Ισως η πανσέληνος αυτών των ημερών, η δεύτερη για τον φετινό μήνα Αύγουστο, μας «φωτίσει» να επανεξετάσουμε την προβληματική σχέση μας με τη φύση, μια σχέση που είναι ολοφάνερο πια ότι έχει εισέλθει σε κατάσταση ακραίας και διαρκούς κρίσης. Σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα των εξαιρετικά δυσμενών επιπτώσεων αυτής της κατάστασης είναι η απώλεια της βιοποικιλότητας με πρωτοφανείς ρυθμούς.
Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ανέκυψε η επείγουσα ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου, παγκόσμιας εμβέλειας διασυνδεδεμένου συστήματος για την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας, προκειμένου να υποβοηθήσει σε εστιασμένες δράσεις διατήρησής της.
Οπως δήλωσε ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά, Αντριου Γκονθάλεθ, «ο θανατηφόρος συνδυασμός της απώλειας οικοτόπων, της εκμετάλλευσης των φυσικών πληθυσμών, της ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής προκαλεί ποσοστά εξαφάνισης ειδών που δεν έχουν παρατηρηθεί από την τελευταία μαζική εξαφάνιση πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια», συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε τα μέσα για να παρακολουθούμε αυτές τις επιπτώσεις αρκετά γρήγορα στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη».
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω διαπιστώσεων προτείνεται η δημιουργία ενός Παγκόσμιου Συστήματος Παρατήρησης της Βιοποικιλότητας (GlobalBiodiversityObservationalSystem - GBiOS), το οποίο θα συνδυάζει τεχνολογία, δεδομένα και γνώσεις από όλο τον κόσμο για την προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των χωρών για την παρακολούθηση της αλλαγής της βιοποικιλότητας και θα προτείνει στοχευμένες δράσεις.
Το GBiOS έρχεται να καλύψει ένα υπαρκτό κενό στο Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας που συμφωνήθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα (COP-15) στο Μόντρεαλ τον περασμένο Δεκέμβριο, συμβάλλοντας στην κατανόηση της αλλαγής της βιοποικιλότητας και στην επίτευξη στόχων προστασίας της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβάζοντας τα παραπάνω σε σχετική ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντας, μοιραία ανακύπτουν κάποια ερωτήματα σχετικά με τη στάση της χώρας μας απέναντι σε όλη αυτή την παγκοσμίου εύρους επιστημονική προσπάθεια. Αραγε η χώρα μας θα την αγκαλιάσει και θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτήν;
Και αν, παρ’ ελπίδα, συμβεί τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύπτουν από το σύστημα GBiOS να μη «βολεύουν» και να μην εξυπηρετούν το αφήγημα της (όποιας) κυβέρνησης, τότε τι θα γίνεται; Θα λαμβάνονται υπόψη και θα υλοποιούνται οι ενδεικνυόμενες ενέργειες ή, αντίθετα, θα ενεργοποιείται ένας σκοταδιστικού χαρακτήρα προπαγανδιστικός μηχανισμός αμφισβήτησης των δεδομένων και απαξίωσης των αρμόδιων επιστημονικών φορέων;
Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχουμε εκ μέρους των κυβερνώντων σε ό,τι αφορά τα «μαθήματα» που θα έπρεπε να έχουμε λάβει, είτε από το έγκλημα στα Τέμπη, είτε από την αντιμετώπιση των πρωτοφανούς έκτασης φυσικών καταστροφών όπως οι περσινές και οι φετινές πυρκαγιές, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.
*(Ph.D)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας