Επειδή η εικόνα μετράει πολύ, αρχικά θεώρησα ότι όλα ήταν στημένα. Οι κάμερες επίμονα ακίνητες στην κατάλληλη θέση, το ξάφνιασμα στη θέα του κτιρίου δίπλα στις τουαλέτες, άθλιο σύγχρονο ερείπιο, ο καβγάς, η αναφορά στην τάξη μεγέθους των κονδυλίων που διατίθενται, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου που τον καλεί η υπουργός να δει από κοντά, η απειλή της υπουργού προς την πρoϊσταμένη («Αλκηστη, πρόσεχε») κ.ά.
Το κίνητρο όμως; Το αναζήτησα, αλλά δεν το βρήκα. Θα γραφούν πολλά και θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα σχετικά με τα δυσάρεστα συναισθήματα και την ντροπή που ενδεχομένως όλοι νιώσαμε από την ειδησεογραφία της περασμένης Τρίτης, όπου μπροστά από τα αισχρά γκράφιτι παρακολουθήσαμε τον διαπληκτισμό της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την προϊσταμένη της αρχαιολογικής εφορείας Αργολίδας, Αλκηστη Παπαδημητρίου, στον αύλειο χώρο ενός άχρηστου και εγκαταλελειμμένου παλιού μονόχωρου σπιτιού που η στέγη του έχει καταρρεύσει. Υπενθυμίζεται ότι οι τουαλέτες του αρχαιολογικού χώρου βρίσκονται πίσω του, μεσοτοιχία με αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περάσει κανείς δίπλα του για να φτάσει σ’ αυτές με κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα από τα ακόμα στη θέση τους ετοιμόρροπα κεραμίδια. Το νεοελληνικό αυτό οικοδομικό σύμπλεγμα βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, εκτός όμως της περίφραξης των σημαντικών επισκέψιμων μνημείων, όπου δεσπόζουν, μαζί με το λαξευμένο στον βράχο θέατρο, τα εντυπωσιακά υπολείμματα του ωδείου και τις Θέρμες της εποχής της Ρωμαιοκρατίας.
Σωστά έσπευσε ο επιστημονικός - συνδικαλιστικός φορέας των μόνιμων αρχαιολόγων να στηλιτεύσει τον αυταρχικό τρόπο της υπουργού, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο θέμα επί της ουσίας. Στον αρχαιολογικό χώρο φαίνεται ο δρομίσκος στα νοτιοανατολικά του θεάτρου, δίπλα στις Θέρμες που οδηγεί στην έξοδο από την περίφραξη, στην παλιά αρτηρία προς την Τρίπολη, ακριβώς απέναντι από το «νεοελληνικό συγκρότημα» , το οποίο όμως δεν φαίνεται επειδή καλύπτεται από τη συστάδα των δέντρων.
Στη σειρά των σχετικά απλών και εύκολα διορθώσιμων κακοτεχνιών και αυτονόητων έργων (φυσικά και δεν έχει προβλεφθεί πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, ράμπα δηλαδή για αναπηρικά αμαξίδια) το ανησυχητικό θα μπορούσε να ειπωθεί ότι είναι οι απεγνωσμένες προσπάθειες αρμοδίων προφανώς κυριών, που αντιλαμβανόμενες τα πραγματικά μεγέθη του ντροπιαστικού επεισοδίου που βίωναν έσπευσαν να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους να απαθανατίσουν τα τεκταινόμενα. Ηταν η απεγνωσμένη κίνηση προκειμένου να προστατευτεί το «θεαθήναι» συγκαλύπτοντας το «είναι».
Οπως γίνεται κατανοητό στους πάντες επομένως, το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα είναι το «ιδεολογικό», έτσι πανίσχυρο και άτρωτο που είναι, φτιαγμένο και σφυρηλατημένο για δεκαετίες. Σύμφωνα με αυτό, σωστά αντέδρασαν οι έντρομες κυρίες κάνοντας ό,τι μπορούσαν για να μη φανεί η συνολική εικόνα, έμψυχων και μη, της δημόσιας διοίκησης, από την οποία εξαρτώνται η προστασία, η συντήρηση και η ανάδειξη των αρχαίων στη χώρα μας, δηλαδή οργανώνεται και λειτουργεί η «βαριά βιομηχανία» μας.
*Αρχιτέκτων DESA, επίτιμος προϊστάμενος Mελετών Mνημείων Προϊστορικών Χρόνων του υπουργείου Πολιτισμού
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας