Μία ανακοίνωση του ΔΝΤ που αφορά το προσφυγικό έπρεπε κανονικά να συγκινήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόκειται για τη διαπίστωση ότι το 2015 η διαχείριση του προσφυγικού στοίχισε στη χώρα μας περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι το κόστος της Ελλάδας είναι αφάνταστα μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των άλλων χωρών διέλευσης, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην επιλογή της κυβέρνησης να μην επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο από τα χερσαία σύνορα σε όσους/ες -μετά την ουσιαστική αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν- είχαν το δικαίωμα να προχωρήσουν απρόσκοπτα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ας δούμε τη «λογική» αυτής της πολιτικής.
Το 2012 πέρασαν από τον Εβρο 30.427 «παράνομοι μετανάστες». Νόμιμη είσοδος δεν ήταν δυνατή επειδή δεν είχαν την απαραίτητη βίζα, και εκείνη την εποχή όλοι όσοι δεν είχαν βίζα θεωρούνταν από τις ευρωπαϊκές χώρες «παράνομοι μετανάστες» και ποτέ «πρόσφυγες».
Με την κατασκευή του «φράχτη» στις Καστανιές μειώθηκε θεαματικά η παράνομη είσοδος, αλλά παράλληλα ανέβηκε (στα επίπεδα που είχε προηγουμένως ο Εβρος) ο αριθμός των μεταναστών που «επέλεγαν» το Αιγαίο. Δηλαδή ο αριθμός παρέμεινε ο ίδιος, με μία σημαντική διαφορά: την αύξηση των θανάτων.
Ο κ. Σαμαράς, όπως και οι προκάτοχοί του, δήλωνε υπερήφανος για το αποτέλεσμα. Και ικανοποίηση γι’ αυτό έδειχνε επίσης η Ευρώπη. Οι δυσκολίες στο Αιγαίο και οι θάνατοι, έτσι προσδοκούσαν, θα αποθάρρυναν και θα φόβιζαν τους επίδοξους μετανάστες, και σιγά-σιγά θα μειώνονταν οι παράνομες «ροές». Ετσι πίστευαν.
Ομως το 2015 πήραν τον δρόμο για την Ευρώπη ένα εκατομμύριο ξεριζωμένοι άνθρωποι και με τον όγκο τους ανάγκασαν χώρες, όπως είναι η Γερμανία, να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους και να αναστείλουν το Σένγκεν. Μόνον μια χώρα φάνηκε να μην κατάλαβε τις αλλαγές που συνέβαιναν, η Ελλάδα.
Συνέχιζε να βλέπει στους πρόσφυγες «παράτυπους μετανάστες», και γι’ αυτό συνέχιζε να απαγορεύει τη νόμιμη είσοδό τους από τα χερσαία σύνορα.
Ετσι, αντί η καταγραφή και η διέλευσή τους να ολοκληρώνονται το πολύ μέσα σε μία ημέρα (από τον Εβρο μέχρι την Ειδομένη τα ταξίδι διαρκεί μόλις τέσσερις ώρες), οι πρόσφυγες που έφταναν στα νησιά μας χρειάζονταν κατά μέσον όρο 15 ημέρες για να φτάσουν στην Ειδομένη.
Με έξι έως 10 χιλιάδες αφίξεις την ημέρα και δεκαπέντε ημέρες παραμονής τους στην Ελλάδα βρίσκονταν καθημερινά στη χώρα 100 έως 150 χιλιάδες πρόσφυγες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε υπηρεσίες, εντυπώσεις και έξοδα.
Πάντως οι πρόσφυγες ήρθαν τελικά, ταλαιπωρήθηκαν, επιβίωσαν χάρη στη συμπαράσταση των απλών πολιτών, πέρασαν και έφυγαν προς άλλες χώρες.
Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που είχαν στηθεί στα προηγούμενα χρόνια για να παρεμποδίσουν την είσοδο των προσφύγων στην Ευρώπη στοίχισαν στη χώρα το 2015 εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χωρίς να έχουν το αποτέλεσμα που προσδοκούσαν οι εμπνευστές και οι υπερασπιστές τους.
Η μόνη επιτυχία τους ήταν η παρεμπόδιση της πορείας τους προς την Ευρώπη μερικών εκατοντάδων μωρών και μικρών παιδιών, που έμελλε να αφήσουν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Αιγαίου.
Για την «παρεμπόδιση» του καθενός από αυτά η Ελλάδα ξόδεψε μισό εκατομμύριο ευρώ. Μπροστά σε τούτο το τραγικό «στατιστικό δεδομένο» αυθόρμητα αναδύεται το ερώτημα στους θιασώτες του φράχτη στον Εβρο: άξιζε τα έξοδά της αυτή η «επιτυχία»;
* καθηγητής Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας