Πώς θα έχει διαμορφωθεί το παγκόσμιο τοπίο στις αρχές Ιουλίου, λίγες μέρες πριν λήξει το τρίμηνο πάγωμα της ομοβροντίας δασμών που εξαπέλυσε ο Τραμπ με την προσδοκία δικαιότερων για τις ΗΠΑ διμερών εμπορικών συναλλαγών;
Πέραν μιας αρχικής ανακούφισης για το τρίμηνο πάγωμα των δασμών, η νευρικότητα επέστρεψε στις αγορές καθώς τίποτε πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη σταθερά του παγκόσμιου συστήματος.
Ηδη είναι αισθητοί οι κραδασμοί αποσταθεροποίησης που προκαλούνται από την ανάδυση νέων περιφερειακών κέντρων ισχύος η συντριπτική πλειονότητα των οποίων διεκδικεί την πλήρη ένταξή στην Ομάδα BRICS plus.
O πλανήτης κινείται ήδη σε αχαρτογράφητα νερά με ανοιχτό το ερώτημα αν οι νέοι συσχετισμοί θα αποτυπωθούν στη διανομή τριών εντοπισμένων γεωγραφικά ζωνών επιρροής των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας ή αν θα είναι συνεχώς κατά περίπτωση εναλλασσόμενοι.
Και όχι μόνον καθώς μέχρι στιγμής οι πρωτοβουλίες Τραμπ αμφισβητούν κάθε συνιστώσα σταθερότητας στις παγκόσμιες ισορροπίες.
Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού οι δασμοί του Τραμπ ανοίγουν μέτωπα γεωοικονομικής αντιπαλότητας με δεδομένους μέχρι στιγμής γεωπολιτικούς συμμάχους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ.
Το ευρωπαϊκό μέτωπο που άνοιξε ο Τραμπ δεν μας επιφυλάσσει εκπλήξεις καθώς αποκλείεται η Γηραιά Ηπειρος να βρει μέσα σε ενενήντα μέρες την αναγκαία συνοχή και πολιτική βούληση, που αναζητά από την κρίση του 2008 και μετά, που θα της έδινε τη δυνατότητα να βελτιώσει το διατλαντικό ισοζύγιο ισχύος.
Εκεί που η κατάσταση πραγμάτων είναι πολύ πιο ρευστή είναι η ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ινδικού-Ειρηνικού όπου έχουμε το ιστορικό παράδοξο τα μεν γεωπολιτικά ζωτικά συμφέροντα της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και του Βιετνάμ να υπαγορεύουν στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ για την ανάσχεση της προβολής ισχύος της Κίνας, και την ίδια στιγμή τα γεωοικονομικά ζωτικά συμφέροντα υπαγορεύουν προσέγγιση με το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της επιθετικής πολιτικής του Τραμπ.
Τούτων λεχθέντων αν ο Τραμπ κλείσει την αγορά των ΗΠΑ στις εξαγωγές της Κίνας τίθεται το κρίσιμο και αναπάντητο με τα σημερινά δεδομένα ερώτημα αν το Πεκίνο θα εξακολουθήσει να είναι με τις μαζικές αγορές ομολόγων ο μεγαλύτερος δανειστής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Ηδη έχουν καταγραφεί οι αποκλίσεις Μακρόν-Μερτς απέναντι στον Τραμπ, με τη Γαλλία να επενδύει στην απόσχιση της Ε.Ε. από τη διατλαντική σχέση και τη Γερμανία να προσπαθεί να διαφυλάξει τις σημερινές ισορροπίες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας