«Ο συνδικαλισμός κουβαλάει βαρίδια. Εχει λερωθεί πολύ από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων που χρόνια τώρα δεν στέκονται στο πλευρό των εργαζομένων αλλά δρουν ως Δούρειος Ιππος των εργοδοτών.
»Στην περίπτωση του Μαρινόπουλου το πανελλαδικό σωματείο στην Αθήνα στάθηκε στο πλευρό της εργοδοσίας, παίρνοντας θέση υπέρ της υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, που περιλαμβάνει κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις και περικοπές.
Η στάση του επίσημου συνδικαλισμού κατά το πρόσφατο διάστημα αντεργατικών επιθέσεων είναι με μια λέξη τραγική. Αυτό όμως δεν είναι απόρροια των τελευταίων χρόνων.
»Είναι μια παραγοντίστικη λογική, με διοικήσεις σωματείων που μόνο στόχο είχαν να εκλέγουν εκπροσώπους σε δευτεροβάθμια όργανα, να συνδιαλέγονται με την εργοδοσία, απομακρύνοντας τους εργαζομένους από τα συνδικάτα. Η έννοια “σωματείο” οφείλει να αποκτήσει πάλι νόημα».
Hλίας Τζιώνας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Μαρινόπουλου Βόρειας Ελλάδας
«Να ξέρουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε...»
«Στον ιδιωτικό τομέα, εδικά στα σούπερ μάρκετ, τα περισσότερα συνδικάτα είναι εργοδοτικά. Το δικό μας συνδικάτο δεν είναι εργοδοτικό, αλλά δεν πιστεύει ότι μπορεί να δώσει μια μάχη νικηφόρα. Φοβούνται ότι αν πάνε να κάνουν κάτι δυναμικό ο κόσμος δεν θα ακολουθήσει.
»Το σωματείο στην πραγματικότητα δεν συμφωνεί με την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, ωστόσο δεν έκανε τίποτα σοβαρό ώστε να μπλοκάρει αυτή την ιστορία και έτσι είναι σαν να κλείνει το μάτι στην εταιρεία.
»Κατάφερε τουλάχιστον να υπάρχει απόφαση από το δικαστήριο που να λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνονται. Για να αναγκάσεις τον Μαρινόπουλο να σε πληρώσει, πρέπει να κάνεις κάτι δυναμικό.
»Ακόμα δεν έχει ακουστεί η λέξη απεργία, δεν έχει γίνει καν μια γενική συνέλευση. Οσο αφηνόμαστε στη διάθεση της εργοδοσίας, να μαζέψει πέντε δεκάρες από τις πωλήσεις να μας πληρώσει, είναι μαθηματικά δεδομένο ότι δεν θα το κάνει. Εκτός αν πιεστεί να φέρει χρήματα απ’ έξω.
Ο συνδικαλισμός στα χρόνια των μνημονίων αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Οτι η ΓΣΕΕ είπε “ναι” στο δημοψήφισμα; Οτι έκλεισε η ΕΡΤ και με τα χίλια ζόρια κήρυξαν μια απεργία συμπαράστασης; Οτι στην επιστράτευση των καθηγητών πριν τρία χρόνια η ΑΔΕΔΥ δεν έκανε τίποτα; Οτι έχουν αρνηθεί τα τριτοβάθμια όργανα να κλιμακώσουν απεργίες και να συντονιστούν;
»Η 4 Φλεβάρη θύμιζε απεργίες από τα παλιά. Ποια η κατάληξη; Οτι θα κάνουμε μια 48ωρη όταν θα κατέβει το νομοσχέδιο. Φτάσαμε να κατέβει μέσα στο Πάσχα το ασφαλιστικό, έγιναν διαδηλώσεις και απεργίες, αλλά μας έπιασαν στον ύπνο.
Αν θα γίνει “της Γαλλίας” τον Σεπτέμβρη με τα εργασιακά, δεν το ξέρω. Το ζήτημα είναι τι οργάνωση και τι δίκτυο αγωνιστών έχουμε να παλέψει μέχρι τέλους. Να ξέρουμε ότιμπορούμε να νικήσουμε, ανεξάρτητα από το πού είναι πολιτικά ο καθένας».
Mάνος, εργαζόμενος σε υποκατάστημα στα Carrefour Αθήνας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας