Ακόμα και τα προοδευτικότερα δυτικά ΜΜΕ δεν έχουν αποφύγει τη διάβρωση από ένα είδος «οριενταλισμού» και αποικιοκρατικής αντίληψης στην προσέγγιση και προβολή της παγκόσμιας επικαιρότητας, ένα στίγμα που έχει την καταγωγή του στις πιο βαθιές και ρατσιστικές απόψεις για τις φυλετικές σχέσεις, αλλά και στην ιμπεριαλιστική αλαζονεία.
Δικαίως δισεκατομμύρια άνθρωποι ένιωσαν να ταυτίζονται με τα θύματα των ακραίων ισλαμιστών στο περιοδικό Charlie Hebdo, αλλά και να διεκδικούν το αμφισβητούμενο αγαθό της ελευθερίας του Τύπου. Ωστόσο, τις ίδιες περίπου μέρες τα Μέσα Ενημέρωσης αφιέρωσαν ελάχιστο χρόνο και χώρο σε ακόμα ένα μαζικό έγκλημα, το οποίο συνέβη στην πόλη Μπάγκα της Νιγηρίας, με δράστη τους φανατικούς ισλαμιστές της ακραίας οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Οι δολοφόνοι, οι οποίοι τρομοκρατούν ολόκληρες περιοχές, μακέλεψαν 2.000 αθώους πολίτες και εγκατέλειψαν τα πτώματά τους στους δρόμους της πόλης, τα οποία παραμένουν ακόμα εκεί, αφού οι αρχές και οι επιζώντες φοβούνται να πάνε και να τα θάψουν. Η επικοινωνία μέσω ίντερνετ με τον έξω κόσμο έχει διακοπεί, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι εντελώς αποκομμένη. Οι φωτογραφίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές και σοκαριστικές. Ήδη έχουν εγκαταλείψει την περιοχή περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Τη Δευτέρα ο Γκάρντιαν, σε άρθρο του, αναρωτιόταν: «Γιατί ο κόσμος αγνοεί τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ;», επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δημοσιογράφοι που προσπαθούν να στείλουν ανταποκρίσεις από τη χώρα, γίνονται αντικείμενο επίθεσης. «Είμαι Charlie, αλλά είμαι, επίσης, Μπάγκα» έγραψε ο Σάιμον Άλισον της «Ντέιλι Μάβερικ», συνεργάτης του Γκάρντιαν στην περιοχή, προσθέτοντας πως «παρότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, οι ζωές των Αφρικανών φαίνεται να κοστίζουν λιγότερο απ' ότι οι ζωές των Δυτικών». Τόνισε ακόμα ότι τη στάση αυτή την έχουν ακόμα και τα αφρικανικά ΜΜΕ, τα οποία συχνά αγνοούν τις τραγωδίες της περιοχής τους και τις καλύπτουν επιδερμικά.
Όποιος έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος γνωρίζει καλά ότι υπάρχει μια εμπεδωμένη αντίληψη στις συσκέψεις και στα γραφεία σύνταξης, σύμφωνα με την οποία ακόμα και μεγάλα γεγονότα σε «δευτερεύουσας σημασίας» περιοχές, δεν αξίζουν μεγάλου χώρου (Τύπος) ή επαρκούς χρόνου (τηλεόραση, ραδιόφωνο), με το αιτιολογικό ότι οι περιοχές αυτές «είναι πολύ μακριά» και άρα δεν ενδιαφέρουν αρκετά το κοινό. Αυτό φυσικά αποτελεί μια δημοσιογραφική προκατάληψη, αφού, ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι δημοσιογράφοι έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν ευαισθησίες και να καλλιεργήσουν πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες σε μεγάλο βαθμό. Φυσικά, όταν δεν εξάπτουν τα πάθη και δεν διεγείρουν τα πιο χαμηλά και ταπεινά ένστικτα των ανθρώπων με δραματοποιημένα, στημένα ή φουσκωμένα ρεπορτάζ και σχόλια. Από την πλευρά του το κοινό βρίσκει άλλοθι στην ελλειμματική ενημέρωση περί τα «διεθνή» και συνήθως υποκρίνεται ότι «δεν γνώριζε». Η αναγνώριση αυτών των προκαταλήψεων και η συνειδητή προσπάθεια να τις αναδείξουμε και να τις ξεπεράσουμε αποτελεί στοιχειώδη πράξη δημοσιογραφικής ευθύνης και δεοντολογίας.
Από την άλλη, πρέπει να επαναφέρουμε τις κατακτήσεις, πολιτικές και ιδεολογικές, του αντιαποικιακού και μετα-αποικιακού κινήματος, αναγνωρίζοντας ότι και το θέμα της τρομοκρατίας έχει τις ρίζες του στην αποικιοκρατία, στον οικονομικό ιμπεριαλισμό και τις στρατιωτικές επεμβάσεις της Δύσης σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Το ίδιο, φυσικά, και η μετανάστευση, η οποία γίνεται σήμερα όπλο στα χέρια των πιο συντηρητικών, λαϊκιστικών και ακροδεξιών-φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη και αλλού.
Καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη αποτελεί σήμερα η καταδίκη κάθε τρομοκρατικής επίθεσης όπως αυτή στο Παρίσι, αλλά και της υποκρισίας των κυβερνήσεων που οργάνωσαν και διέπραξαν εγκλήματα όπως οι κάθε είδους πόλεμοι, η οικονομική εκμετάλλευση και η ισοπέδωση ολόκληρων χωρών στο όνομα της «ελευθερίας» (του Κεφαλαίου).
Τελικά, πρέπει να κατακτήσουμε το δικαίωμα να δηλώνουμε «Je suis Charlie», γιατί δεν θεωρείται αυτονόητο, ούτε και δικαιούνται όλοι να το λένε. Και προπαντός να μην ξεχνάμε το αναγκαίο του συμπλήρωμα: «Je suis Baga, aussi»!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας