήκον να βγαίνουν κάποια βασικά συμπεράσματα. Η στάση της Ιταλίας δείχνει ότι υπάρχει βούληση για  ουσιαστική συμπόρευση με την Αθήνα και, ει δυνατόν, με όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Για να μπορέσει να ξαναρχίσει, μετά τις καθοριστικές  γερμανικές  εκλογές, μια ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Τζεντιλόνι ξέρει καλά ότι «η οικονομική πολιτική, στο σύνολό της, πρέπει να προσανατολισθεί και πάλι προς την ανάπτυξη», διότι όσο αυξάνεται το χάσμα Βορρά- Nότου, τόσο η Ευρώπη αποδυναμώνεται. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ο αρχηγός της ιταλικής κεντροαριστεράς, ο Ματτέο Ρέντσι, έχει ταχθεί επίσημα υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Το μήνυμα που φθάνει από τη Ρώμη, δηλαδή, εν περιλήψει είναι «ναι σε μια δημοσιονομική ενάρετη πορεία, αλλά και σε μια σαφώς πιο θαρραλέα πολιτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Και η ταύτιση, με την ελληνική στάση και σκέψη, στο άκρως ευαίσθητο αυτό θέμα, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον απόλυτη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απασχόληση και ανάπτυξη οι προτεραιότητες για Ρώμη και Αθήνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας