«Ορίζουμε την ένταση (Ι) του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει έναν αγωγό ως το φορτίο (q) που διέρχεται από μια διατομή του αγωγού σε χρονικό διάστημα (t) προς το χρονικό διάστημα».
Η Βαγγελιώ πηγαίνει στην Γ΄ Γυμνασίου και τις επόμενες ημέρες γράφει εξετάσεις στη Φυσική. Το βιβλίο της είναι γεμάτο με δυσνόητους, στριφνούς και αυστηρούς ορισμούς όπως ο παραπάνω· όσες φορές μέσα στη χρονιά δοκίμασε η Βαγγελιώ να το διαβάσει, δεν κατόρθωσε να καταλάβει και πολλά.
Οι γονείς της δεν είναι ούτε επιστήμονες, ούτε εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει σ’ ένα περιβάλλον με εντελώς διαφορετικά γλωσσικά ερεθίσματα από την «ξένη» γλώσσα του βιβλίου.
Ευτυχώς ο καθηγητής της Βαγγελιώς προσπάθησε όλη τη χρονιά να φέρει το κείμενο του βιβλίου πιο κοντά στα μέτρα των παιδιών. «Για να καταλάβετε, ένταση του ρεύματος σημαίνει πόσα φορτία περνάνε από ένα καλώδιο μέσα σε κάποιον χρόνο.
Για να την υπολογίσουμε, διαιρούμε τον αριθμό των φορτίων που περάσανε από ένα σημείο του καλωδίου προς τον χρόνο που κράτησε η μέτρηση!» τους εξηγούσε, κι έπειτα τους πήγαινε και στο εργαστήριο να δουν με τα μάτια τους τα όργανα και τα φαινόμενα που πασχίζει να περιγράψει το βιβλίο.
Ο καθηγητής της Βαγγελιώς συνεννοήθηκε με τους συναδέλφους του στο σχολείο κι αποφάσισαν το τελικό διαγώνισμα να μην έχει δύστροπους και ακατάληπτους ορισμούς, ούτε εκτενείς ερωτήσεις ανάπτυξης που απαιτούν αποστήθιση. Θα εστιάσουν στην κατανόηση των φαινομένων, με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, σωστού/λάθους και συμπληρώματος κενών, ίσως και ένα-δυο προβληματάκια.
Γνωρίζουν άλλωστε πως «η διδασκαλία της Φυσικής στο Γυμνάσιο δεν πρέπει να είναι η απαρχή συσσώρευσης ενός μεγάλου όγκου φαινομένων και φυσικών νόμων, συσκευασμένων προς απομνημόνευση», όπως -ανακόλουθα- αναφέρει στην εισαγωγή του το αντίστοιχο σχολικό βιβλίο της Β΄ τάξης.
Στόχος είναι η πρώτη επαφή και η εξοικείωση των παιδιών με την επιστημονική μέθοδο και την πειραματική επιβεβαίωση για τη μελέτη του κόσμου που τα περιβάλλει.
Η Βαγγελιώ, μετά τις επίπονες προσπάθειες του καθηγητή της να «μεταγλωττίζει» το βιβλίο σε κάθε μάθημα μέσα στην τάξη, βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη Φυσική. Και αυτή και ο καθηγητής της εύχονται να είχαν ένα απλουστευμένο εγχειρίδιο, με κατανοητή γλώσσα, που να μην αποκλείει τα περισσότερα παιδιά από την κοινωνία της εκπαίδευσης, αλλά να λειτουργεί ως γοητευτικός προθάλαμος στο επιστημονικό οικοδόμημα.
Κι όσο για τους -πολύτιμους, αδιαμφισβήτητα- ακριβείς ορισμούς και την αυστηρή θεμελίωση των μεγεθών, αυτοί έχουν τη θέση τους στα βιβλία του Λυκείου και στα πανεπιστημιακά συγγράμματα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας