Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας. | EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η κρίση ως «ευκαιρία» για τη διάλυση της Υγείας

Πριν από την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης είχε καταστεί σαφές ότι στον χώρο της Υγείας έπρεπε να αντιμετωπιστούν προβλήματα, των οποίων η λύση είχε για δεκαετίες εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Η ανεξέλεγκτη αύξηση στα ελλείμματα και στα χρέη του ΕΣΥ, η ανυπαρξία σχεδιασμού στο ανθρώπινο δυναμικό, το σύστημα προμήθειας υλικών και φαρμάκων κ.λπ. συνετέλεσαν στο γνωστό «πάρτι» στον χώρο της Υγείας, το οποίο βέβαια δεν αφορούσε τους ασθενείς.

Τεσσεράμισι χρόνια εξοντωτικής λιτότητας διέψευσαν όσους με περισσό θράσος καλωσόριζαν το Μνημόνιο σαν «ευκαιρία στον τομέα της Υγείας». Η βασική νεοφιλελεύθερη οπτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, μέσα από δημοσιονομικούς περιορισμούς και συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, οδήγησε στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν σήμερα οι Ελληνες πολίτες.

Η παρέμβαση στο όνομα του «εξορθολογισμού» υπήρξε στην πραγματικότητα μια στρατηγική ακύρωσης δικαιωμάτων, δραστικής περικοπής των κοινωνικών δαπανών και απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Αποτέλεσμα, η οδυνηρή μείωση των εισοδημάτων, η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η στροφή προς την ιδιωτική ασφάλιση, η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εναπομείνασες υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν προβλέπουν «κοινωνικά ισοδύναμα» προστασίας των ευπαθών και φτωχών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, που οδηγούνται μοιραία στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση.

Στο τραγικό «success story» της Υγείας πρέπει να προσθέσουμε άλλο ένα επεισόδιο. Τους περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας (σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών τους) που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Από τον Ιούνιο του 2013, το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε σχετικό ψήφισμα για την «ίση πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», επισήμαινε ότι τα μέτρα λιτότητας αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα και ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση.

Μάλιστα ο εισηγητής του ψηφίσματος κ. Lorrain, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει και η Ν.Δ., περιγράφει με ιδιαίτερα μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της πολιτικής των Μνημονίων στον τομέα Υγείας στην Ελλάδα.

Οι Γιατροί του Κόσμου σε πρόσφατη έκθεσή τους (Access to Healthcare for the Most Vulnerable in a Europe in Social Crisis) επισημαίνουν ότι καμία χώρα δεν έχει βιώσει μια τόσο γρήγορη διάλυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, όπως η Ελλάδα.

Περίπου το 25% των ασθενών που εξετάζονται από τις ΜΚΟ στην Ελλάδα είναι Ελληνες. Οταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι συνήθως μονοψήφιο νούμερο.

Η πρόσβαση στις δημόσιες μαιευτικές κλινικές έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη ή αδύνατη για ανασφάλιστες έγκυες γυναίκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας και του παιδιού.

Με όλα τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη ίσως ότι υπήρξε τεράστια μείωση του αριθμού των γεννήσεων στην Ελλάδα (που ήδη πάσχει από χαμηλό ποσοστό γεννήσεων), ενώ και η θνησιγένεια έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σε ανάλογες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet» αυτή τη χρονιά («Greece’s health crisis: from austerity to denialism» και «Austerity and health in Greece»), Ελληνες και Βρετανοί κοινωνιολόγοι και ειδικοί σε θέματα δημόσιας Υγείας, αναφέρουν ως χαρακτηριστικές συνέπειες της κρίσης την εντεινόμενη αδυναμία των ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και στα αναγκαία φάρμακα, τη μεγάλη αύξηση στα περιστατικά λοιμωδών νόσων και τη γενικότερη επιδείνωση της ψυχικής – νοητικής υγείας του ελληνικού λαού.

Παραπέμπουν δε ενδεικτικά στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία: H οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει βαθύνει από τότε που «διασώθηκε» από τη διεθνή κοινότητα το 2010.

  • Τα περιστατικά AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2009-2012.
  • Τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 (με βάση προκαταρκτικά στοιχεία).
  • Η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55%, μεταξύ 2011 και 2012.
  • Η κατάθλιψη αυξήθηκε περίπου δυόμισι φορές μεταξύ 2008-2011.
  • Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ 2007-2011.
  • Η βρεφική θνησιγένεια, που προηγουμένως εμφάνιζε πτωτική τάση, αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ 2008-2010, ενώ κατά 19% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι γεννήσεις παιδιών χαμηλού βάρους.
  • Επανεμφανίστηκε η ελονοσία έπειτα από 40 χρόνια.

Τέλος, οι ερευνητές της μελέτης υπογραμμίζουν πως οι εμπειρίες άλλων χωρών που πέρασαν από οικονομικές κρίσεις, όπως η Ισλανδία και η Φινλανδία, δείχνουν ότι η προστασία των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης βοήθησε στον περιορισμό των επιζήμιων επιπτώσεων της κρίσης πάνω στην υγεία του πληθυσμού.

Είναι αλήθεια ότι η κοινωνική προστασία στη χώρα μας εμφάνιζε διαχρονικά πολύ σοβαρές ανεπάρκειες και στρεβλώσεις. Ο εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών ήταν αναγκαίος. Ωστόσο, οι «μεταρρυθμιστικές» νεοφιλελεύθερες πολιτικές της συγκυβέρνησης διέλυσαν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας.

Ο κοινωνικός αποκλεισμός που υφίσταται μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, χωρίς περίθαλψη και φάρμακα, χωρίς ελπίδα, δεν αποτελεί μια «αναπόφευκτη κοινωνική πραγματικότητα», αλλά αφορά αδιαπραγμάτευτα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτονόητο ότι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος Υγείας, δεν αποτελούν βάρος για την οικονομία, αλλά επένδυση.

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας και διατήρησης ισχυρών δεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως ένα προστατευτικό δίχτυ στα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, αναδεικνύεται ως απολύτως επείγουσα.

Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας τέτοιων δράσεων απαιτεί μια διευρυμένη οριζόντια συνεργασία των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κεντρική Διοίκηση, κοινωνικοί εταίροι, φορείς του μη κερδοσκοπικού τομέα).

Η κοινωνική πρόοδος εξαρτάται από την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών και από το κατά πόσο κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να είναι ενεργό, σεβαστό και ικανοποιημένο μέλος της κοινωνίας μας.

*Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η κρίση ως «ευκαιρία» για τη διάλυση της Υγείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας