Ολοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, που από τη Μεταπολίτευση έως τώρα ασχολήθηκαν με το ασφαλιστικό πρόβλημα, κατέληξαν αβασάνιστα στην εύκολη λύση, δηλαδή στη μείωση των συντάξεων και των δαπανών πρόνοιας, ενώ θα έπρεπε να βρουν τρόπους αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Με τη λογική της εύκολης λύσης έγιναν έως τώρα 11 περικοπές στις συντάξεις, που έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις έως και 60% μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων. Αναμένεται τώρα υπό την πίεση του κουαρτέτου των δανειστών νέα μείωση, που θα οδηγήσει σε παραπέρα εξαθλίωση τους ήδη εξαθλιωμένους μικροσυνταξιούχους.
Κυβερνητικοί παράγοντες δήλωναν και από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2016 την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις, ούτε στις κύριες ούτε στις επικουρικές. Την ίδια διαβεβαίωση, όμως, δεν δίνει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.
Στη συνέντευξή του στον συνάδελφο Νίκο Σβέρκο («Εφημερίδα των Συντακτών» 5/12/2015) ο υπουργός είπε ότι «ένας από τους βασικούς σκοπούς της μεταρρύθμισης ήταν η αναγκαία εξοικονόμηση πόρων να μην προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις συντάξεων, αλλά από τον εξορθολογισμό και τη νέα αρχιτεκτονική του συστήματος».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «σε κάθε περίπτωση και οι επικουρικές συντάξεις θα προστατευθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό». Τίθεται αφελώς από κάθε συνταξιούχο το ερώτημα: Με τον «εξορθολογισμό» και τη «νέα αρχιτεκτονική» του ασφαλιστικού συστήματος αποκλείεται κάθε μείωση των κύριων συντάξεων; Επίσης και η «προστασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό» αποκλείει τη μείωση των επικουρικών συντάξεων; Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι περικοπές θα γίνουν και μάλιστα οδυνηρές για τους συνταξιούχους, ενώ θα γίνει πιο δυσμενές το συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση άνοιξε κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό, χωρίς να βρει ικανοποιητική ανταπόκριση από τα κόμματα, ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι αντέδρασαν με απεργίες, συγκεντρώσεις και μαχητικές διαδηλώσεις. Για τον διάλογο ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Περιμένουμε και άλλες προτάσεις από όσους συμφωνούν σε αυτό που η κυβέρνηση θεωρεί εθνική ανάγκη: να προστατευθούν οι συντάξεις.
Αλλιώς οι διακηρύξεις τους, ότι δεν θέλουν μειώσεις, θα φανούν σε όλους κούφιες και υποκριτικές». Προτάσεις, πέρα από τις αυτονόητες, έχουν γίνει κατά το παρελθόν και έως πρόσφατα, αλλά ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε και η σημερινή τόλμησαν να τις υιοθετήσουν.
Κατ' αρχάς δεν έγινε τίποτα για τα αυτονόητα, που είναι η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων με τη θεσμοθέτηση σταθερών κανόνων για τη λειτουργία και τη φορολόγηση επιχειρήσεων, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής, της φοροκλοπής και της εισφοροδιαφυγής. Αυτά όλα μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με την αναδιοργάνωση του κράτους, το οποίο δεν λειτουργεί και δεν αποδίδει. Γι' αυτό και πληρώνουν πάντα τα συνήθη θύματα, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Η σημερινή «πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς» πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με περικοπές και νέα φορολογικά μέτρα για να βγούμε από το Μνημόνιο και την ασφυκτική κηδεμονία των ανάλγητων δανειστών. Μετά τον άδικο, και κατά κυβερνητική δήλωση, ΕΝΦΙΑ έρχεται από τον επόμενο χρόνο και μια νέα «παγίδα» με το Περιουσιολόγιο.
Θα υποχρεωθούν όλοι οι Ελληνες φορολογούμενοι ώς το τέλος του 2016 να δηλώσουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, κινητά και ακίνητα, τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών και των θυρίδων. Ουσιαστικά θα καταθέτουν όλοι εκτός από τη φορολογική τους δήλωση ένα άλλου τύπου «πόθεν έσχες».
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το Περιουσιολόγιο «δεν θα αποτελεί βάση επιβολής φόρου», αλλά, όπως αναφέρεται, τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλώνονται στο Περιουσιολόγιο θα δεσμεύονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου όπου και όποτε θα εντοπίζονται. Θα γίνεται έλεγχος και θα επιβάλλεται χρηματική ποινή ανάλογη με την αξία του στοιχείου που δεν δηλώθηκε. Πώς θα πειστούν οι πολύπαθοι απλοί Ελληνες πολίτες ότι το Περιουσιολόγιο δεν θα είναι βάση για πρόσθετη επιβολή φόρου;
Υπάρχει, όμως, πέρα από αυτό ένα εύλογο ερώτημα: Με το Περιουσιολόγιο θα πιάσει το υπουργείο Οικονομικών τα «μεγάλα ψάρια» που φοροδιαφεύγουν, που κρύβουν «μαύρο» χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους, που γνωρίζουν και μηχανεύονται τρόπους για να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με ασφάλεια, όχι κάτω από το στρώμα, ούτε σε τραπεζικές θυρίδες; Μήπως και με το Περιουσιολόγιο η καμπάνα χτυπάει για τα συνήθη θύματα;
Ο Προϋπολογισμός του 2016, που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο από τη Βουλή έπειτα από ανούσιους μονολόγους των αρχηγών των κομμάτων, των υπουργών και βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, δεν δίνει ελπίδες ότι έρχονται καλύτερες μέρες, οι οποίες δεν θα έρθουν όταν όλα κατευθύνονται από τους δανειστές.
Μπορεί να έρθουν αν η κυβέρνηση, γιατί όχι και η αντιπολίτευση, αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αλλαγή του κλίματος και για την προώθηση ουσιαστικών μέτρων ανάπτυξης. Θα πει ο αντίλογος ότι χρήματα δεν έχει το κράτος. Η απάντηση, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει η ανεκμετάλλευτη κρατική περιουσία, την οποία και η σημερινή κυβέρνηση δεν τολμάει να αξιοποιήσει, φοβούμενη μην την κατηγορήσουν ότι την «ξεπουλάει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας