Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η Ροζάβα πρότυπο κοινοτισμού | EPA/ SEDAT SUNA

Αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία

Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα καζάνι που ήδη έχει βράσει. Ομως δεν έχει ακόμα στρωθεί το τραπέζι και δεν ξέρουμε τη θέση που θα ’χει ο καθένας σε αυτό το τραπέζι.

Νομίζω ότι έτσι μπορούμε να δούμε τη στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι λαοί της περιοχής όταν ξέσπασε η «αραβική άνοιξη» αγωνίστηκαν για ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.

Αυτός ο αγώνας έφερε απέναντί τους τόσο τα αραβικά καθεστώτα όσο και τις δυτικές δυνάμεις που γρήγορα σχεδίασαν τη δική τους απάντηση.

Η πρώτη επιλογή τους ήταν να ανατρέψουν τα κοσμικά καθεστώτα και να τα αντικαταστήσουν με «μετριοπαθή ισλαμικά» καθεστώτα.

Ετσι άρχισε να υποστηρίζεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα και στη θέση των ενωτικών συνθημάτων για ελευθερία και δημοκρατία εμφανίστηκαν θεοκρατικά, μισαλλόδοξα και φασιστικά συνθήματα.

Με αυτόν τον τρόπο αυτή η λαϊκή εξέγερση από ειρηνική και δημοκρατική μετατράπηκε σε ένοπλη σεχταριστική.

Ανάμεσα στις δυνάμεις που έσπρωξαν σε αυτή την εκτροπή κύριο ρόλο έπαιξε η Τουρκία, η οποία ήδη είχε ένα θεοκρατικό καθεστώς, το οποίο παρουσιάστηκε ως μοντέλο-λύση. Επιλογή που η Δύση σκέφτηκε σοβαρά να υποστηρίξει.

Σύντομα μέσω της υποστήριξης προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καλλιεργήθηκε το έδαφος για τη δημιουργία πολλών ένοπλων πολιτικο-στρατιωτικών εξτρεμιστικών ομάδων που ή ενισχύθηκαν ή δημιουργήθηκαν εξ αρχής από εξωτερικές δυνάμεις.

Ομως πολιτικά δεν υπάρχει κάτι που να λέγεται μετριοπαθές Ισλάμ, επειδή όλα τα κινήματα του πολιτικού Ισλάμ έχουν θεωρητική βάση τον Σαλαφισμό και στρατιωτική το Τζιχάντ.

Ο,τι ξεκινάει από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα καταλήγει με μαθηματική ακρίβεια στην Αλ Κάιντα και το ISIS.

Η βαρβαρότητα των ένοπλων ισλαμικών ομάδων, παράλληλα με τη βαρβαρότητα του συριακού και των άλλων καθεστώτων στην περιοχή και τις επεμβάσεις των ξένων μεγάλων δυνάμεων, έφερε τη μεγάλη αυτή καταστροφή και τον εκπατρισμό 7 εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία.

Εξαίρεση σε αυτή την εκτροπή στάθηκε ο κουρδικός λαός. Αυτό οφείλεται, πρώτον, στο ότι εξ αρχής ήταν ένας λαός πολιτικοποιημένος, με εθνικές και δημοκρατικές αξίες και, δεύτερον, στο ότι το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία και είχε προετοιμάσει και οργανώσει τον λαό για δημοκρατικό και επαναστατικό αγώνα.

Ετσι μπόρεσε να πάρει έγκαιρα σωστή θέση και να γίνει ο κύριος παράγοντας που στήριξε τις ανθρώπινες και δημοκρατικές αξίες της συνύπαρξης όλων των εθνικών και θρησκευτικών ομάδων ενάντια στη σεχταριστική, μισαλλόδοξη και στην καθεστωτική βαρβαρότητα.

Και σε αυτή την προσπάθειά του ο κουρδικός λαός βρήκε απέναντί του την Τουρκία. Το ισλαμιστικό καθεστώς Ερντογάν-Νταβούτογλου ενίσχυσε με όλους τους τρόπους τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες, όπως ενίσχυσε και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και το ISIS στο Ιράκ, στη Συρία και στη Λιβύη.

Φυσικά θέλησε να χτυπήσει και αυτόν τον αγώνα όπως χτύπησε και όλες τις προσπάθειες του κουρδικού έθνους και όλους τους αγώνες για δημοκρατία μέσα και έξω από την Τουρκία.

Είναι ένα αξιοσημείωτο παράδοξο την ώρα που ΝAΤΟϊκές χώρες βομβαρδίζουν το ISIS, η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ, βοηθά άμεσα το ISIS κυρίως με τους βομβαρδισμούς κατά του ΡΚΚ, το οποίο στηρίζει τον Δημοκρατικό Αγώνα στη Ροζάβα και τη Συρία.

Επίσης παράδοξο είναι ότι η Ευρώπη συνομιλεί με τους Ερντογάν-Νταβούτογλου για τη λύση του προσφυγικού που οι ίδιοι συντελούν στη δημιουργία του, τάζοντάς τους οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα ενώ μένει σιωπηλή μπροστά στον πόλεμο που έχουν ξεκινήσει ενάντια στον κουρδικό λαό, μέσα στην Τουρκία, ως τιμωρία επειδή με την ψήφο του έβαλε το HDP στη Βουλή και κατέστρεψε το όνειρο του Ερντογάν να γίνει νέος σουλτάνος.

Ενας πόλεμος που χρηματοδοτείται εν πολλοίς με τα λεφτά που προσφέρονται για τη δήθεν λύση του προσφυγικού και που σύντομα θα δημιουργήσει νέα προσφυγική κρίση, ιδιαίτερα με τον ερχομό της άνοιξης, όταν οι αντάρτικες δυνάμεις θα κατεβούν στις πόλεις για να προστατεύσουν τους κουρδικούς πληθυσμούς από την εθνοκάθαρση που επιχειρεί ο τουρκικός στρατός στο βόρειο Κουρδιστάν. Αυτό θα σημάνει την παραπέρα ένταση των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

*Μέλος του διπλωματικού γραφείου του PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, Συρία)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αγώνας για ελευθερία και δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας