Το 1986 ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Θερού θα πρέπει να ένιωθε ιδιαίτερα ευτυχής καθώς δύο από τα βιβλία του μεταφέρθηκαν εκείνη τη χρονιά στον κινηματογράφο. Το πρώτο ήταν «Η ακτή του κουνουπιού» («The mosquito coast», 1981). Εγινε ταινία υπό τον ίδιο τίτλο από τον Πίτερ Γουέιρ με πρωταγωνιστές τους Χάρισον Φορντ και Ελεν Μίρεν. Η υπόθεση αφορούσε έναν απογοητευμένο από τη βία και το επίπεδο διαβίωσης των αμερικανικών μεγαλουπόλεων ιδιοφυή Αμερικανό που αποφασίζει να μετακομίσει οικογενειακώς σε μια απομακρυσμένη ακτή, χαμένη στη ζούγκλα της Νικαράγουας, αναζητώντας τον «χαμένο παράδεισο».
Το δεύτερο βιβλίο ήταν το «Δρ Σλότερ» («Dr. Slaughter», 1984), που μόλις δύο χρόνια αργότερα έγινε ταινία υπό τον τίτλο «Οδός Μισοφέγγαρου» («Half Moon Street») σε σκηνοθεσία του Μπομπ Σουέιν, με πρωταγωνιστές τη Σιγκούρνι Γουίβερ και τον Μάικλ Κέιν. Αυτό το βιβλίο αναφέρεται σε μια νεαρή, όμορφη γυναίκα που ζει στο Λονδίνο (στην περιοχή Μέιφερ, όπου υπάρχει όντως Half Moon Str.), η οποία κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών της εργάζεται σε κάποιο ερευνητικό ινστιτούτο. Αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στα έξοδά της και αντιμετωπίζοντας το φάσμα της φτώχειας, αναγκάζεται να γίνει «συνοδός» κυρίων, προσφέροντας σε αρκετά μεγαλύτερούς της άνδρες συντροφιά και αγοραίο έρωτα, όταν και όποτε αυτό προκύπτει.
Τι ευφάνταστο σενάριο, θα σκεφτεί κανείς. Αυτά μόνο στα μυθιστορήματα και στον κινηματογράφο συμβαίνουν! Ομως, για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται ότι ενίοτε η πραγματική ζωή ξεπερνά τη φαντασία. Δημοσιογραφική έρευνα του BBC έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις όπου προτάθηκε στους ενοικιαστές η κάλυψη του ενοικίου και των εξόδων του νοικοκυριού έναντι παροχής σεξουαλικών «εξυπηρετήσεων» στους ιδιοκτήτες των σπιτιών.
Το φαινόμενο δείχνει να έχει λάβει έκταση, αφορώντας νεαρά και οικονομικά ευάλωτα άτομα, κυρίως φοιτητές, που δεν έχουν κάποιο εισόδημα και δεν μπορούν να πάρουν φοιτητικό δάνειο. Ακόμα πιο απροκάλυπτα, εταιρεία γνωριμιών στη Σουηδία απευθύνεται με γιγαντοαφίσες αναρτημένες στο κέντρο της Στοκχόλμης προς τους άπορους φοιτητές, τους οποίους καλεί να προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες προκειμένου να καλύψουν τα έξοδα των σπουδών τους. Ανάλογες εταιρείες δραστηριοποιούνται και στις ΗΠΑ.
Η Παιδεία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό στο οποίο η πρόσβαση πρέπει να είναι απρόσκοπτη. Οποιαδήποτε έλλειψη, εμπόδιο, ευνοιοκρατία ή νεποτισμός (όπως για παράδειγμα η προτίμηση που δείχνουν κάποια αμερικανικά πανεπιστήμια προς τα τέκνα πλούσιων αποφοίτων τους) εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, δημιουργεί κοινωνική στρέβλωση... Κατά τα λοιπά, καλή σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά.
* (Ph.D.)2, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας