Η υποδειγματική έρευνα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μανόλη Παντινάκη, για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της Αντίστασης, διεθνούς εμβέλειας, τον Γεώργιο Αρετάκη ή Καπετάν Σφακιανό, το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του οποίου εκτυλίχθηκε κυρίως στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αν και Κρητικός από το Σπήλι Ρεθύμνου, θέτει κρίσιμα ζητήματα για τον τρόπο προσέγγισης της Αντίστασης και του Εμφυλίου. Σημειώσεις και σχόλια έχει κάνει ο Ιάσονας Χανδρινός, ενώ ένα είδος Προλόγου έχουν γράψει ο συγγραφέας Αντώνης Σανουδάκης και ο μουσικός Θοδωρής Βλαχάκης.
Στο δέκατο τέταρτο βιβλίο του, ο Παντινάκης αναπλάθει με εξαιρετικό τρόπο τη βιογραφία του μεγάλου αντιστασιακού με το άψογο ήθος και την ανυπότακτη συμπεριφορά όχι μόνο απέναντι στους ναζί και στους ταγματασφαλίτες αλλά και έναντι της σταλινικής κομματικής εξουσίας του ΚΚΕ, η οποία ειδικά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, τον είχε απομονώσει πλήρως. Αυτό το γεγονός από μόνο του συνιστά ένα υψηλό παράδειγμα κριτικής σκέψης και ανιδιοτέλειας. Ο Σφακιανός ήταν ταγματάρχης του ΕΛΑΣ, αργότερα αντισυνταγματάρχης του Δημοκρατικού Στρατού, αλλά μέχρι την περίοδο της Αντίστασης, αφού ως πρώην αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού μπήκε στις τάξεις του ΕΛΑΣ, αναλαμβάνοντας αρχικά στρατιωτικός διοικητής του Ανεξάρτητου Τάγματος Καλαβρύτων και από το καλοκαίρι του 1944 διοικητής του 2ου Τάγματος του 8ου Συντάγματος του Πάρνωνα, το οποίο ίσως ήταν το ισχυρότερο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο. Ταυτόχρονα υπήρξε από τους ελάχιστους καπετάνιους, ο οποίος, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, πήγε κόντρα στην ηγεσία του ΚΚΕ, αρνούμενος να παραδώσει τα όπλα του και αυτό το πλήρωσε πολλαπλώς.
Ο συγγραφέας πραγματοποίησε συστηματική έρευνα έξι χρόνια πηγαίνοντας και στη Λακωνία, μιλώντας με παλιούς επιζώντες αντάρτες, ενώ, έχοντας στα χέρια του το αρχείο του Καπετάν Σφακιανού, από την κόρη του Καίτη Αρετάκη-Παπαδομιχελάκη, ετοιμάζει την επόμενη έκδοση-έκπληξη, η οποία θα είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο όπως το μυθιστόρημα «Το κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου. Ο Σφακιανός, Γιώργης Αρετάκης, βρήκε τραγικό τέλος, αφού, όταν διαλύθηκε ο Δημοκρατικός Στρατός, δεν παραδόθηκε, αλλά με τέσσερα άλλα άτομα προσπάθησε να διαφύγει από τη Μάνη με βενζινάκατο στην Κρήτη, αλλά προδόθηκαν και τους σκότωσαν στη σπηλιά που κρύβονταν.
Ο συγγραφέας, με βάση το αρχείο του Σφακιανού, αποκαλύπτει πως ο τελευταίος είχε υποβάλει 14 αιτήσεις στο Αρχηγείο Πελοποννήσου του Δημοκρατικού Στρατού για να ενταχθεί στο ΚΚΕ, αλλά ποτέ δεν έλαβε απάντηση! Στο γεμάτο πίκρα ημερολόγιό του, σημειώνει μεταξύ των άλλων για τη σταλινική, απάνθρωπη κομματική ηγεσία: «[…] Μου έδωσαν ένα κουτί σαρδέλες ενώ γάλατα κουτιά που πήραν και τόσα άλλα εγώ δεν τρόγω. Τους ανέχωμε μα δε ξέρω ως πότε. Επιβάλλεται να περισσώσω την ατομική μου αξιοπρέπεια και ανδρεία δικαίωμά τους και τιμή τους που μου αφήρεσαν την Επαναστατική επειδή δεν είμαι κομμουνιστής μα την ατομική δεν έχουν δικαίωμα [...] Με σπρώχνουν στο δρόμο της προδοσίας και ατίμωσης μα δε θα τους περάση […] Δεν ξέρω και εγώ πως να αντιμετοπήσω την όλη κατάστασι μου. Αυτοί σύντροφοι; […] Δοκίμασα και δοκιμάζω φαρμάκεια ξευτιλισμούς και πληγωμένος παλεύω. Μα ελπίζω γρήγορα το δίκαιον να το βρω αν βέβαια υπάρχει και ελπίζω να υπάρχει δικαιοσύνη. Το στηρήζω στη πίστη μου εις την Επανάσταση εις την τεράστια υπομονή επιμονή μου».
Περιμένουμε την επόμενη καταιγίδα του Παντινάκη, το ημερολόγιο του Σφακιανού στον ΔΣΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας