Δεν είναι κάτι άγνωστο ότι η νέα γενιά αδιαφορεί για το πολιτικό γίγνεσθαι, συνδέοντας, βεβαίως αυθαίρετα, την πολιτική δραστηριότητα με την βουλή και τις εκλογές. Σίγουρα και αυτά απαρτίζουν σημαντικό μέρος σε αυτήν, ωστόσο είναι πολλά περισσότερα που χαρακτηρίζουν την πολιτική δράση. Μαζί με την κυρίευση της TINA (There Is No Alternative) στον δημόσιο λόγο, την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ το ’15 και την αδύναμη κοινοβουλευτική αντιπολίτευση σήμερα, η νέα γενιά έχει αποκτήσει μια ξεκάθαρη στάση ατομικισμού, αγνοώντας την αποτελεσματικότητα του οτιδήποτε συλλογικού και πραγματικά κοινωνικού (εδώ κρύβεται η πραγματική ρίζα της πολιτικής).
Είναι ωστόσο ανακριβές να πούμε ότι ο νέος κόσμος δεν έχει φιλοδοξίες και άποψη για το τι συμβαίνει στη ζωή του και στο ευρύτερο πεδίο που κινείται. Αντιλαμβάνεται ότι ο μισθός δεν αρκεί να βγάλει τον μήνα, παρόλο που εργάζεται περισσότερο από εργαζόμενους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει προοπτική μέσω αυτής της πολιτικής, και τα τελευταία χρόνια συνειδητοποίησε ότι το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, των μεταφορών, της υγείας μόνο επικερδής δεν είναι για τον πολίτη: Αντιθέτως, μειώνει την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει, και μαζί της μειώνει την ασφάλεια, την συνέπεια, την ποιότητα των υποδομών, ενώ το μόνο που αυξάνει είναι το αντίτιμο του εισιτηρίου, τους μηνιαίους λογαριασμούς και τα κέρδη των ολιγαρχών που τα διαχειρίζονται.
Η απάντηση βεβαίως στην λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης πραγματικότητας, της ακροδεξιάς ρητορικής και της καταπάτησης εργασιακών, κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να δοθεί μόνο μέσω μιας αριστερής συμπεριληπτικής αντιπρότασης απέναντι στην σημερινή δυσοίωνη πραγματικότητα, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της συμμετοχής. Μπορεί να δοθεί μόνο μέσω αυτής, γιατί μόνο αυτή μπορεί να κατανοήσει και να αναλύσει σε βάθος τα πραγματικά αίτια της κοινωνικοοικονομικής παρακμής που βιώνει η χώρα με ταξικούς όρους, σε αντίθεση με τους λαϊκιστές της ακροδεξιάς ή τους εφήμερους σωτήρες, που βρίσκουν ως αιτίες των προβλημάτων μετανάστες και λοιπές κοινωνικές ομάδες ή πρόσωπα και όχι πολιτικές.
Οι νέοι δεν οργανώνονται σε κόμματα και σε νεολαίες, και είναι ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό. Συνεπώς, όσοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της μαζικοποίησης των κινημάτων, ως το πιο αποτελεσματικό μέσο αντιπολίτευσης, κυβερνητικής πίεσης αλλά και ευρύτερων αλλαγών, είναι σημαντικό να αναζητήσουμε νέους τρόπους προσέγγισης των συνομηλίκων μας. Σημαντικό ρόλο σε αυτό προφανώς και θα παίξουν οι νέες τεχνολογίες, η αναζήτηση και χρήση νέου λεξιλογίου, καθώς η ξύλινη γλώσσα δεν πείθει, και ίσως η χρήση ενός μοντέλου πιο «χαλαρής» συμμετοχής από ότι στο παρελθόν.
Η νεολαία ΜέΡΑ25, που το Σάββατο 5 Απρίλη έχει τη συνδιάσκεψη της, βάζει ακριβώς αυτά τα ζητήματα μπροστά, καθώς επιδιώκει τον αναστοχασμό της πολιτικής της στρατηγικής, αντιλαμβανόμενη τις αντικειμενικές υπαρξιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ριζοσπαστική αριστερά, αλλά και συνάμα την ανάγκη που υπάρχει για αύξηση της συμμετοχής στα κινήματα και την παραγωγή πολιτικής από τους πρωταγωνιστές της καθημερινότητας. Θα είναι μια διαδικασία που θα μας βγάλει σαφώς πιο ενωμένους και παραγωγικούς, ώστε ύστερα από το πέρας της να έχουμε ανασυνταχθεί σε μια πιο σύγχρονη και παραγωγική οργάνωση, που δεν θα είναι αρωγός στους αγώνες για μια πιο δίκαια κοινωνία, αλλά θα πρωταγωνιστεί στο μετρό των δυνατοτήτων της, δημιουργώντας μια αμφίδρομη σχέση με όσες και όσους βαθιά πιστεύουν ότι η εναλλακτική, που βάζει μπροστά τον άνθρωπο και την αξιοπρέπεια, είναι παραπάνω από ρεαλιστική.
Πάρε μέρος και εσύ για να συνδιαμορφώσεις σε αυτή την κατεύθυνση!
*μέλος του Κεντρικού Συντονιστικού της Νεολαίας ΜέΡΑ25
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας