Στην αρχή η είδηση έμοιαζε ψεύτικη: Η κ. Μέρκελ στην Ελλάδα ανήμερα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από άλλα ΜΜΕ. Δεν ήταν λοιπόν πλάνη. Ηταν πραγματικότητα. Ομως γιατί διάλεξε την ημέρα αυτήν η καγκελάριος για το ταξίδι της; Ο ανταποκριτής της Bild, της εφημερίδας που είχε αναλάβει εργολαβία το αλήστου μνήμης θάψιμο της Ελλάδας το 2010, λύνει την απορία για τους Γερμανούς αναγνώστες της σε βιντεοσκοπημένο ρεπορτάζ το πρωί της 28ης από την άδεια πλατεία Συντάγματος σε ατμόσφαιρα ιλαρότητας, ενώ στους τίτλους του διαβάζουμε: «Πού παραμένουν τα δισεκατομμύριά μας» και «Κυρία Μέρκελ, φέρτε τα ελληνικά δισεκατομμύρια πίσω».
Η εικόνα εν τω μεταξύ δείχνει πρόσφατα γεγονότα με αφορμή το Πέραμα μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών με μολότοφ και χημικά, ενώ ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους συνδέει συλλήβδην τις ευρωπαϊκές κρίσεις –του χρέους, του προσφυγικού, ακόμα και του κορονοϊού, αν κατάλαβα καλά–, με την Ελλάδα. (https://www.bild.de/video/clip/bild-tv/merkel-besucht-pleite-griechen-wo-bleiben-unsere-milliarden-78083240.bild.html)
Σύντομα λύθηκε και η δική μας απορία για τους στόχους της επίσκεψης. Η καγκελάριος προσγειώθηκε στην Αθήνα λίγο πριν από τις 8 μ.μ. και έφυγε κατευθείαν για δείπνο στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη. Είχε επιλεγεί μεν η ημέρα του «όχι» που παρέμεινε «όχι», αλλά στα τελειώματά της. Καθώς έπεφτε η νύχτα, το «ΟΧΙ» εκείνο που πληρώθηκε ακριβά όδευε προς τον κόσμο της σιωπής. Η ώρα συνεπώς των δηλώσεων είχε παρέλθει. Μια τέτοια ώρα δεν χρειάζεται να δώσεις υποσχέσεις ή να συμμετάσχεις στην ξένη γιορτή. Τα σπουδαία παραπέμπονται ες αύριον. Η 29η δεν έχει χρέη απέναντι στην 28η. Είναι τα μεθεόρτια, τα κατόπιν της εορτής. Αν τυχαίνει να είναι εθνική εορτή της γείτονος Τουρκίας, όταν αυτή καθάρισε τη Μ. Ασία από τους παλιούς της κατοίκους, ανάμεσά τους και τους Ελληνες, είναι απλώς μία σύμπτωση.
Δίπλα όμως στις συμπτώσεις αυτές υπάρχουν και τα γεγονότα, που δεν μπορούν να διαγραφούν όσο κι αν κατασκευάζονται εκ νέου, αναθεωρούνται, πλαστογραφούνται. Ενα πολύτομο βιβλίο, συνθετικός απολογισμός των καταστροφών του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας επί Κατοχής, έρχεται να καταγράψει τις απώλειες αυτές δίπλα στις άλλες απώλειες. Συγγραφέας του ο Βασίλης Πετράκος και τίτλος του «Το παρελθόν σε δεσμά». Στο έργο του ξετυλίγεται η ιστορία της λεηλασίας και του βανδαλισμού τόπων, πόρων και μνημείων από τους Γερμανούς κατακτητές που θεωρούσαν τους εαυτούς τους φορέα του μοναδικού «καθαρού» πολιτισμού. Ενδιαφέρομαι να διαβάσω το βιβλίο αυτό, που για την ώρα γνωρίζω μόνο από συνέντευξη του συγγραφέα. https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-parelthon-se-desma-e-teche-ton-archaioteton-ston-v-paykosmio-polemo-kai-ten katoche_gr_613a0fa4e4b0628d0958234f. Αλλά κατανοώ ότι το περιεχόμενό του, και ιδιαίτερα αυτό όσων πολλών άλλων καταγράφουν τις πρόσφατες πληγές που επέφερε η χώρα της όσο η ίδια ήταν στην εξουσία, δεν ενδιέφεραν τη νυχτερινή μας επισκέπτρια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας