Οι παλιές ελληνικές ταινίες είναι πάντα ένας καλός σύντροφος. Χαλαρώνουν αλλά και υπενθυμίζουν παλιά ήθη αλλά και συμπεριφορές που παραμένουν αναλλοίωτες μες στον χρόνο.
Περιμένοντας να πάει εφτά η ώρα το απόγευμα της Κυριακής, για να ανακοινώσουν οι δημοσκόποι τις προβλέψεις τους για την ψηφοφορία στην ευρωεκλογή, ο Μαυρογιαλούρος του Κωνσταντάρα γίνεται το καλύτερο σχόλιο για τις πολιτικές παθογένειες στην Ελλάδα. Που υφαίνονται στο τελάρο της άρνησης να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν με ψυχραιμία και ουσιαστική κριτική διάθεση. Ολοι -πολίτες, πολιτικοί και κόμματα- έχουμε έτοιμη στο τσεπάκι μας τη δικαιολογία. Να προσαρμόσουμε την πραγματικότητα στην αρχή «άποψή μου», που αρνείται την κοινή λογική.
Η άρνηση, ο σχετικισμός του προφανούς, προσδίδει στοιχεία παραδοξότητας στο φανερό. Σ’ αυτή τη θέση βρέθηκε ο Μαυρογιαλούρος όταν ήρθε αντιμέτωπος με τη γενικευμένη διαφθορά. Τίποτε δεν είχε μείνει όρθιο. Αποφάσισε τότε να παραιτηθεί. Επέλεξε την έξοδο από τον φαύλο κύκλο του παραλογισμού. Να υποστεί τις συνέπειες από την αδυναμία του να κατανοήσει το πρόβλημα. Συνειδητοποιεί πως οι θέσεις ευθύνης έχουν κόστος, προσωπικό και κοινωνικό.
Ωστόσο, η απόφασή του να παραιτηθεί θεωρείται παραδοξότητα για όλους τους άλλους που θρέφονται από το σύστημα εξουσίας. Μέτρο για την κρίση όσων εξελίσσονται, είναι το δικό τους συμφέρον. Το αυτονόητο αντιμετωπίζεται ως παράδοξο. Ο,τι αντιβαίνει στην επικρατούσα άποψη, στα ήθη μιας εποχής, ευτελίζεται. Ελα, καημένε, κοίτα τη δουλειά σου κι άσε τις ευαισθησίες.
Η ώρα σημαίνει επτά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί διαγκωνίζονται για την πρωτιά στο άγγελμα των προβλέψεων. Φευ! Αποδεικνύονται ζούφιες. Αρχίζουν να εμφανίζονται στις τηλεοπτικές σκηνές οι διάφορες εκδοχές της Χιονάτης. Οι αρχηγοί, οι υπαρχηγοί, οι αξιωματικοί και οι φερέλπιδες αρχηγίσκοι βγάζουν το δικό τους καθρεφτάκι. Να προσαρμόσουν τα γεγονότα στη δική τους βούληση. Στις δικές τους ανάγκες.
Το σύνδρομο της Χιονάτης είναι το μεγάλο αγκάθι στον δημόσιο λόγο. Μισόλογα, κοπτοραπτική, παραδοχή μισών αληθειών που συνοδεύονται από το «αλλά», το οποίο υποσκάπτει και αναιρεί την παραδοχή ότι υπάρχουν κόκκοι μιας πραγματικότητας στα εκλογικά αποτελέσματα.
Πρώτο καθρεφτάκι της Χιονάτης είναι το «θα». Πήραμε το μήνυμα, η μαγική φράση, και θα αλλάξουμε πορεία. Να διασκεδαστεί η αποτυχία. Να κατευνάσουν τον θυμό, να υποχωρήσει η φουρτούνα. Και μετά βλέπουμε. Το «θα» είναι η έκφραση αδυναμίας ή αδιαφορίας. Μπορεί το «θα» να είναι και προσχηματικό.
Το δεύτερο καθρεφτάκι που βγάζει η Χιονάτη είναι το ναρκισσιστικό «εγώ». Αυτό -και μόνον αυτό-μπορεί να γίνει η σωτήρια λέμβος. Ολοι οι άλλοι είναι η σαβούρα που μπορεί να καταβυθίσει το πλοίο. Το τρίτο καθρεφτάκι ανήκει στη δημοσκοπική Χιονάτη. Που ακούει τη φωνή των αφεντικών.
Αν οι πολίτες αποφάσιζαν να σπάσουν τα καθρεφτάκια… του ΘΑ-ΕΓΩ της πολιτικής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας