Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η απάντηση της Ευρώπης στην ομοβροντία δασμών που πυροδότησε ο Τραμπ διχάζουν την κυβέρνηση της Μελόνι με τον αντιπρόεδρο Σαλβίνι να αμφισβητεί τη σκοπιμότητα του μαζικού επανεξοπλισμού των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Ταγιάνι θεωρεί μονόδρομο την ευθυγράμμιση με τις επιλογές Γαλλίας-Γερμανίας.
Πρόκειται για πανηγυρική επιβεβαίωση της διαχρονικής σταθεράς της Ιστορίας της Ιταλίας από την ενοποίηση της χώρας το 1870 μέχρι και σήμερα.
Η Ιταλία, που έγινε ενιαίο κράτος χάρη στη στήριξη της Γαλλίας, προσχώρησε στο αντίπαλο στρατόπεδο όταν, μετά το 1880, συγκρότησε μαζί με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία την Τριπλή Συμμαχία. Οταν ξέσπασε το 1914 ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος η Ρώμη ταλαντεύτηκε και το 1915 προσχώρησε στο αντίπαλο στρατόπεδο, στο πλευρό της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας.
Στη Διάσκεψη Ειρήνης του 1919, η Ιταλία θεώρησε ότι Γαλλία και Βρετανία αγνόησαν τα συμφέροντά της και στη συνέχεια κινήθηκε και προσέγγισε τους ηττημένους σε ένα ετερόκλητο αναθεωρητικό μέτωπο.
Αν η Ρώμη ενεπλάκη στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με το αντίπαλο στρατόπεδο, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε στρατόπεδο στα μέσα του 1943.
Μετά το 1974, όταν ο Γαλλογερμανικός Αξονας έγινε το ηγετικό δίδυμο της ευρωπαϊκής ενοποίησης η Ιταλία συμμάχησε με τη Βρετανία.
Σήμερα με νωπή τη μνήμη της απαξιωτικής για την 3η Οικονομία της Ε.Ε.- ευρωζώνης συμπεριφορά του διδύμου Μέρκελ-Σαρκοζί, η Ιταλία προβληματίζεται εάν τη συμφέρει να ανοίξει μέτωπα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Η ένταξη στην ευρωζώνη και η άκαμπτη μέχρι τώρα δημοσιονομική πειθαρχία έφεραν σε οριακό σημείο την περιφερειακή ανισότητα Βορρά-Νότου στην Ιταλία με το πολιτικό τοπίο να μεταβάλλεται σε κάθε νέα εκλογική αναμέτρηση.
Η Μελόνι γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να περιμένει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ούτε από τη Γαλλία της Λεπέν ούτε, πολύ περισσότερο, από τη Γερμανία του AfD.
Η Ιταλία, ιδρυτικό μέλος της ΕΟΚ των 6 το 1957, που είδε για δεύτερη φορά μετά το 1870 να διαψεύδεται η προσδοκία μιας μείωσης των τεράστιων περιφερειακών ανισοτήτων της χώρας, έχει κάθε λόγο να αποστασιοποιηθεί από τη συγκρουσιακή πολιτική του Μακρόν απέναντι στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Είναι δηλαδή φανερό ότι η σύγκρουση Σαλβίνι-Ταγιάνι είναι η ορατή πλευρά του παγόβουνου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας