Μέσα σε λίγες μέρες ο Τραμπ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον Νετανιάχου, ανακοίνωσε την έναρξη «απ’ ευθείας» συνομιλιών με το Ιράν και μίλησε εξυμνητικά για τον Ερντογάν.
Η πρώτη παρατήρηση για τα παραπάνω είναι η διαφοροποίηση των ΗΠΑ από το Ισραήλ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας και του Ιράν. Ο Νετανιάχου θα ήθελε τις ΗΠΑ να ασκήσουν τη μεγίστη δυνατή πίεση στον Ερντογάν ώστε να τον αποτρέψουν από τη μετατροπή της Συρίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Με δύο λόγια βλέπει τον Ερντογάν σαν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Στους αντίποδες βρίσκεται η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, την οποία εκτιμούν ως μέρος της οποιασδήποτε λύσης του προβλήματος, από την επόμενη μέρα στη Δαμασκό μέχρι την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε ό,τι αφορά το Ιράν, όταν ο Ομπάμα άρχισε τις συνομιλίες με την Τεχεράνη το 2013, ο Νετανιάχου συγκρούστηκε δημόσια με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Σήμερα το Ιράν είναι ο μεγάλος χαμένος της ανατροπής Ασαντ, καθώς έχασε την πρόσβαση και την επιρροή στη Συρία και τον νότιο Λίβανο.
Αν για τις ΗΠΑ η πρόκληση είναι να μην αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, το πρόβλημα για τον Νετανιάχου είναι η παρουσία της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.
Στη διένεξη Ισραήλ-Τουρκίας για τη Συρία, η μεσολάβηση των ΗΠΑ μπορεί να απαλλάξει τον Ερντογάν από ένα αγκάθι στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τον Τραμπ, αλλά το τίμημα θα είναι υψηλό, με τις ΗΠΑ να έχουν απευθείας επικοινωνία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό.
Η θετική βαθμολόγηση του Ερντογάν από τον Τραμπ δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ προσυπογράφουν την περιφερειακή ατζέντα της Τουρκίας.
Ολα τα παραπάνω θα παραμείνουν ασκήσεις επί χάρτου αν δεν συμβαδίσουν με την πραγματικότητα έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται στο έδαφος της Συρίας. Σήμερα η χώρα είναι ντε φάκτο τριχοτομημένη, καθώς στον νότο οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση βολής από τη Δαμασκό, ενώ σιγή ασυρμάτου επικρατεί στην κουρδική βορειοανατολική Συρία ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Δαμασκού και της τοπικής διοίκησης.
Τέλος, ασαφείς παραμένουν οι προθέσεις του Τραμπ ως προς την παραμονή ή όχι των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ που προστατεύουν τους Κούρδους αντάρτες στη βορειοανατολική Συρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας